Idan Artikel 15.01.2007

Udkast til nyt antidopingkodeks

WADA har udsendt sit udkast til et nyt antidopingkodeks. Udkastet lægger bl.a. op til mere fleksible dopingsanktioner.

Skrevet af: Søren Bang

Det internationale antidopingagentur, WADA, har udsendt sit forslag til et revideret antidopingkodeks, som efter planen skal vedtages til november i Madrid.

Udkastet er resultatet af en længere høringsperiode og indeholder en række markante ændringer. Frem for alt lægges der op til, at udøvere skal kunne idømmes mere fleksible straffe end i dag, hvor to års udelukkelse er reglen i alvorligere dopingsager.

To år er stadig udgangspunktet, men det nye udkast åbner nu op for, at udøvere i visse tilfælde kan slippe med en advarsel eller en kortere udelukkelse. F.eks. hvis udøveren kan bevise, at indtagelsen af stoffet ikke skete med det formål at forbedre præstationen, eller har bidraget aktivt til opklaringen af en sag.

Skærpet kurs mod systematisk doping

Omvendt kan udøvere blive straffet med op til fire års udelukkelse, hvis de f.eks. har indgået i meget omfattende og systematiske dopingprogrammer.

Desuden sker der en kraftig skærpelse af sanktionerne mod de udøvere, som har pligt til at meddele, hvor de befinder sig, så der kan udføres uanmeldt kontrol. Hidtil har minimumsstraffen for udøvere, som ikke levede op til kravene, været tre måneders udelukkelse. I udkastet er strafferammen nu hævet til 1-2 år.

Herudover rummer udkastet en række andre ændringer. Blandt andet åbner udkastet mulighed for, at de såkaldte blod- og urinprofiler kan bruges som bevis.

Debatten om det nye kodeks fortsætter frem til WADA's verdenskongres, som afvikles den 15.-17. november i Madrid.

Læs mere

 
 

Se det nye udkast på WADA's hjemmeside samt høringssvarene. Klik her.Daglig leder af Antidoping Norge, Anders Solheim, beskriver og kommenterer en række af de vigtigste ændringer på agenturets hjemmeside. Klik her.