Idan Artikel 12.07.2010

Udlændinge er en fordel og ulempe

Udenlandske spillere i den danske kvindeliga i håndbold er ikke kun dårlige for talentudviklingen. Et nyt studie peger på både positive og negative effekter af de mange udenlandske spillere.

Skrevet af: Ditte Toft

Svingende resultater fra kvindelandsholdet i håndbold har gennem en årrække fået medierne til at tale om den betydning, udenlandske spillere i den danske liga har for niveauet hos de danske håndboldspillere. I rapporten ’Spillermigration og talentudvikling’ nuancerer Sine Agergaard, Rikke Lambertz-Nissen Hjort og Lars Tore Ronglan konsekvenserne af, at flere udenlandske spillere gennem de seneste ti år er kommet til den danske liga. Undersøgelsen sammenligner forholdene i Danmark med forholdene i den bedste norske liga. Hele 40 pct. af spillerne i den danske liga var udlændinge i sæsonen 2007/2008, hvilket svarede til 89 udenlandske spillere. Til sammenligning var der i den norske liga i samme sæson kun 20 udenlandske spillere. Mens andelen af udenlandske spillere er steget, er det samtidig udlændingene, der set over for de danske spillere, scorer flest mål. I sæsonen 2007/2008 scorede udlændinge hele 54 pct. af målene. Noget som indikerer, at det er de spillere, som får mest spilletid i kampene, konkluderer rapporten. Alligevel har de mange udenlandske spillere ikke haft betydning for de etablerede landsholdsspilleres spilletid. Den er uændret gennem årene. Og det er i stedet de unge talenter, som har svært ved at få spilletid i ligaen.

Holdets betydning

For mange udlændinge på holdet kan derfor virke hæmmende for talentudviklingen, da det hindrer talenterne i at få den kamperfaring, som er afgørende for at udvikle sig som spiller. Her har talenterne i den norske liga en fordel. Fordi der ikke er så mange udenlandske profiler, får spillerne tidligere ansvar og kamperfaring sammenlignet med talenterne i den danske liga. 

Men rapporten peger samtidig på, at organiseringen på holdet har betydning for, om udenlandske spillere har en positiv effekt eller ej for talentudviklingen på et hold. De unge talenter kan lære meget af de rutinerede udenlandske spillere, som spiller i Danmark. I træningen har de rutinerede udenlandske spillere mulighed for at give det, de kan, videre til de unge talenter. Her spiller træneren og det læringsmiljø klubben skaber omkring holdet en vigtig rolle.

Krav om sejr hæmmer

Konklusionen på rapporten er derfor, at det ikke udelukkende har en negativ betydning for den danske talentudvikling at have udenlandske spillere i den danske liga. 

Men det er samtidig en pointe, at det store pres, der er på klubberne for at vinde kampe, har en negativ indflydelse på muligheden for at talenterne kommer på banen i kampene. Når klubberne har de rutinerede spillere til rådighed, vælger de oftest den sikre løsning og sender de etablerede spillere på banen. 

Læs mere

 
 
Læs den samlede rapport 'Spillermigration og talentudvikling'