Idan Artikel 15.10.2006

UEFA ønsker mere indflydelse til fans

Det europæiske fodboldforbund vil undersøge, om det er muligt at danne en europæisk organisation for fodboldfans i stil med det engelske Supporters Direct.

Skrevet af: Søren Bang

Inden for et år skal et projekt igangsat af UEFA afklare, om fodboldfans kan få en mere aktiv og demokratisk rolle i europæisk fodbold.

Målet er ifølge nyhedsbrevet Football Insider at udvide den engelske fanorganisering Supporters Direct til at omfatte hele Europa. Supporters Direct har i Storbritanien haft stort held med at få fodboldfans til at danne såkaldte ’trusts’ – eller fonde - som køber sig ind i de enkelte klubber.

I alt omfatter bevægelsen 115.000 personer fordelt på 140 fonde, som til sammen har investeret 11 millioner £ i britiske klubber. 14 klubber er i dag er ejet eller kontrolleret af en fond.

Fans kan spille positiv rolle

 Falder UEFA’s undersøgelse positivt ud, kan fansenes indflydelse blive mere udbredt på kontinentet.

”Fodboldfans har en nøglerolle i fodbold, og det er vigtigt, at vi har en repræsentativ partner på europæisk plan, med hvem vi kan have en positiv dialog,” sagde UEFA’s kommunikationsdirektør, William Gaillard, da han talte på UK Supporters Directs årlige konference i fredags.

Opfølgning på uafhængig undersøgelseInitiativet ligger i direkte forlængelse af portugiseren José Luis Arnauts anbefalinger i sin uafhængige undersøgelse af europæisk fodbold og sport, som den engelske sportsminister Richard Caborn igangsatte under det engelske EU-formandskab. 

Richard Caborn hilser da også UEFA’s ønsker om at lære af erfaringerne med Supporters Direct velkommen.

”Beslutningen om at udvide det til resten af Europa er en tillidserklæring til Supporters Direct-bevægelsen og godt nyt for fodboldfans i Europa. (...) Supporters Direct har gjort en reel forskel på på den måde, som sportsklubber, især fodboldklubber, bliver drevet på i Storbritannien.”