Idan Artikel 01.12.2005

UEFA offentliggør politisk strategi

UEFA har samlet og offentliggjort sin politiske strategi. 'Vision Europe' forholder sig til europæisk fodbolds udvikling i det næste årti.

Skrevet af: Redaktionen

For første gang har UEFA samlet og offentliggjort sin politik og strategi i en samlet og nedskreven form. Det sker med papiret ’Vision Europe’, der oprindeligt blev vedtaget på UEFA’s kongres i Estland i foråret, men nu er gjort kendt for en bred kreds.

’Vision Europe’ er et politikkatalog, der ganske detaljeret beskriver, analyserer og formulerer en række grundholdninger og strategiske valg for UEFA og europæisk fodbold. Tidshorisonten er de næste ti år.

11 strategiske valg

 I papiret sætter det europæiske fodboldforbund bl.a. ord på en af række af helt aktuelle udfordringer som tendensen til mindre solidaritet inden for ’fodboldfamilien’, ny teknologi, den professionelle fodbolds rivende økonomiske udvikling og de store klubbers stigende magt på bekostning af de nationale forbund.

Ud fra analyserne af tendenserne har UEFA samtidig formuleret og truffet 11 strategiske valg.

Bl.a. lægger UEFA vægt på at fastholde den europæiske sportsmodel, hvor der i princippet er en ubrudt sportslige linje fra Serie 5-holdet til topklubberne og landsholdene. I samme grund skal de nationale fodboldforbund fortsat sidde med den formelle magt i UEFA’s politiske organer, selv om man som nævnt erkender, at deres magt er mindre end tidligere.