Idan Artikel 01.06.2006

UEFA støtter krav om reform af europæisk fodbold

UEFA-præsident Lennart Johansson er klar til at øge kontrollen med de økonomiske interesser i fodbolden som foreslået i en stor uafhængig undersøgelse af europæisk sport.

Skrevet af: Søren Bang

Der er brug for en gennemgribende reform af europæisk fodbold, hvis sportens traditionelle værdier skal overleve kommercialiseringen og stærke økonomiske kræfters stigende indflydelse.

Det er konklusionen i et uafhængigt udredningsarbejde, der har analyseret europæisk sport med vægten lagt på fodbold under navnet ’Independent European Sports Review’.

Anbefalingen får nu varm støtte fra UEFA’s præsident, Lennart Johansson, efter et møde mellem UEFA, andre europæiske holdidrætsforbund og portugiseren José Luis Arnaut, der har ledet udredningsarbejdet.

”UEFA og de øvrige europæiske holdidrætter organisationer står over for meget ens problemer. Vi er besluttede på at arbejde sammen om at implementere Independent European Sports Reviews konklusioner og anbefalinger for på den måde at sikre sportens fremtid i Europa,” siger Lennart Johansson i en pressemeddelelse fra mødet.

Stærkere kontrol med pengeinteresser

 José Luis Arnaut fremhæver i sin slutrapport fra sidste uge, at fodbolden anført af UEFA bør indføre en stærkere regulering af sporten og dens økonomiske aktører.

Samtidig skal EU give sin aktive støtte og indgå i et partnerskab med UEFA om at forsvare den demokratiske europæiske sportsmodel, hvor der formelt set går en lige linje fra de små klubber til giganter som Chelsea og Barcelona.

Konkret anbefaler rapporten blandt en lang række andre forslag:

  • at UEFA styrker klublicenssystemet, indfører en regulering af klubbernes spillerlønninger, etablerer et europæisk kodeks for god klubledelse og skærper reglerne for ejerskab af klubberne.
  • at UEFA i højere grad anerkender eller involverer andre organiserede aktører, herunder de store klubber, ligaerne, spillerforeninger og supportergrupperinger i det daglige arbejde og sine strategiske overvejelser.
  • at UEFA indfører et monitoreringssystem, som i samarbejde med bookmakerfirmaer kan spore svindel med kampe.
  • at UEFA sammen med de nationale forbund kontrollerer, at sportens ledende aktører, herunder klubejere og direktører, lever op til en række standarder.
  • at EU og medlemslandene officielt anerkender UEFA og bl.a. indgår i et formaliseret samarbejde om at bekæmpe kriminalitet, der berører sporten.
  • at EU sikrer, at der stilles strengere krav til spilleragenter og bl.a. tillader, at de professionelle klubber skal stille med et vist antal lokalt udviklede spillere.

En hjælp til UEFA

Selv om rapporten på en række punkter lægger op til større politisk indblanding i fodboldens forhold, kan den i høj grad ses som en hjælpende hånd til UEFA, der i lighed med FIFA er presset af kommercialiseringen og de store klubber, som bl.a. gennem organisationen G-14 forsøger at tilkæmpe sig større indflydelse.

Bl.a. udviklingen i engelsk fodbold, hvor Chelsea har placeret sig i toppen af Premier League med et russisk indkøbt hold af internationale stjerner, var medvirkende til, at det engelske EU-formandskab anført af sportsminister Richard Caborn i efteråret tog initiativ til udredningsarbejdet. Det samme var afsløringen af en række skandaler, hvor der var spillet på fiksede fodboldkampe.

Desuden ligger flere af forslagene direkte i forlængelse af UEFA’s egne initiativer. Det gælder bl.a. forslaget om at kræve et vist antal lokalt udviklede spillere på holdet.