Idan Artikel 30.05.2011

UEFA-topfolk til fodboldkonference

Konferencen 'Challenges for football' i Aarhus, den 20.-21. juni får en række af den internationale fodboldverdens førende eksperter på talerlisten.

Skrevet af: Redaktionen

En række af forskningsverdenens og fodboldens førende eksperter har givet tilsagn om at holde oplæg på konferencen 'Challenges for Football' på Aarhus Universitet, den 20.-21. juni. Bag konferencen står universitetets Institut for Idræt i samarbejde med Idrættens Analyseinstitut/Play the Game, Sport Aarhus Events og Update. Senest har to af det europæiske fodboldforbunds absolutte topfolk, Head of Club Licensing Andrea Traverso og Technical Director Andy Roxburgh, accepteret invitationen til at tale på konferencen, der belyser og debatterer en række økonomiske, sundhedsmæssige og træningsfaglige aspekter af fodbolden. Åbningstaler bliver UEFA's Head of Club Licensing, Andrea Traverso, der er øverste ansvarlige for de såkaldte 'financial fair play' regler, som UEFA vil indføre i europæisk klubfodbold for at imødegå de senere års gigantiske underskud og vanskeligheder med at styre økonomien i europæisk klubfodbold. I det hele taget spiller spørgsmål om fodboldens økonomi og ledelse en fremtrædende rolle på konferencen, hvor også en af verdens førende sportsøkonomer, Stefan Szymanski, der har udgivet en lang række meget læste bøger om økonomien i europæisk og amerikansk topsport vil kommentere på mulighederne for at få den løbske økonomi i fodbolden under kontrol. Med på talerlisten er foruden en række topforskere med indsigt i fodboldens økonomi og ledelse i klubben også repræsentanter for Premier League, den internationale spillerforening, fanorganisationer osv., der alle fra hver deres ståsted vil drøfte behovet for at styrke ledelsen af fodbolden i Europa.

Fodboldens sundhedspotentiale

Men ét er topfodboldens udfordringer, noget andet er fodboldens enorme og uudnyttede sundhedsmæssige potentiale. 

Fodbold har stor sundhedsmæssig effekt, men sporten lider samtidig af store frafald blandt teenagere og ældre motionister. Fodboldens potentiale for at spille en større rolle som motionsidræt belyses blandt andre af formanden for DBU Jylland, Bent Clausen, og direktør Lars Kruse fra Danmarks første rent kommercielle fodboldcenter, Fodboldfabrikken. UEFA's tekniske direktør, den tidligere skotske landstræner, Andy Roxburgh, der er kendt som en yderst underholdende og vidende oplægsholder, repræsenterer UEFA i debatten om fodboldens potentiale for at blive endnu større som idræt for græsrødderne. En målgruppe for konferencen er samtidig de mange hundrede mediefolk, der ventes til Danmark i juni for at dække U/21-slutrunden i fodbold. Konferencen vil blandt andet drøfte, hvordan fremkomsten af nye medier hastigt forandrer den journalistiske og tekniske dækning af fodbold.