Idan Artikel 01.06.2010

UEFA vedtager ’økonomisk fairplay’

Med nye regler ønsker det europæiske fodboldforbund at styrke de europæiske klubbers økonomiske ansvarlighed.

Skrevet af: Søren Bang

UEFA’s bestyrelse har efter flere års forberedelse vedtaget et sæt nye regler om ’økonomisk fairplay’, der i fremtiden skal lægge låg over de europæiske fodboldklubbers udgifter. Endnu er de præcise regler ikke offentliggjort, men hovedprincipperne ligger klar: Fra 2012-2013 skal alle klubber, som ønsker en europæisk licens arbejde hen mod balance mellem indtægter og udgifter. Er det ikke tilfældet kan de i værste fald miste retten til at deltage i de europæiske turneringer anført af den lukrative Champion League.Samtidig vil klubberne være forpligtede til at svare alle udeståender rettidigt, ligesom de skal levere økonomiske oplysninger til UEFA. Her får et uafhængigt kontrolorgan, The independent Club Financial Control Panel, ledet af den tidligere belgiske premierminister Jean-Luc Dehaenem ansvaret for, at de nye regler ikke omgås. Ifølge Michel Platini er de nye regler ikke et forsøg på at straffe klubberne, men at beskytte dem. ”Filosofien er, at du ikke kan bruges flere penge, end du tjener. Vedtagelsen i dag er begyndelsen på en vigtig rejse for de europæiske fodboldklubbers økonomi, fordi vi begynder at føre stabilitet og økonomisk sund fornuft tilbage i fodbolden,” sagde Michel Platini efter UEFA’s møde.

Platinis politiske sejr

De nye regler er under alle omstændigheder en politisk sejr for UEFA’s præsident, Michel Platini. 

Den franske fodboldpræsident har siden sin tiltræden for lidt over tre år siden har argumenteret for, at fodbolden behøvede et bolværk mod uansvarlig økonomisk ledelse, finansielle eventyr og forskellige rigmænds klubovertagelser – i visse tilfælde for penge lånt i klubberne selv. Men visionen om en mere reguleret fodboldsektor har mødt modstand flere sider, bl.a. i engelsk topfodbold anført af Premier League. Nu støtter man UEFA’s principper. Ifølge den engelske avis The Guardians fodboldkommentator, David Conn, har bl.a. den finansielle krise og Portsmouths konkurs med et tab på 122,8 mio. pund været med til at ændre stemningen blandt de store klubber. Selv om flere af dem kommer til at ændre deres økonomiske adfærd, kan mange se behovet for at få bedre styr på udgifterne.

Kompromis med klubber og ligaer

Samtidig har UEFA undervejs givet visse politiske indrømmelser til ligaerne og de europæiske klubber anført af den blot to år gamle organisation European Club Association. 

Bl.a. får klubejere fortsat mulighed for at indskyde kapital i klubbernes faciliteter og infrastruktur, så længe det ikke sker i form af egentlige lån, men gennem aktieudvidelser. Desuden må investeringerne ikke bruges på spillerlønninger eller transfers. Herudover bliver de nye regler indført gradvist. I en treårs-periode frem mod sæsonen 2015-16 får klubberne mulighed for at have samlede tab på op til 45 mio. euro. Herefter sættes beløbsgrænsen ned til 30 mio. euro, og den vil på længere sigt sandsynligvis komme endnu længere ned. Set under ét vurderer The Guardians David Conn, at UEFA’s nye regler om økonomisk fairplay markerer afslutningen på en 'frihjulskultur'.”Platini og hans team har vist sandt lederskab ved at skære igennem forestillingen om, at intet kan lade sig gøre og opnå en europæisk aftale for en regel, der rent faktisk kan hjælpe fodbolden mod en bedre balance.”