Idan Artikel 05.06.2007

Unge er mere fysisk aktive

Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelses årlige undersøgelse af unges livsstil og dagligdag tyder på, at de 16-20-årige er blevet fysisk mere aktive. Pigerne halter dog efter.

Skrevet af: Søren Bang

Intet tyder på, at de unge er på vej mod en mere stillesiddende livsstil, selv om computeren fylder meget i unges liv. Tværtimod, så bevæger unge sig mere og lever generelt lidt sundere, viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse, der hvert år tager pulsen på de 16-20-årige livsstil. Siden 2000 er andelen af drenge, som er fysisk aktive i mindst seks timer om ugen, steget fra 36,2 til 39,5 procent. Hos pigerne er andelen gået op fra 21,5 til 24,3 procent. Samtidig er gruppen af unge, som kun er fysisk aktive i op til to timer om ugen faldet. Hos drengene gælder det blot 17,9 procent i dag mod 23,7 procent i 2000. Hos pigerne drejer det sig om 24,3 procent mod 32,4 procent for seks år siden.

Færre stillesiddende unge

Der er en vis usikkerhed forbundet med tallene, som bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt knapt 2.000 unge. 

Generelt peger de fleste indikatorer dog i den samme og overvejende positive retning. F.eks. betegner blot hver tiende ung sig selv som generelt 'stillesiddende' i fritiden. Set med sundhedsøjne er der også andre positive tegn i undersøgelsen. Under ét drikker de unge mindre tæt, og færre piger er rygere end tidligere. På skyggesiden understreger rapporten, at der stadig er en klar social slagside i de unges livsstil, ligesom undersøgelsen altså viser, at der er markant færre piger, som er meget fysisk aktive sammenlignet med drengene.