Idan Artikel 01.09.2015

Unge vender ryggen til steroidkultur

Et studie omfattende 52 danske unge konkluderer, at det mere er livsstilen omkring brugen af anabole steroider end risikoen for bivirkninger, der får dem til at tage afstand fra de muskelopbyggende stoffer.

Skrevet af: Søren Bang

Frygten for bivirkninger står ikke højt på listen, når unge bliver spurgt til deres syn på anabole steroider. Derimod vender mange sig kraftigt mod den særlige livsstil, som de forbinder med brugen af muskelopbyggende stoffer, ligesom de finder den steroidpumpede krop unaturlig, vulgær og en form for snyd.

Det er nogle af konklusionerne i en ny videnskabelig artikel, ’Steroids, it’s so much an identity thing! Perceptions of steroid use, risk and masculine body image’, der bygger på interview med 52 danske unge i alderen 17-25 år fra gymnasie- og erhvervsskoler og er publiceret i Journal of Youth Studies.

I artiklen konkluderer Signe Ravn, der er seniorforsker ved SFI, og medforfatteren, Julia Coffey fra University of Newcastle, at de unges syn på de anabole steroider adskiller sig fra deres holdninger til andre former for ’risikoadfærd’ som brugen af f.eks. hash eller kokain, bl.a. fordi de anabole steroider tages over længere perioder.

De anabole steroider bliver dermed en del af en livsstil og et maskulint kropsprojekt, som de interviewede unge generelt har meget svært ved at identificere sig med. Og det vejer tungere end de sundhedsmæssige risici, selv om mange af de unge også er bevidste om dem.

På den baggrund advarer forfatterne mod alene at fokusere på risiciene ved anabole steroider i det forebyggende arbejde. Som Signe Ravn uddyber på SFI’s hjemmeside:

”Det handler ikke om, at bare man bliver ved med at oplyse, så skal de nok forstå det en dag. De unge ved godt, at det kan være farligt, men det er nogle andre ting, der er vigtige, når de gør op med sig selv, om de har lyst til at eksperimentere med steroider eller ej.”

Læs mere

 
 
Læs mere om undersøgelsen på SFI’s hjemmeside.
Hent den videnskabelige artikel.