Idan Artikel 11.09.2006

USA slår ned på internetgambling

Det har skabt panik i spilleindustrien, at Sportingbets engelske bestyrelsesformand i sidste uge blev anholdt, da han satte foden på amerikansk grund.

Skrevet af: Søren Bang

Mens statslige spillemonopoler og private spillefirmaer kæmper mod hinanden i Europa, har USA indledt et regulært korstog mod internetgambling.

Det nåede et foreløbigt højdepunkt sent onsdag aften, da bestyrelsesformanden for Sportingbet, englænderen Peter Dicks, blev anholdt, da han landede i New York i forbindelse med en forretningsrejse til USA.

Peter Dicks risikerer nu at blive overført til staten Louisiana, som begærede hans anholdelse. Det ventes afgjort på torsdag. I værste fald kan han få op til fem års fængsel for illegale spilleaktiviteter. Indtil videre er han dog løsladt mod kaution.

Anholdelsen har sendt chokbølger gennem spilleindustrien, der ifølge BBC årligt omsætter for cirka 12 milliarder dollars i USA. 64-årige Peter Dicks beklæder ud over at være bestyrelsesformand i et af verdens største online-spilleselskaber en række poster inden for britisk og amerikansk erhvervsliv.

Frygt i spilleindustrien

”Med hans arrestation er ingen sikre,” siger en anonym kilde i branchen til Sunday Times, der også citerer en kilde for, at de amerikanske myndigheder angiveligt har lavet en sort liste med arrestordrer på en række af de store spilleselskabers topfolk.

Mange mente ellers, at der var tale et engangstilfælde, da en anden englænder, den tidligere direktør for BetOnSports David Carruthers, i juli blev arresteret på lignende vis. Bl.a. fordi hans sag omfatter en række andre forhold end internetgambling.

Men med anholdelsen af Peter Dicks har de amerikanske myndigheder understreget, at man er indstillet på at slå hårdt ned på den stærkt voksende spilleindustri, og at det er forbundet med stor risiko for selskabernes ledere og ejere at rejse til USA.

Trussel mod selskaber

 Ifølge det amerikanske justitsministerium er alle former for internetspil på tværs af de amerikanske stater ulovlige, mens andre vurderer, at det kun gælder egentlige sportsvæddemål. 

Uanset de juridiske uoverensstemmelser er spilleindustrien hårdt ramt. Efter arrestationen suspenderede Sportingbet salget af sine aktier, mens andre børsnoterede spilleselskaber oplevede et fald i aktiekursen på 10-15 procent.

Og fremtidens ser ikke lys ud i Amerika, hvor kampen mod spilleindustrien har klare puritanske undertoner og kobles tæt sammen med kampen mod ludomani. Netop nu behandler det amerikanske senat en lov, der i givet fald vil gøre det ulovligt at benytte kreditkort til betaling af spil på nettet.

Men som Sunday Times kunne berette den 10. september, er det allerede i dag forbundet med en vis risiko at spille hos de internationale spilleselskaber fra USA.

Få minutter efter at avisens amerikanske korrespondent havde sat 10 dollars på en fodboldkamp mellem New York Giants og Indianapolis Colts blev han ringet op af sin bank, der spurgte, om han ikke vidste, at det var forbudt at spille hos Sportingbet. Beskeden var klar: Skete det igen, ville hans konto blive låst.