Idan Artikel 23.02.2011

WADA efterlyser nyt agentur i kampen mod korruption

Idrætten er så truet af kriminelle kræfter, at der er brug for et nyt internationalt agentur, der både kan bekæmpe doping, match-fixing og andre former korruption, advarer WADA’s generalsekretær i et opsigtvækkende statement.

Skrevet af: Søren Bang

Den internationale sport er efterhånden så infiltreret af kriminelle kræfter, at hele sportens fremtid står på spil. Det vurderer David Howman, der er generelsekretær for det internationale antidopingagentur, WADA, i en opsigtsvækkende offentlig udtalelse. I sit statement skærper og konkretiserer han sin tidligere efterlysning et internationalt agentur, der skal sikre sportens integritet ved gennem et samarbejde mellem bl.a. regeringer og idrætsorganisationerat aktivt at bekæmpe doping og voksende korruption. Ifølge David Howman har WADA informationer om, at nogle af de samme kriminelle kræfter, der står for internationalt salg af anabole steroider, også er involveret i det ulovlige spillemarked og herigennem blandt andet foretager hvidvaskning af sorte penge, bestikkelse og match-fixing. ”Sagens kerne er, at den kriminelle underverden uomtvisteligt er engageret i alvorlige forsøg på at korrumpere sportens verden,” slår David Howman fast i den skriftlige udtalelse, der onsdag blev fremlagt i forbindelse med EU’s sportsforum, som har samlet europæiske politikere og idrætspolitikere fra sportens verden. ”Idrætsorganisationerne har ikke erfaringen, ressourcerne og de juridiske magtmidler til at håndtere disse sager, mens dens kriminelle underverden har betydelige pengemidler. Derfor er det nødvendigt, at regeringer, sportsorganisationer og den legale spilleindustri finder sammen om at redde sporten. Gør vi det ikke, står vi foran en meget usikker fremtid,” konkluder Howman i sin udtalelse.

Foreslår et 'World Sports Integrity Agency'

David Howman foreslår oprettelsen af et ’World Sports Integrity Agency’, der på internationalt plan skal samle indsatsen mod doping og alle former for korruption i tilknytning til idrætten. 

“WADA’s succes med at samle sporten og regeringerne er så stor, at vi ikke behøver genopfinde hjulet, når det handler om at tage hånd om disse andre udfordringer for sportens integritet.” Konkret mener Howman, at en gren af et nyt og større agentur bør videreføre WADA’s arbejde inden for dopingbekæmpelse, mens en ny gren skal have til opgave at bekæmpe det kriminelle spillemarked med økonomisk støtte fra den regulerede spilleindustri. Samtidig skal agenturet gå ind i den bredere kamp mod bestikkelse og korruption inden for idrætten med de midler, som efterforskningen beslaglægger.

Også IOC vil diskutere match-fixing

David Howman anbefalinger indgik i en større debat om ’Good governance in sport’ på et journalistseminar afviklet i forlængelse af EU’s sportsforum. Her deltog bl.a. medlem af Europarådets parlamentariske forsamling, den irske senator Cecilia Keaveney, Tjeerd Venstra, vicepræsident i World Lottery Association, Mathieu Moreuil fra den engelske Premier League samt Jens Sejer Andersen fra Play the Game under Idrættens Analyseinstitut. 

Howmans indlæg lægger samtidig op til den Internationale Olympiske Komités symposium den 1 marts, der for lukkede døre skal diskutere, hvordan match-fixing og illegal gambling inden for idrætten kan bekæmpes.

Læs mere

 
 
Læs David Howmans skriftlige statement (på engelsk) 'Time for a World Sports Integrity Agency'