Idan Artikel 10.08.2006

WADA skælder ud på udøvere

Udøvere og regeringer skal stramme sig an i kampen mod doping, mener WADA. I England har ca. 70 atletikudøvere misset dopingtests uden for konkurrence. Og kun få regeringer har tiltrådt UNESCOs konvention mod doping.

Skrevet af: Søren Bang

Med ordene ”get organised" sender WADA’s præsident, Dick Pound, nu en moralsk opsang til de eliteidrætsudøvere, som ikke efterlever kravene til dopingtests uden for konkurrence.

Det sker som reaktion på nyheden om, at cirka 70 engelske atletikudøvere ifølge oplysninger fra det engelske atletikforbund har misset uanmeldte besøg fra dopingkontrollen, fordi de ikke var, hvor de havde angivet.

Mest alvorlig er sagen for 400 meter løberen Christine Ohuruogu, der ikke fik lov til at stille op ved atletik-EM i Gøteborg som konsekvens af, at dopingkontrollen uden held tre gange forsøgte at gennemføre en uanmeldt dopingtest på det engelske medaljehåb.

Da det skete inden for en periode på 18 måneder, risikerer Christine Ohuruogu nu en udelukkelse på op til to år for brud på dopingreglerne. Hun forsvarer sig med, at de missede dopingtests skyldtes uventede ændringer i hendes træningsprogram.

Men ifølge Dick Pound har eliteidrætsudøvere, der er omfattet af de særlige kontrolprogrammer uden for konkurrence, altid pligt til at oplyse, hvor de befinder sig og holde sig til den kalender, de har opgivet.

”Som professionel idrætsudøver ved du, at dopingkontrollen er en meget vigtig del af arbejdet for en fair sport,” siger Dick Pound i et interview med BBC. ”Du er velorganiseret med din træning. Og du er velorganiseret, når det handler om at fortælle folk, hvor du er.”

Urimelig overvågning Men kravene møder fra anden side kritik af at være for ufleksible og på grænsen af, hvad man kan kræve af den enkelte idrætsudøver.

Det internationale atletikforbund forlanger således, at atleter på den internationale liste skal opgive, hvor de befinder sig alle ugens syv dage, mens den engelske dopingkontrol under UK Sport forventer, at udøverne fem dage om ugen angiver en time, hvor de kan træffes.

"Jeg mener, at det er upraktisk og svært for udøveren,” siger den norske træner Vicente Modahl ifølge nyhedsbrevet Sport Insider. Han peger på, at træningsprogrammer ofte bliver ændret fra dag til dag, hvis udøveren er træt, og at det kan betyde en misset dopingtest.

De danske udøvere er underlagt lidt mere fleksible regler. Anti Doping Danmark kræver kun oplysninger, der relateret til træning, oplyser projektleder Christina Friis Johansen. Desuden skønner Anti Doping Danmark fra sag til sag, om udøverne skal angive, hvor de befinder sig i perioder uden træning.

Men ligesom i England betyder tre missede kontrolbesøg inden for 18 måneder uden acceptabel undskyldning, at der vil blive rejst en dopingsag. Det er endnu ikke sket i Danmark.

Få regeringer har ratificeret koncention

 Samtidig med sin kritik af de engelske atletikudøvere opfordrer Dick Pound regeringerne til at fremskynde ratificeringen af UNESCO’s konvention mod doping.

Kun 15 lande, herunder Danmark, har indtil videre tilsluttet sig konventionen, der først træder i kraft, når 30 lande har sat deres navn under.

Ifølge Dick Pound viser erfaringerne, at kampen mod doping er langt mere effektiv, hvis sporten og regeringerne arbejder sammen. Han forventer derfor, at alle europæiske lande vil have ratificeret traktaten inden de europæiske sportsministre mødes i Moskva til oktober.