Idan Artikel 15.11.2013

WADA vedtager nyt anti-doping-kodeks

WADA har på sin verdenskonference i Sydafrika vedtaget et nyt anti-doping-kodeks. Det vil fra 2015 stramme sanktionerne for alvorlige dopingforseelser og lægge større vægt på målrettet testning og efterforskning.

Skrevet af: Søren Bang

Efter en to år lang revisionsproces med over 300 bidrag fra interessenter og cirka 4.000 ændringsforslag har WADA på verdenskonference om doping vedtaget et nyt anti-doping-kodeks. Det nye kodeks, der træder i kraft den 1. januar 2015, blev formelt vedtaget af WADA’s ’Foundation Board’ fredag formiddag. Med tilhørende reglementer fastlægger kodekset de fælles, internationale rammer og principper for indsatsen mod doping. Forinden havde repræsentanter fra regeringer og den olympiske idrætsbevægelse på konferencen i Johannesburg, Sydafrika, givet de sidste input til det videre arbejde mod doping. Blandt de større, konkrete ændringer i det nye kodeks er hårdere sanktioner for bevidst brug for af alvorlige dopingstoffer som anabole steroider, EPO og væksthormon. Hvor sådanne forseelser i dag typisk takseres til to års udelukkelse, vil de i fremtiden typisk medføre fire års udelukkelse. Til gengæld lempes reglerne en smule i forhold til de udøvere, der har pligt til at indberette til dopingmyndighederne, hvor de befinder sig. I fremtiden vil udøvere kunne misse tre uanmeldte kontroller over en periode på 12 måneder mod 18 måneder i dag. Lempelsen vil minimere risikoen for at dømme uskyldige udøvere. Samtidig understøtter det nye kodeks en mere målrettet og tilpasset testning af udøvere ud fra risikovurderinger samt øget brug af efterforskningslignende metoder i kampen mod doping.

Ny formand i spidsen for WADA

“Resultatet af denne proces er, at vi nu har et kodeks, som jeg tror giver de indtil nu bedste svar på doping-uvæsenet: Hårdere sanktioner med fleksibiliteten i behold, bedre efterforskningsredskaber, stærkere fokus på at dele viden mellem idrætsbevægelsen og regeringerne, intelligent testning og risikovurdering i forhold til de enkelte idrætsgrene og respekt for udøvernes menneskerettigheder,” siger WADA’s afgående formand, australieren John Fahey, i en pressemeddelelse. 

Han bliver fra nytår afløst af IOC-vicepræsident Craig Reedie, der indtil 2005 også var formand for Storbritanniens olympiske komité. Reedie er valgt for en treårig periode. Som næstformand for WADA bliver det svenske IOC-medlem Arne Ljunqvist afløst af Makhenkesi Stofile, der er tidligere sydafrikanske sportsminister og nuværende ambassadør i Tyskland. Herhjemme hilser både kulturminister Marianne Jelved og Anti Doping Danmarks formand, Mette Hartlev, det nye kodeks velkommen i en fælles pressemeddelelse: ”Med det nye kodeks vil de nationale antidopingmyndigheder kunne sanktionere hårdere i alvorlige sager, og det bliver i højere grad muligt at ramme organiseringen bag doping på grund af nye værktøjer inden for efterforskningen,” siger Mette Hartlev.

Læs mere om det nye WADA-kodeks

 
 
Læs WADA's pressemeddelelse
Læs WADA’s opsummering af de vigtigste forskelle på det nuværende og det nye kodeks (seneste udkast)