Idan Artikel 06.06.2018

WHO lancerer handlingsplan for mere fysisk aktivitet

En ny 20-punkts handlingsplan fra Verdenssundhedsorganisationen WHO sigter mod at gøre inaktive mere aktive.

Skrevet af: Stine Alvad

En 15 procents reduktion af fysisk inaktivitet inden 2030. Det er det erklærede mål for Verdenssundhedsorganisationens (WHO) nye globale handlingsplan for mere fysisk aktivitet, der blev lanceret i Lissabon, Portugal i denne uge.

Handlingsplanen opfordrer civilsamfund såvel som regeringer, den private sektor, den brede sundhedssektor og forskningsinstitutioner til at arbejde sammen for at nå målet. 

WHO-handlingsplanen består af 20 politiske ’actions’ eller aktioner, der falder ind under fire overordnede strategiske mål:

  1. At skabe et aktivt samfund (holdninger og værdier)
  2. At skabe aktive miljøer (sikkerhed og tilgængelighed)
  3. At skabe aktive liv (lige muligheder)
  4. At skabe aktive systemer (forvaltning og forskning)

Hvis handlingsplanens punkter sættes i samspil, kan det være med til at sikre, at flere mennesker på verdensplan får bedre muligheder for at være fysisk aktive, forudsiger WHO.

"At være aktiv er altafgørende for helbredet, men i vores moderne verden er dette en større og større udfordring, primært fordi vores byer og lokalsamfund ikke er designet på de rigtige måder," siger WHO generaldirektør dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus i en pressemeddelelse fra WHO om planen, der blev lanceret den 4. juni.

Godt for sundheden – og økonomien

På verdensplan var der ifølge de seneste målinger fra 2010 23 pct. voksne og 81 pct. unge (11-17 år), som lever ikke op til WHOs anbefalinger om fysisk aktivitet, på trods af at regelmæssig fysisk aktivitet kan forebygge og hjælpe med at behandle såkaldte ’ikke-smitsomme’ sygdomme som for højt blodtryk, overvægt og visse typer sukkersyge og samtidig forbedre folks livskvalitet og mentale sundhed.

Ifølge WHO er de ikke-smitsomme sygdomme årsag til 71% af alle dødsfald på globalt plan og koster årligt omkring 54 mia. USD i direkte sundhedspleje.

Der er store nationale forskelle på befolkningernes fysiske aktivitet. Mens de mest udviklede lande gennemsnitligt har det laveste niveau af fysisk aktivitet, har de mindre udviklede lande andre problemer som begrænset adgang til fysisk aktivitet enten på grund af det fysiske miljø eller på grund af ulige muligheder.

”Det handler ikke om at fortælle folk, at de skal være mere aktive,” siger Fiona Bull, programdirektør i WHO, i en omtale af planen af den internationale breddeidrætsorganisation ISCA. ”Planen sætter fokus på, at der skal gøres noget ved årsagerne til, at så mange er inaktive – både i forhold til kulturelle, økonomiske og individuelle faktorer”.

De 20 politiske aktioner er udformet gennem en høringsproces, der har medtaget interessenter fra en lang række sektorer. Det har desuden været intentionen at koble aktionerne til 13 af FNs verdensmål.

For at støtte de nationale indsatser, lancerer WHO en kampagne, der skal fremme fysisk aktivitet og hjælpe med at føre handlingsplanen ud i livet.

Læs mere