Idan Artikel 03.01.2019

Antidoping-organisationer og udøvere kræver fornyede sanktioner mod Rusland

16 antidoping-organisationer mener, at Ruslands manglende efterlevelse af WADA’s deadline for at udlevere dopingdata bør have øjeblikkelige konsekvenser. Også blandt udøvere er der krav om sanktioner.

Skrevet af: Søren Bang
Nøgleord: Doping

(Opdateret 11. januar 2019) Det bør øjeblikkeligt få mærkbare konsekvenser for russisk idræt, at WADA ikke som krævet har fået adgang til dopingkontroldata fra Moskvas dopinglaboratorium inden årsskiftet.

I en fælles udtalelse kræver 16 nationale antidoping-organisationer, herunder Anti Doping Danmark, at WADA fremskynder indkaldelsen af sin såkaldte ’Compliance Review Committee’ (CRC), der skal indstille til WADA’s bestyrelse, hvilke konsekvenser den manglende russiske efterlevelse skal have.

Komitéens næste møde er berammet til den 14.-15. januar, og det er for sent mener de 16 underskrivere.

”Alvoren i denne sag tillader ikke, at Rusland får yderligere to uger til at leve op til kravene. Da interessen for en ren sport står på spil, må WADA kræve, at CRC samles og tager stilling til sagen uden yderligere forsinkelse,” hedder det i udtalelsen.

Russisk modvilje

WADA besluttede tilbage i september at genoptage den russiske antidoping-organisation RUSADA i kredsen af anerkendte nationale antidoping-organisationer på betingelse af, at WADA senest den 31. december havde fået adgang til dopingdata (se såkaldte LIMS-data) og dopingprøver fra Moskvas dopinglaboratorium, der anses som afgørende for at kunne komme til bunds i afdækningen det russiske dopingprogram.

WADA’s beslutning var stærkt kontroversiel, også internt, og blev bl.a. kritiseret for at opgive et tidligere krav om, at Rusland officielt anerkendte de såkaldte McLaren-rapporter med deres påvisning af udbredt og systematisk doping i russisk idræt. Men et flertal i WADA’s ledelse anført af WADA-præsident og IOC-medlem Craig Reedie forsvarede beslutningen med, at en ny deadline sammen med trusler om skærpede sanktioner kunne skabe bevægelse i en fastlåst situation.

Det er indtil videre ikke sket. Trods to WADA-besøg i Moskva kort før jul afviste russiske myndigheder, angiveligt uden varsel, i sidste øjeblik at give adgang til de krævede data med en påstand om, at WADA’s udstyr ikke havde den nødvendige sikkerhedsgodkendelse.

Den russsiske modvilje mod at leve op til den nye deadline er et stort prestigetab for WADA. 

”Jeg er bittert skuffet over, at dataindsamlingen fra det tidligere laboratorium i Moskva ikke er blevet afsluttet på den dato, som WADA’s bestyrelses fastsatte i september 2018,” siger Craig Reedie i en pressemeddelelse fra WADA udsendt kort efter nytår.

Krav om udelukkelse

Ifølge WADA’s egen beslutning fra den 20. september kan den manglende russiske efterlevelse af kravene bl.a. medføre, at RUSADA igen bliver erklæret non-compliant, og at Rusland fratages muligheden for at afholde store idrætsevents.

Og står det til de 16 nationale antidoping-organisationer bør Rusland mødes med sådanne markante sanktioner.

”Ruslands tilbagevenden til international sport bør først komme på tale, når der er genskabt fuld tillid til en ren russisk sportskultur – dvs., først når WADA har modtaget og verificeret de elektroniske LIMS-data samt fået adgang til prøverne i Moskva Laboratoriet,” hedder det.

Samme melding kommer fra flere udøvere:

“Vi er ekstremt skuffede at deadline den 31. december, der var sat over for Rusland ikke blev fulgt af de russiske myndigheder,” hedder det i en udtalelse fra WADA’s egen aktivkomité, der mener, at den eneste rimelige konsekvens må være, at Rusland igen bliver erklæret ’non-compliant’.

Også den britiske antidoping-organisations udøverkomité efterlyser sanktioner mod Rusland. Den engelske OL-guldvinder i banecykling Callum Skinner, som sidder med i komitéen, advarer samtidig WADA mod at indgå hemmelige politiske studehandler med russerne på bekostning af de rene udøvere, herunder de rene russiske udøvere.

Opdatering: WADA har den 9. januar sendt endnu et hold til Moskva for at sikre de efterspurgte data fra dopinglaboratoriet i Moskva. Ifølge den russiske sportsminister, Pavel Kolobkov, indledte WADA's tremandsdelegation arbejdet i samarbejde med russiske eksperter den 10. januar.