Idan Artikel 11.01.2008

De store fitnesskæder vokser

De fem største fitnesskæder i Danmark oplever alle fremgang og har store forventninger til 2008. Udviklingen kan presse de mindre centre.

Landets fem største fitnesskæder oplevede stor fremgang i 2007 og forventer, at fremgangen fortsætter i 2008.

En rundspørge, som Idan har foretaget blandt de fem kæder viser, at de tilsammen fik 15 flere centre i 2007, og at cirka 18 yderligere centre kan komme til i år.

De fem kæder sidder på lige over halvdelen af de cirka. 410.000 danskere, som er medlem af et kommercielt center. Markedet er præget af hård konkurrence, og lavpriskæder som Fitness World og Motion & Trivsel har i 2007 haft stor succes, hvilket har presset mange mindre centre.

Billige medlemskaber og ingen bindinger

Den største fremgang, både med henblik på medlemstal og centre, står fitnesskæden Fitness World for. Konceptet er en kombination af lave priser og ingen bindingsperioder, og kæden har på rekordtid sat sig på store markedsandele. Fitness World har i 2007 åbnet ni centre og havde ved udgangen af året 15 centre i alt. Kæden tæller i dag 57.500 medlemmer, hvilket svarer til ca. 14 procent af det samlede antal medlemmer kommercielle fitnesscentre i Danmark.

Direktør og ejer af Fitness World, Henrik Rossing, udtrykker over for Idan stor tilfredshed med året, der gik. Han forudser dog skærpet konkurrence i 2008. Dette blandt andet på grund af, at andre store kæder som SATS og fitness dk nu også har besluttet at smide de omdiskuterede bindingsperioder på fitness-medlemsskaberne.

Fitness World har indtil nu offentliggjort to planlagte åbninger i 2008, men Henrik Rossing forventer også at åbne nye centre i både Malmø og Oslo i løbet af 2008. Henrik Rossing ejede i 1990’erne fitnesskæden Ve&Vel, som voksede til over 10.000 medlemmer og senere blev solgt til det, der i dag opererer under navnet S.A.T.S.

Ny strategi i SATS

SATS, der er Nordens største fitnesskæde, blev i 2006 opkøbt af TrygFonden via forsikringsselskabet Tryg i Danmark. Kæden har i det forgangne år ansat ny direktør, Søren Steffensen, og påbegyndte i 2007 en omfattende renovering af flere centre. En generel nytænkning og ændring af SATS.’s strategi og platform står på dagsordenen i det kommende år.

I øjeblikket har kæden ca. 30.000 medlemmer, men med udbygning af centrene på Vesterbro i København og i Århus og ydermere en planlagt åbning af et center i Københavns midtby har SATS en klar forventning om at vinde tabte markedsandele tilbage. SATS vil i 2008 også vende fokus mod begrebet ’corporate healthcare’, hvor kæden i de kommende år vil satse endnu mere på aktivt samarbejde med virksomheder og deres medarbejderes sundhed. Dette er et direkte svar på regeringsudspillet med forslag om, at give virksomheder mulighed for at tilbyde medarbejderne skattefri medlemskaber til fitness- og foreningsidræt.

Ny ekspansion i fitness dk

Danmarks største fitnesskæde, fitness dk, ejet af Parken Sport & Entertainment, er også i vækst. Kæden lukkede og mistede i 2007 en række centre, men voksede alligevel fra ca. 85.000 til de nuværende ca. 95.000 medlemmer. I alt har kæden i dag 35 centre. Direktør for fitness dk, Rasmus Ingerslev, forklarer, at kæden efter fusionering og opkøb af mindre kæder i 2006 har benyttet 2007 til at tilpasse sig sine nye rammer.

Rasmus Ingerslev oplyser endvidere at det kommende år igen vil byde på åbning af ydermere 4 planlagte centre. Som følge af en væsentlig strategiændring i åbningerne af de nye centre sigter fitness dk på at øge medlemstallet med ca. 30 procent og vil således snart runde 100.000 medlemmer. Fitness dk ejes i dag af aktionærer i Parken Sport & Entertainment A/S.

Både SATS og fitness dk har ud over at smide bindingerne på medlemskaber også sat priserne betydelig ned. Dermed er prisen for at dyrke fitness blevet reduceret, hvilket i det kommende år måske vil betyde en generel procentmæssig fremgang i antallet af fitnessaktive danskere.

Equinox oppe på 16 centre

Fitnesskæden Equinox har med åbningen af et nyt center i Odense i januar 2008 nu 16 centre. Kæden kan i forhold til medlemstal måle sig med SATS' ca. 30.000 medlemmer. Dermed har SATS og Equinox hver især en markedsandel på ca. syv procent af det kommercielle marked.

Equinox har en målsætning om 25 centre inden 2010. Kæden er ejet af Threk Holding Denmark A/S, som igen er ejet af en række investorer fra Island, der blandt andet driver Islands største og verdenskendte World Class fitness- og velværecenter i Reykjavik.

Hård konkurrence

Fitnesskæden Motion & Trivsel har også ekspanderet kraftigt med åbning af seks nye centre i 2007.

2007 har ifølge direktør og stifter af kæden, Brian Vaadde, været et ’fantastisk år’. Han skønner, at kæden i dag har ca. 12.000 medlemmer. Motion & Trivsel åbner to nye centre allerede i løbet januar 2008 og håber derudover på at kunne udvide med endnu fire centre i det kommende år.

Brian Vaade vurderer, at konkurrencen i fitnessbranchen er hård, og at man i fremtiden vil opleve, at de større kæder overtager større dele af markedet. Han fremhæver dog, at dette samtidig vil betyde billigere medlemskaber, hvilket vil kunne få flere danskere til at dyrke fitness.

I tallene indgår ikke de nye medlemskaber, som er tegnet i forbindelse med kædernes store kampagner i begyndelsen af januar.

De fem største kæder i Danmark målt på antal centre

Kæde

Centre

fitness dk 35
SATS 17
Equinox 16
Fitness World 15
Motion & Trivsel 14

 

De fem største kæder i Danmark målt på antal medlemmer

Kæde

Medlemmer

Andel af det kommercielle fitnessmarked

fitness dk 95.000 23 %
Fitness World 57.500 14 %
SATS 30.000 7 %
Equinox 30.000 7 %
Motion & Trivsel 12.000 3 %