Ekspert: Dansk cykelsport kommer til at stå overfor et dilemma, når Abu Dhabi bliver værter for VM i cykling i 2028
Abu Dhabi har fået tildelt værtskabet for VM i bane- og landevejscykling i 2028 og 2029. Ifølge senioranalytiker Stanis Elsborg er det helt i tråd med styrets strategiske satsning om at bruge sporten politisk, men det stiller dansk cykelsport overfor et dilemma.
I disse dage køres der om medaljer i Glasgow, hvor VM i cykelsportens mange discipliner finder sted. Men om fire år går turen til varmere himmelstrøg, når VM i landevejscykling løber af stablen i Abu Dhabi, der er en del af De Forenede Arabiske Emirater. Også værtskabet for VM i banecykling i 2029 er gået til De Forenede Arabiske Emirater. Det meddelte den internationale cykelunion (UCI) i en pressemeddelelse 3. august 2023.
Selvom De Forenede Arabiske Emirater (FAE) måske ikke ligefrem forbindes med cykelkultur, så kommer det på ingen måde som en overraskelse for senioranalytiker i Play the Game, Stanis Elsborg, at værtskabet er havnet i hænderne på Emiratet Abu Dhabi.
Ifølge ham har cykelsporten og UCI i en årrække været på vej ned ad den samme bane som mange andre sportsgrene, hvor der køres parløb med autoritære styrer.
"De Forenede Arabiske Emirater er en stor aktør i cykelsporten, og cykelholdet UAE Team Emirates er deres store flagskib. Emiratet Abu Dhabi, som også indgik i holdnavnet, da det blev lanceret i 2017, har i mange år været aktive i sportsverdenen,” forklarer Stanis Elsborg.
Mest kendte er de nok for deres ejerskab af Manchester City, som Sheik Mansour bin Zayed Al-Nahyan står i spidsen for – i øvrigt bror til FAE-præsident Sheikh Mohammed bin Zayed Al-Nahyan.
Spørger man Stanis Elsborg, bunder styrets interesse i at afholde VM i landevejs- og banecykling i en mangeårig strategisk satsning om at bruge sporten i en politisk agenda.
”Regimet bruger sporten til at skabe nye diplomatiske forbindelser, netværk, tiltrække turisme og ikke mindst nye investereringer til Emiraterne for at diversificere deres økonomi og gøre dem fri af olie-og gasindustrien,” siger Stanis Elsborg.
”Samtidig ønsker de at pynte sig med lånte fjer fra sportsverdenen og skabe et pænere image af sig selv og fjerne fokus fra deres alvorlige menneskerettighedskrænkelser,” fortsætter han.
Han henviser blandt andet til, at FAE er nogle af dem, der scorer lavest på det såkaldte ’Freedom House-indeks’, som vurderer borgernes politiske og borgerlige rettigheder. FAE scorer således 18 ud af 100 og karakteriseres som et ’ikke-frit’ land, hvor borgernes rettigheder er enormt indskrænket.
Til sammenligning scorer Qatar – som har været et af de mest omdiskuterede lande i forbindelse med fodbold-VM for herrer i 2022 – 25 ud af 100.
Sporten er en del af den politiske agenda
Det er bestemt ikke første gang, at store værtskaber lander hos De Forenede Arabiske Emirater. I mange år har styret afholdt adskillige store sportsbegivenheder såsom Formel 1-løb, golfturneringer og VM for klubhold i fodbold. I 2022 var de desuden værter for preseason NBA-kampe, mens de til december lægger arena til en af de største e-sportsturneringer, Blast Premier World Final, for anden gang.
Ifølge Stanis Elsborg er sporten blevet en integreret del af De Forenede Arabiske Emirater herunder emiratet Abu Dhabis politiske dagsorden, og sporten bruges altså også som et middel til at hvidvaske deres globale omdømme og dække over deres dybt problematiske menneskerettighedssituation.
”Sport og underholdningsbranchen tjener som et middel til at imødekomme befolkningen og tilbyder alternative kilder til adspredelse og national stolthed i fraværet af politiske rettigheder og borgerlige frihedsrettigheder. Ligesom andre autokratiske ledere, så har FAE fundet stor værdi i at engagere sig i sportens følelsesmæssige appel og på den måde blive sat i forbindelse med noget meget positivt for mange mennesker,” siger Stanis Elsborg.
Hvor stiller det Danmark og de danske atleter?
På nuværende tidspunkt er kulturminister Jakob Engel-Schmidt i Skotland for at overvære VM i cykling og ’se på forholdene for eventen’, skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse.
Regeringen har nemlig en drøm om at skaffe flere cykelevents til Danmark – herunder VM i 2029. Hvis den drøm går i opfyldelse, kan Danmark meget vel stå i en situation, hvor de skal have overleveret værtsstokken fra lederne i Abu Dhabi, fortæller Stanis Elsborg.
Men allerede inden da vil dansk cykelsport blive stillet overfor et dilemma. Samme dilemma som herrelandsholdet i fodbold stod overfor i forbindelse med VM i Qatar 2022: For hvordan skal danske cykelryttere og trænere agere, når sportsbegivenheder skal afholdes i autokratiske regimer, som politiserer gennem sporten?
Ifølge den nuværende danske cykellandstræner, Anders Lund, bør atleterne ikke tvinges til at agere politisk. I en kommentar i Information, som blev bragt i kølvandet på VM i fodbold i Qatar, skriver Anders Lund, at der bør være en klarere rollefordeling mellem sportsfolk, sportspolitikere og den til enhver tid siddende danske regering, og at det er en uoverskuelig tanke, at specialforbund, atleter og trænere på tværs af discipliner skal kæmpe hver deres værdikamp fra mesterskab til mesterskab.
Det standpunkt forstår Stanis Elsborg til fulde og fremhæver i den forbindelse Play the Games bud på, hvad dansk idræt og danske politikere bør gøre fremadrettet.
Sidste år lancerede de et revideret udspil af idéen om en samlet, dansk international idrætsstrategi, der foreslår, at alle gode kræfter i og omkring dansk idræt sætter sig sammen om det runde bord og bliver enige om en langsigtet strategi, der bedre kan understøtte de forskellige aktørers arbejde med de internationale udfordringer.
”Med den udvikling vi har set i international idræt de seneste mange år, hvor autoritære regimers indtog og magt kun er vokset, står det klart, at Danmark er nødt til at komme med et mere strategisk gennemtænkt demokratisk modsvar,” slår Stanis Elsborg fast.