Idan Artikel 17.12.2007

Fitness for børn i vækst

Ifølge brancheorganisationen IHRSA er antallet af amerikanske børn og unge under 15 år, der dyrker fitness, steget eksplosivt. Spørgsmålet er, hvornår trenden rammer Europa.

Fitness-sektorens tilbud målrettet børn og unge er i vækst. Specielt i USA har børnekoncepterne haft stor succes. Ifølge den amerikansk-funderede brancheorganisation IHRSA er antallet af fitnessudøvende amerikanske børn og unge under 15 år steget eksplosivt. Især medlemstallet for børn i aldersgruppen 6-11 vokser og er på fem år steget til 1,8 millioner. Efter aldersgruppen +55, som stadig ligger med den højeste vækstrate, indtager de unge en klar andenplads.

Trend på vej til Europa

I Europa er fitnesscentre til børn stadig langt mindre udbredt end i USA. I Europa findes i alt omkring 180 centre. Størstedelen ligger i England, hvor hele 50 centre for tiden er under opførelse.

Visionen for de forskellige børnevenlige fitnesskoncepter er grundlæggende den samme i USA og England. Som regel bliver de præsenteret som et nyt tiltag, der skal medvirke til at bekæmpe fedme og overvægt blandt børn og unge. 

På europæisk plan målretter de amerikanske koncepter sig i stigende omfang mod andre europæiske markeder. ’Gymboree Play and Music’, som er et populært amerikansk fitnesskoncept målrettet børn og unge, udvider i disse år med centre i både Frankrig, Irland, England, Portugal og Spanien. Endnu et amerikansk koncept, ’The little gym’ nåede, åbnede i tyske Köln i oktober 2007.

Koncept møder modstand

Tyskland og resten af Europa vil sandsynligvis opleve mere til disse nye børnekoncepter, men spørgsmålet er, i hvilken grad der vil være mulige franchisetagere til stede. Desuden er det et stående spørgsmål, hvordan forbrugerne vil tage i mod de nye træningsformer for børn og unge, der flere steder har mødt modstand, således også i Danmark. 

I Danmark skal fitnesskonceptet ’Shokk’, der i dag har otte centre, kæmpe for anerkendelse og dokumentation over for skeptiske forældre, der ikke uden videre lader deres børn dyrke styrketræning. Også i cirkelkonceptet ’Loop Fitness’, der indtil videre har tre centre, udbydes fitness for børn. Begge steder finder man specialdesignede maskiner i børnestørrelser til styrketræning og konditionstræning.