Idan Artikel 19.06.2012

Fitness kommer på skoleskemaet

Gennem ’Projekt Skolefitness’ har elever fra Odders skoler i det seneste år kunnet vælge fitnesstræning som del af den obligatoriske undervisning. Nu ønsker initiativtageren bag projektet at sprede ideen til resten af landet.

I det forløbne skoleår har to skoler samt fem andre uddannelsesinstitutioner og højskoler beliggende i Odder Kommune været tilmeldt projektet ’Skolefitness’, hvor eleverne deltager i 12-ugers projektforløb. Bag initiativet står ejeren af Odder Fitness, Alex Nielsen, som samtidig sidder i bestyrelsen for brancheorganisation for kommercielle fitnesscentre (DFHO). Han ønsker nu at sprede projektet til andre dele af landet. Han ser store udviklingsmuligheder i mødet mellem folkeskoler og fitnesscentre: ”Skolefitness er et forsøg på at få sundhedsrelaterede emner som kost og træning på folkeskolens program. De første erfaringer viser, at eleverne er glade for det, og det betyder, at skolerne også er tilfredse med det,” siger Alex Nielsen. ”I Odder Fitness oplever vi også en stor glæde og tilfredsstillelse med at stille vores faciliteter til rådighed for skoleelever, som kommer og fylder vores træningslokaler i et tidsrum, hvor der ofte er halvtomt. Så det er umiddelbart et projekt, som rummer store potentialer for alle parter, og som andre også kan lære af.” Skolefitness, der allerede er blevet registreret som varemærke, fungerer ved, at de tilmeldte skoler tilbyder fitnesstræning på lige fod med traditionelle fag. Eleverne vælger fitness som ét ud af flere valgfag på 7. klassetrin, og fitnesstræningen går således ikke ind og erstatter den eksisterende idrætsundervisning. Selve undervisningen foregår ved at fitnesscentret modtager eleverne, der via instruktion og undervisning gennemgår et forløb om kost, sundhed og får mulighed for at afprøve en række forskellige aktiviteter i fitness-regi, herunder zumba, spinning og vægttræning. Ved valgfagets opstart gennemgår eleverne en række test for at finde deres udgangspunkt, og disse målinger gentages ved forløbets afslutning. Eleverne får også udleveret en personlig træningsdagbog, hvori deres træningsresultater og gradvise forbedringer står oplistet. Skolefitness er udtryk for en generel tendens i flere af landets kommuner, hvor fitnesstræning i mere eller mindre organiseret form indgår som del af folkeskoleundervisningen. Bl.a. er Skolefitness-projektet inspireret af et eksisterende projekt i Sønderborg Kommune, hvor fitness også af og til har været på skoleskemaet, om end i noget mindre organiseret form end tilfældet her er i Odder. Og i Gentofte Kommune har man set folkeskoleklasser træne fitness i skoletiden.

Stor tilfredshed hos skolerne

Hos Skovbakkeskolen i Odder udtrykker den pædagogiske leder, Mona Langballe, også stor tilfredshed med projektet: 

”Vi har været meget glade for projektet, og det er altid vores mål at sørge for, at børnene får mulighed for at opleve, hvad der befinder sig i lokalområdet”. Mona Langballe oplever, at eleverne har taget godt imod fitnessprojektet: ”De gange vi har haft muligheden for at udbyde faget, har der været fyldt op, og det er vores klare vurdering, at eleverne er meget glade for at få lov til at prøve kræfter med fitnesstræningen. Fordelen ved fitnesstræning er, at der, i modsætning til f.eks. fodbold, ikke er så mange, som er forfordelt i forhold til at være god til aktiviteten i forvejen.” Prisen for en dobbeltlektion bestående af 2 x 45 minutter koster kr. 600 for skolerne, men da eleverne selv finder til og fra fitnesscenteret, kan der spares en lærerlønning i disse timer, hvorfor der ikke er tale om merudgifter for skolerne. På baggrund af det første års erfaringer, har man derfor også planer om at fortsætte med projektet i det kommende skoleår. Eleverne modtager et fordelagtigt tilbud om samtidig at blive kunder i fitnesscenteret, således at de også har adgang til at træne uden for de officielle undervisningstimer. Dette benytter op mod 50 pct. af eleverne sig af, og dertil kommer, at op mod en tredjedel tegner et regulært medlemskab af Odder Fitness efter at valgfagsforløbet er afsluttet.

Fremtidsplaner for Skolefitness

Det er planen for Alex Nielsen og Skolefitness, at projektet nu skal spredes sig til andre folkeskoler og undervisningsinstitutioner, der har fokus på sundhed, kost og motion. Dette skal ske igennem sponsoraftaler med virksomheder, der har interesse i at støtte projekter målrettet børn inden for sundhedsområdet. 

Gennem etableringen af websiden www.skolefitness.dk, som forventes færdig hen over sommeren, håber Alex Nielsen på, at flere folkeskoler vil se mulighederne for at inddrage den sundhedsfremmende fitnesstræning direkte i undervisningen. ”På denne hjemmeside skal det være muligt for skolerne at få gratis rådgivning og gode råd med på vejen om, hvordan et lignende projekt kan realiseres på netop deres skole. Her skal der også være information og erfaringer fra andre projekter, samt hvilke fonde man kan søge støtte fra.”