Idan Artikel 04.09.2022

Flere idrætsforeninger skal med i arbejdet for at skabe trivsel for LGBT+ personer

Idrætten skal være for alle. I en ny handlingsplan med 39 initiativer, der skal styrke LGBT+ personers ligestilling og rettigheder, er der afsat 2,9 millioner kroner til projektet #Gamechanger, som skal bruges til at få endnu flere idrætsforeninger med i arbejdet med at gøre idrætsforeninger til et godt sted at være for LGBT+ personer.

Skrevet af: Johan Vad Knudsen

I 2020 udkom en rapport, der satte fokus på problemstillingen om LGBT+ personers forhold i idrætten. Rapporten, der blev udarbejdet af konsulentfirmaet Analyse & Tal for Kulturministeriet, viste, at mange i idrætsforeningerne har oplevet nedsættende sprogbrug om transpersoner, homo- og biseksuelle eller interkønnede. Det skal der nu laves om på.

”Vi skal insistere på, at LGBT+ personer har de samme muligheder og trivsel som alle andre. Desværre kan vi se, at det ikke er sådan i dag, og derfor er der i den grad brug for handling”, siger ligestillingsminister Trine Bramsen i en pressemeddelelse.

Rapporten viste blandt andet, at blandt de adspurgte havde næsten hver fjerde biseksuel, homoseksuel eller panseksuel har haft negative oplevelser i et idrætsmiljø, der har bidraget til, at de er stoppet med at dyrke idræt.

Det tager tid at ændre kultur og sprog i idrætten

Regeringen har udarbejdet handlingsplanen i samarbejde med SF, Radikale, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne, og i planen er der afsat 2,9 millioner kroner til projektet #Gamechanger, der har fokus på at styrke trivsel og deltagelse i idrætsmiljøer for LGBT+ personer.

Carsten Friis Overby, der er udviklings- og foreningskonsulent i DGI og projektleder for #Gamechanger, glæder sig over støtten:

”Vi er glade for at man i den kommende LGBT+ handlingsplan har valgt at støtte #Gamechanger i tre år yderligere. Det er både en anerkendelse af vores resultater i år, men også en forståelse af, at det tager tid at ændre kultur og sprog i idrætten,” siger han.

Pengene skal gå til at udbrede projektet, så det kommer til at omfatte en større del af Danmark og flere idrætsforeninger. #Gamechanger arbejder blandt andet med oplysningskampagner og uddannelse af ledere og trænere, så de bliver mere opmærksomme på de mønstre, der ekskluderer seksuelle minoriteter i idrætsforeningerne.

Carsten Friis Overby ser frem til at kunne fortsætte arbejdet med at gøre idrætten til et sted for alle.

”#Gamechanger har haft en rigtig god opbakning i idrættens verden i år. 50 idrætsforeninger med over 50.000 medlemmer har valgt at være en del af projektet. Dermed støtter de op om den vigtige dagsorden, at alle skal være velkomne i idrætten uanset seksualitet og kønsidentitet,” siger han.

Projektet er en del af Idrættens Regnbuekoalition, der er et samarbejde mellem Danmarks Idrætsforbund (DIF), Dansk Boldspil-Union (DBU), DGI, Amnesty International Denmark, Pan Idræt, Spillerforeningen og Institut for Menneskerettigheder. Idrættens Regnbuekoalition arbejder for at gøre idrætten mere inkluderende for alle.

Ny kampagne 

Pernille Harder, Joakim Mæhle, Sandra Toft, Lisa Gjessing og mange andre store danske sportsstjerner støtter allerede #Gamechanger. En stor kampagne med kampagnefilm, nyt website og meget mere er netop skudt i gang.

En del af kampagnen er et nyt #Gamechanger-løfte:

  • Alle skal være velkomne i klubber og foreninger – uanset seksuel orientering og kønsidentitet.
  • Som #Gamechanger vil jeg/vi gå forrest og arbejde for en kultur præget af tolerance og rummelighed.
  • Jeg/vi vil kæmpe mod fordomme og sige fra, når jeg/vi oplever sprogbrug, der er nedsættende eller diskriminerende. Både på banen, tribunen og i omklædningsrummet.

Læs mere og se den nye kampagnefilm på #Gamechangers hjemmeside.

Læs andre nyheder om inklusion i idræt

Kvindelig styrkeløfter
Idan Artikel 10.01.2022
Ny rapport fra DIF giver råd om inklusion af transkønnede i idræt
To kvinder med sportstøj sidder på bænk
Idan Artikel 14.01.2021
Hver femte LGBTI+ person føler sig ikke inkluderet i idrætten
Idan Artikel 27.11.2019
LGBTI-personers trivsel i idrætsforeningerne skal forbedres