Idan Artikel 28.07.2014

Fodbold-VM øger sandsynligheden for vold i hjemmet

Antallet af anmeldelser for vold i engelske hjem steg, da England klarede sig dårligt ved forrige fodbold-VM i Sydafrika i 2010.

Sport er underholdende, men der er en bagside. Ved vigtige sportskampe kan man måle udfaldet af kampene på antallet af anmeldelser af vold i hjemme. Det viser Allan Brimicombe og Rebecca Cafes studie publiceret i det statistiske tidsskrift Significance i 2012: ’Beware, win or lose: Domestic violence and the World Cup’.

Ifølge forfatterne var VM i 2010 – et år, der i øvrigt oplevede det laveste niveau af anmeldelser for vold i hjemmet i England siden 2004 – associeret med målbare og signifikante stigninger i anmeldelser i England. Resultatet var det samme, uanset om data blev holdt op mod to forskellige kontrolperioder.

Forøgelsen i antallet af anmeldelser blev overraskende nok kun fundet, når englænderne vandt eller tabte. Ikke ved uafgjort.

Konkret steg antallet af anmeldelser i forbindelse med sejren over Slovenien og nederlaget fire dage senere til Tyskland. Her varierede stigningerne mellem 15 og 35 procent afhængigt af, hvilken kontrolperiode der blev sammenlignet med. Forfatterne finder samtidig andre toppe på data, fx omkring Europamesterskaberne i 2000.

Ifølge forfatterne kan man ikke tale om, at det i direkte forstand er sportsbegivenheden, der skaber volden.

Det er blandingen af alkohol og de følelsesmæssige spændinger i kombination, der gør det. Typisk er det allerede latente konflikter, der bryder ud, anfører Allan Brimicombe og Rebecca Cafe. 

Forfatterne mener desuden, at det er overraskende, at der ikke kan ses nogen signifikante ændringer i forbindelse med uafgjort, mens udsvingene åbenbart er sammenkædet med et klart sportsligt resultat i den ene eller anden retning.

Set i lyset af Englands fiasko ved det nyligt overståede VM, er det måske dårligt nyt.

Data kommer fra 33 ud af 39 politidistrikter England, der dækker knapt 80 procent af den engelske befolkning.

Læs mere om undersøgelsen

 
 
Allan Brimicombe & Rebecca Cafe. ”Beware, win or lose. Domestic violence and the World Cup”. Significance, oktober 2012, s. 32-35.