Idan Artikel 18.04.2012

Fortsat uenighed om VM-særlov

Brasiliens overhus vægrer sig stadig mod at vedtage en særlov op til VM i fodbold. Især FIFA’s krav om ølsalg på VM-stadioner, der bryder med FIFA's tidligere retningslinjer, støder på modstand.

Skrevet af: Henriette Bjerrum

I sidste måned så det ud til, at en langvarig konflikt om en ny særlov, som Brasilien skal vedtage op til VM i fodbold i 2014, ville blive skrinlagt. Efter et møde mellem FIFA præsident Sepp Blatter og den brasilianske præsident Dilma Rousseff den 16. marts annoncerede Blatter, at der var enighed om, at alle forpligtelser skulle opfyldes, og særloven om VM 2014 vedtages hurtigst muligt. Dermed så det ud til, at Brasilien også ville komme FIFA og forbundets VM-sponsor Budweiser i møde ved at tillade ølsalg på VM-stadionerne trods stor national modstand. Ølsalg i forbindelse med fodboldkampe har været forbudt i Brasilien siden juli 2010. Resultatet har været en nedgang i voldsepisoder på stadions. FIFA på sin side har argumenteret for, at en genindførsel af ølsalg på VM-stadionerne er en del af de løfter, Brasilien har forpligtet sig på, da landet underskrev aftalen om at blive værtsnation. FIFA’s generalsekretær, Jérôme Valcke, slog for tre måneder siden fast, at ”alkoholiske drikkevarer er en del af VM” og tilføjede: ”Undskyld hvis jeg lyder en smule arrogant, men det er noget vi ikke vil forhandle om.” Senere skabte han en regulær krise i forholdet mellem de to parter, da han meldte ud, at brasilianerne var så sløve, at de burde give sig selv et ordentligt spark i røven.

Senatet: Ingen aftale om ølsalg

Den sidste udtalelse måtte han senere undskylde offentligt, og det så ud til at konflikterne blev bilagt, da deputeretkammeret i Brasiliens kongres omsider vedtog lovforslaget og sendte det videre til endelig godkendelse i kongressens øverste kammer, Senatet. Men nu afviser senatet, at Brasilien har givet nogen løfter om ølsalg til FIFA. 

Senatets forskningsenhed afholdt d. 12 april en workshop om særloven, hvor juridisk rådgiver Alexandre Sidnei Guimarães gennemgik hovedpunkterne i særloven samt de brasilianske løfter og forpligtelser, som blev givet i forbindelse med det brasilianske bud på VM. I oplægget understreger han, at Brasilien ved aftalen i 2007 ikke har afgivet løfter om tilladelse af ølsalg. På det tidspunkt var forbud mod ølsalg tværtimod en del af FIFA’s egne sikkerhedsregler (se også nedenfor). Ifølge senatets rådgiver Guimarães blev disse sikkerhedsregler først lempet i 2009, hvor de nuværende regler trådte i kraft. Her accepterer FIFA, at alkoholiske drikke kan tillades.

Senatet venter nu på Blatter

Det brasilianske senat stiller sig derfor uforstående over for, hvor garantier om tilladelse til ølsalg er givet. Ifølge den anerkendte brasilianske journalist og blogger José Cruz er det en sag senatet gerne vil diskutere med Sepp Blatter. 

Blatter skulle efter sigende have sagt ja tak til en invitation til en åben debat med Senatet, men har efterfølgende forholdt sig tavs, og en dato for et besøg er endnu ikke fastsat. Særlovens vedtagelse derfor ikke nødvendigvis lige om hjørnet, som FIFA gav indtryk af efter mødet med Dilma Rousseff i marts.