Idan Artikel 22.03.2010

Golf tillader fleksible medlemskaber

Dansk Golf Union dropper kravet om sæsonmedlemskaber og giver klubberne mulighed for at tilbyde nye, mere fleksible medlemskaber.

På repræsentantskabsmødet i Dansk Golf Union lørdag d. 20 marts besluttede de cirka 230 delegerede efter en lang debat at åbne for nye medlemsformer i unionens klubber med virkning fra 1. januar 2011. De nye regler giver klubberne frie hænder til at indføre nye medlemskategorier, herunder korterevarende medlemskaber, hvilket ikke har været muligt ifølge DGU’s medlemsbetingelser, der tidligere udelukkende opererede med én type sæsonbetonet medlemskab, hvor hele kontingentet blev betalt ved sæsonstart. Målsætningen er, at de klubber, som ønsker det, i højere grad målretter forskellige typer medlemskaber til nye målgrupper, herunder unge erhvervsaktive mellem 25 og 45 år, som golfsporten hidtil ikke har evnet at samle op blandt andet på grund af de i sammenligning med andre idrætsgrene relativt dyre kontingenter.

Fat i nye grupper

Ambitionen er, at åbningen over for mere fleksible medlemsformer kan opveje risikoen for økonomiske tab, der består i, at nuværende sæsonmedlemmer konverterer til billigere medlemskaber. Golfunionen håber således at klubberne kan få fat i flere af de golfspillere, som i dag vælger private pay-and-play-udbydere og kun går få runder om året. 

”Klubbernes største forbehold er, at de nye billige medlemskaber vil konvertere nogle af de fuldt betalende medlemmer. Det vil givetvis ske, men vi tror, at der allerede er sket en konvertering til de billige medlemskaber, der findes i Sverige,” argumenterede DGU’s direktør, Morten Backhausen, op til mødet på www.dgu.dk. Golfsporten oplevede for første gang i 2006, at antal spillere pr. golfhul blev mindre år for år samtidig med det gennemsnitlige antal medlemmer pr. klub også faldt. Forslaget om at åbne op for de nye medlemsformer skal også ses på baggrund af de seneste års stagnation i medlemstilgangen, hvor den foreningsbaserede golf ikke længere kan reportere om lange ventelister, men oplever, at der mange steder mangler medlemmer for at få økonomien til at hænge sammen.

Lettelse over stort flertal

Forlaget om at åbne for nye medlemsformer, som blev stillet af en enig bestyrelse i DGU, blev trods debatten vedtaget af cirka 70 procent af de delegerede. 

Ifølge formanden fra Dansk Golf Union, Søren Clemmensen, er det med stor lettelse, at forslaget kom igennem med så stort flertal: ”Det ville være ubærligt, hvis forslaget var blevet forkastet eller vedtaget med en meget lille margin. Med næsten tre fjerdedele af stemmerne viser resultatet med al tydelighed, at klubberne er klar til at gå nye veje. Det er en afgørelse, der ikke skaber nogen splittelse, så det er en meget glad formand, der forlader dette lokale,” sagde Søren Clemmensen ifølge www.dgu.org efter afstemningen.