Idan Kommentar 28.11.2010

Håndboldens tv-aftale: Det mindst dårlige alternativ?

Analyse: En ny tv-aftale er indgået for dansk håndbold. Selvom den ikke endte med at blive så dårlig som frygtet tyder meget på, at den kommer til at koste klubberne dyrt.

Det skortede ikke med superlativer om den netop indgåede tv-aftale i dansk håndbold, da TV2, TV2 Sport, Divisionsforeningen og Dansk Håndbold Forbund udsendte deres fælles pressemeddelelse om den nye tv-aftale for dansk klub- og landsholdshåndbold den 25. november.

Blandt andet blev der lagt vægt på fordoblingen af transmissionerne på TV2 Sport og på, at TV2 var glad for at kunne fortsætte med at tilbyde et gyldent sportsprodukt til den danske befolkning. 

Aftalen adskiller sig ifølge de seneste oplysninger ved, at de 60 livekampe, som før blev sendt på den landsdækkende TV2 hovedkanal, bliver halveret. Til gengæld skal der i fremtiden sendes 60 kampe mod de tidligere 30 på søsterkanalen TV2 Sport.

Denne kanal dækker kun lidt over halvdelen af danske hustande, og det kommer til at betyde noget for klubbernes muligheder for at sælge sponsorater og reklamer.

Den helt afgørende forskel på klubbernes økonomiske styrke – målt på omsætning – skal findes i den seertid, som de hver især kan præstere. Derfor vil en nedgang i seertiden, fordi TV2 Sport ikke når det samme seer publikum som hovedkanalen, selvsagt være et problem, medmindre øgningen i antallet af transmissioner på TV2 Sport i stor stil vil trække seere over på sportskanalen.

Det er dog ret usandsynligt, det vil ske på et niveau, der kan kompensere den nuværende dækning.

Derudover er rettighedsbetalingen ifølge Jyllands-Posten faldet fra godt 40 mio. kroner om året til 14 mio. kroner om året i aftaleperioden fra sommeren 2011 til sommeren 2015. Det kommer også til at koste i klubkasserne, hvor det faste tilskud til Ligaklubberne formentlig bortfalder helt eller reduceres markant.

Det mindst dårlige alternativ?

Men måske er aftalen set fra håndboldens side udtryk for den mindst dårlige løsning i forhold til, hvad markedet vil betale. Set i det lys behøver aftalen ikke at være nogen decideret dårlig handel for dansk håndbold.

Den garanterer stadig en massiv eksponering, og afhængigt af produktudviklingen på skærmen eller på andre platforme vil håndbold stadig være en af de mest betydningsfulde danske sportsgrene herhjemme. Ingen tvivl om det.

Når der alligevel er grund til bekymring skyldes det, at klubberne står i det største økonomiske uvejr, siden dansk håndbold blev professionaliseret op gennem 1990’erne.

Alt for mange danske håndboldklubber har kort sagt ondt i økonomien. I sidste sæson havde ligaklubberne for andet år i træk det største gennemsnitlige underskud på driften. Og baseret på de første regnskabsudmeldinger i år er krisen ikke forbi endnu. Den helt store udfordring bliver derfor at tilpasse omkostningerne til den nye fremtid. Det gælder alle klubber, der ikke som AG København  har ’penge med hjemmefra’.

Øget polarisering skubber til læsset

Her kan det blive et stort problem, hvis TV2 og TV2 Sport – hvad meget tyder på – i større udstrækning end tidligere vil dyrke cremen af produktet, dvs. fokusere på de bedste holds opgør og lade bundholdene være.

Det vil øge den polarisering, der i forvejen er i dansk håndbold til stor ugunst for de mindre klubber.  For med forskellene i økonomisk styrke, følger også større forskelle i sportslige styrke, hvilket kan få rækken til at brække over.

Når polariseringen stiger, får klubberne desuden et øget incitamentet til at tage chancer, og det ende i en situation, hvor flere klubber overinvesterer. Da de danske fodboldklubber begyndte at investere massivt i håndbolden, forsøgte de andre rene håndboldklubber at følge med for at bevare deres position, hvilket blandt andet har kostet GOG livet og nu truer dansk håndbolds anden traditionsrige klub, Kolding.

Dette bringer igen spørgsmålet op om behovet for regulering og etablering af en kollektiv bevidsthed om det vigtige i at have balance i regnskaberne. En stor del af klubberne må se i øjnene, at de ikke kan være med i toppen og måske aldrig kommer derop (igen). Samtidig må der appelleres til storklubberne om at være tilbageholdende. Og endelig må overvejes om kontraktlicens-systemet skal strammes op.

Men vil klubberne stramme op? Baseret på erfaringerne fra tidligere er svaret nej? Kun meget, meget få danske klubber har tilpasset sig den aktuelle situation, og det kan blive skæbnesvangert. Dermed ikke sagt, at dansk håndbold vil falde sammen, men det er tid til en økonomisk ’genopretningsplan’, som tager højde for effekterne af den nye tv-aftale inden de for alvor slår igennem.