Idan Artikel 08.09.2016

Idan undersøger tilskuerudviklingen i dansk håndbold

Idrættens Analyseinstitut gennemfører i efteråret og vinteren 2016 en undersøgelse af udviklingen i tilskuertallene i dansk ligahåndbold.

Antallet af tilskuere til danske håndboldligakampe har de senere år taget to forskellige drejninger. Mens dameligaen har oplevet et fald på 35 pct. siden sæsonen 2004/05, er tilskuertallet i herreligaen steget med 34 procent.

Herreligaen har haft en opadgående trend siden 2002/03, som bl.a. er sammenfaldende med herrelandsholdets succes i samme periode. Omvendt har det gennemsnitlige tilskuertal i dameligaen stabiliseret sig siden sæsonen 2008/09 efter et markant fald de foregående sæsoner, på trods af at danske hold i de år dominerede europæisk håndbold.

Selv om man altså kan pege på en række faktorer, der kan have større eller mindre indflydelse på tilskuerinteressen, er det dog stadig uklart, hvilke faktorer der mere præcist påvirker udviklingen af tilskuertallene. Denne analyse forsøger at afdække dette spørgsmål nærmere.

Projektet vil derfor identificere, hvilke elementer der betyder noget for tilskuertallene i de danske haller. Herigennem skabes et vidensgrundlag, der kan medvirke til at iværksætte målrettede indsatser for at optimere tilskuertallene i dansk håndbold.

Idan har gennem de senere år gennemført flere analyser af de økonomiske forhold i dansk ligahåndbold. Analysen af tilskuertallene ligger i naturlig forlængelse heraf.

Projektet gennemføres i samarbejde med Divisionsforeningen i håndbold og skal være afsluttet i begyndelsen af 2017.

Hovedansvarlig for projektet er analyse- og forskningsleder Rasmus K. Storm.