Idan Artikel 09.10.2009

Kronprins Frederik indvalgt i IOC

Kronprins Frederik er valgt ind i den Internationale Olympiske Komité. Samtidig er golf og rugby optaget på det olympiske program.

Skrevet af: Søren Bang

Opdateret

Kronprins Frederik er som ventet valgt ind i den Internationale Olympiske Komité under IOC's session i København fredag formiddag.

Ud af 92 gyldige stemmer stemte 77 IOC-medlemmer for kronprinsens optagelse, mens ni stemte imod og seks undlod.

Kronprins Frederik var én ud af seks kandidater, som var indstillet til optagelse i IOC. Alle blev indvalgt, heriblandt den svenske præsident for den internationale sejlsportsunion, Göran Petersson.

På et særdeles velbesøgt pressemøde afviste kronprins Frederik den vedholdende kritik af hans IOC-medlemskab. En kritik, som bl.a. har fremført, at medlemskabet kunne komme i konflikt med hans upolitiske rolle som kronprins eller omvendt give ham et meget beskedent politisk spillerum.

”Jeg ville ikke stå her i dag, hvis min politiske neutralitet kunne komme i fare. og hvad angår korruption, så har IOC en helt klar politik: Det tolereres ikke,” sagde kronprins Frederik, som på pressemødet dog samtidig afviste at kommentere på de enkeltmedlemmer af IOC, der er blevet anklaget for bl.a. korruption.

I stedet lagde han vægt på, at han som nyt IOC-medlem i stedet vil se fremad og have fokus på ungdommen og folkesundheden.

”Nu starter en ny og spændende periode for mig her. Og jeg vil gerne lægge vægt på ungdommen – på at OL kan få fat i de unge, at den olympiske bevægelse begynder at kommunikere med de unge på deres præmisser og dermed kan anspore dem til at leve et aktivt og sundt liv,” sagde kronprinsen.

Hvilke mere præcise arbejdsgaver kronprinsen forventer at få som IOC-medlem, blev ikke klart på pressemødet, ud over at hans første opgave som nyt medlem bliver at rejse til Lausanne for at få en introduktion til arbejdet af IOC-præsident Jacques Rogge.

Forbindelsesled til IOC

I Danmark Idræts-Forbund, hvor kronprinsen som IOC-medlem får plads i bestyrelsen, forventer formanden, Niels Nygaard, at kronprinsen vil spille en aktiv rolle i diskussionerne om den olympiske bevægelse og udviklingen af en idræt, der har appel til unge. 

Desuden kan han ifølge Niels Nygaard blive et forbindelsesled mellem IOC og DIF.

”Jeg forventer, at han kommer tilbage og giver sine indtryk af de møder og de samtaler, han kommer til at optræde i. Og gerne kommer med sine fortolkninger. Det vil være et væsentligt bidrag. Det giver jo ikke nogen mening at lade sig indvælge i IOC, hvis ikke også man agerer idrætspolitisk, ” siger Niels Nygaard, som mener, at det vil være et mindretal af ’ikke-idrætspolitiske’ sager, som kronprinsen vil være udelukket fra at kunne engagere sig i.

Golf og rugby på OL-programmet

Samtidig med optagelsen af nye medlemmer besluttede IOC at optage golf og syvmands-rugby på det olympiske program fra og med legene i Rio de Janeiro i 2016. 

For rugby stemte 81 IOC-medlemmer, mens otte stemte imod og én undlod. Opbakningen til golf var mindre klar med 63 stemmer for og 27 imod.

Forinden havde flere IOC-medlemmer kritiseret, at alle syv idrætsgrene, som oprindeligt kandiderede til det olympiske program, ikke kom til afstemning på sessionen. Således havde IOC’s bestyrelse på forhånd udvalgt golf og rugby.

Ifølge det canadiske IOC-medlem Dick Pound burde IOC’s bestyrelse alene have indstillet to idrætsgrene, som skulle på programmet, og ikke have stået for selve udvælgelsen.

”Vi har ikke fået muligheden for at tage stilling til alle syv idrætsgrene. Det er en fejl. Det er ikke fair over for de andre sportsgrene, og det er ikke udtryk for en transparent proces,” mente Dick Pound. 

Læs lignende nyheder

Håndboldkvinder fejrer sejr
Idan Kommentar 27.11.2023
Hvilke store sportsevents er de ‘rigtige’? Fem anbefalinger til det danske arbejde med store internationale sportsbegivenheder
Headset computer
Idan Artikel 28.08.2023
Idans idrætspolitiske podcast holder pause frem til april 2024
VM i cykling i Glasgow
Idan Artikel 07.08.2023
Ekspert: Dansk cykelsport kommer til at stå overfor et dilemma, når Abu Dhabi bliver værter for VM i cykling i 2028
Doha i Qatar
Idan Artikel 24.05.2023
DIF efter Qatar: Sådan bør dansk idræt håndtere uønskede værtskaber
Piger spiller fodbold
Idan Kommentar 22.05.2023
Kommuner går glip af mange gevinster, når de undlader at arbejde strategisk med faciliteter
Venner der løber
Idan Vifo Artikel 12.05.2023
Instituttet bidrager til ny kulturpolitisk redegørelse
Idan Podcast 28.03.2023
I gamblingens vold med Kenneth Thygesen
Kvinder i fitness
Idan Kommentar 01.02.2023
Indtænk idræt i sundhedspolitik, forsøg jer med frikommuner og brug coronaens drivkraft