Idan Artikel 02.01.2007

Ny masteruddannelse i fitness

Videnskabsministeriet har godkendt, at Syddansk Universitet starter uddannelsen 'master i fitness og træning' med første optag i september 2007.

Syddansk Universitet (SDU) i Odense starter til september en ny masteruddannelse i fitness og træning. Kort før jul godkendte Videnskabsministeriet uddannelsen, der både retter sig mod ansættelse i fitnessbranchen og den offentlige sektor.

Ifølge det nu godkendte oplæg til masteruddannelsen bliver der tale om en specialistuddannelse, der både kvalificerer til fysisk træning af forskellige målgrupper og har særligt fokus på, hvordan man gennem formidling og kommunikation kan motivere og fastholde dem til livslang fysisk aktivitet.

Stigende krav til kvalitet

 SDU fremhæver på sin hjemmeside, at uddannelsen bl.a. er motiveret af det ’stigende fokus på kvaliteten af træningsudbuddene både i foreningsidrætten, idrætsklubberne og i fitnesscentrene’.

På masteruddannelsen vil blandt andre trænere, undervisere og fysioterapeuter få undervisning i at igangsætte træningsprogrammer til individer og grupper. Samtidig bliver undervisningen i fitness- og wellness-aktiviteter baseret på den nyeste forskning.

På længere sig skal ’Master i fitness og træning’ skabe bedre sammenhæng imellem idræts- og behandlingssektoren, som kan give grobund for et mere optimalt tværfagligt samarbejde. Hovedvægten vil dog ligge på raske målgrupper.

Stor efterspørgsel på arbejdskraft

 Uddannelsen er målrettet såvel det store private marked inden for kommerciel fitness som den offentlige sektor, hvor kommunerne har overtaget det sundhedsforebyggende arbejde efter kommunalreformens ikrafttræden.

Specielt inden for den private fitness-sektor, som beskæftiger op mod 7.000 personer i Danmark, har der i mange år været stor efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft. I Idans spørgeskemaundersøgelse blandt fitnesscentre svarer over 67 procent af lederne i de kommercielle fitnesscentre ja til, at der er mangel på veluddannet instruktørpersonale.

Sekretariatschef for den nystiftede brancheforening Dansk Fitness og Helse Organisation (DFHO), Christoffer Susé, er derfor glad for den nye uddannelse.

"Fitnessbranchen har i den grad behov for flere veluddannet instruktørpersonale og en masteruddannelse vil på sigt medvirke til at det faglige niveau i landet fitnesscentre kan øges til glæde for såvel medlemmer og branchen," siger han til Idan.dk.

Flere uddannelser nødvendige

 Samtidig understreger han, at DFHO stadig vil arbejde for, at den kommende uddannelse bliver suppleret med en række andre uddannelser på et lavere fagligt niveau:

"De kommende kandidater fra SDU vil på sigt spille en meget vigtig rolle i forbindelse med kvalitetssikring og koordinering af viden og initiativer inden for den fysiske træning, men der er stadig et stort behov for at få uddannet det helt almindelige instruktørpersonale, som skal tage imod de mange fitnessaktive”.