Idan Artikel 16.06.2021

Ny undersøgelse ser på potentialet ved styrketræning i foreninger

Hvordan tilbyder lokale foreninger styrketræning til deres medlemmer, og hvad skal der til, for at flere foreninger kan gøre det i fremtiden? Det skal en ny undersøgelse svare på. Undersøgelsen bliver lavet af Idrættens Analyseinstitut i samarbejde med Sammenslutningen af Idrætsforeninger i Gentofte.

De potentielle fordele ved styrketræning har fanget opmærksomheden hos Sammenslutning af Idrætsforeninger i Gentofte (SIG), der vil undersøge, om styrketræning både nu og fremadrettet har relevans for kommunens idrætsforeninger og deres medlemmer.

"At styrketræning har et potentiale i foreningsidræt, er noget, vi tror stærkt på. Men vi er nødt til at få nogle fakta på bordet. Af den grund var det oplagt at spørge Idrættens Analyseinstitut, om de kunne hjælpe os med at lave en ordentlig undersøgelse," fortæller Karsten Bobek, som er formand i SIG.

Undersøgelsen skal kortlægge, hvilke foreninger i Gentofte Kommune der lige nu tilbyder styrketræning, hvilke foreninger der ønsker at gøre det i fremtiden, og ikke mindst hvordan de bruger styrketræning. Forventningerne er, at undersøgelsen danner et samlet billede af foreningernes behov for styrketræningstilbud. Det vil skabe et videre grundlag for at benytte styrketræning i øget grad, også i foreninger der i dag ikke tilbyder det.

Styrketræning som en del af løsningen på flere udfordringer

SIG er sat i verden for at varetage medlems- og idrætsforeningernes interesser i kommunen. Derfor kigger de løbende på nogle af de kerneområder, som foreningerne har, og hvor fokusset på styrketræning er opstået på baggrund af flere forskellige problematikker.

”Der er masser af statistik, der viser, at ungdommen falder fra foreningsidrætten og bliver tiltrukket af fitnesscentre. Samtidig stiger antallet af idrætsskader generelt,” fortæller Karsten Bobek, der ser idrætsskader som en årsag til, at folk falder ud af deres foreninger.

”Vi tror, at en basisstyrke gør, at man kan performe bedre. Måske gør basisstyrken det også sjovere at gå til den valgte sportsgren, hvorved man kan fastholde de unge i længere tid - blandt andet på grund af færre skader,” siger han.

Fakta og erfaringsudveksling på tværs

Udover at kortlægge foreningernes behov for styrketræning skal undersøgelsen også give SIG nogle konkrete redskaber, som organisationen kan bruge i den nærmeste fremtid.

”Vi håber, at vi med nogle fakta på bordet kan gå i konstruktiv dialog på tværs af foreningerne, kommunen og politikerne. Det gør diskussioner bedre, når man har fakta at diskutere ud fra,” forklarer Karsten Bobek.

Yderligere vil SIG inddrage foreningerne så vidt muligt under og efter undersøgelsens forløb, så foreningerne kan følge med i resultaterne og inspirere hinanden.

”Nogle af vores medlemsforeninger er meget dygtige og strukturerede, når det kommer til styrketræning. Andre har måske en mindre struktureret tilgang til det, og de har måske ikke samme muligheder, som de store foreninger har. Hvis undersøgelsen kan hjælpe os med at skabe en erfaringsudveksling på tværs af idrætsgrene, vil det være godt,” fortæller Karsten Bobek.

Undersøgelsen forventes at være færdig i slutningen af september i 2021.

Download udgivelser fra Gentofte Kommune

Kvinder træner på halvgulv. Foto: GettyImages/Tom Werner
Idan Udgivelse november 2021
Afdækning af behov for styrketræningstilbud til foreningsidræt i Gentofte Kommune
Ældre motionerer med fodbold. Foto: Gentofte Kommune
Idan Udgivelse maj 2021
Status på idræts- og bevægelsespolitikken i Gentofte Kommune
Kvinder i sauna. Foto: Colourbox
Idan Udgivelse november 2019
Wellness til hverdag i Gentofte Kommune
Børn og voksne danser ved en sø. Foto Gentofte Kommune
Idan Udgivelse juni 2016
Idræts- og bevægelsespolitikken i Gentofte Kommune