Idan Artikel 20.06.2007

Nyt projekt: Sundhed for millioner

Idan iværksætter med støtte fra TrygFonden et projekt om fitness-sektorens sundhedspolitiske potentiale. Projektet undersøger samarbejder mellem fitness-sektoren og de nye kommuner.

Allerede i dag har en række af de større kommuner et mere eller mindre formelt samarbejde med private fitnesscentre om løsningen af en række sundhedsproblematikker. Disse eksempler strækker sig både over langvarige udviklingsprocesser, eksempelvis aktivering af kontanthjælpemodtagere, og om en række projekter, hvor fitnesstræning, motion og sundhed indgår som led i en korterevarende sundhedsindsats over for lokale borgere.Alligevel er der en afgrundsdyb grøft mellem den etablerede formelle sundhedssektor og den hovedsageligt kommercielt dominerede fitness-sektor. Grøften skyldes primært manglende viden om de muligheder, der eksisterer for at kunne arbejde tættere sammen som centralt element i en forebyggende kommunal sundhedspolitik. Idan forsøger nu at fylde grøften op med viden ved at iværksætte et nyt projekt med titlen ’Sundhed for millioner’.

Fem fokuspunkter

Projektets overordnede fokus er at etablere en konkret viden om, hvordan de formaliserede samarbejder mellem sektorerne fungerer samt analysere mulighederne for et fremtidigt samarbejde. 

I det ansøgte projekt indgår fem delelementer:

  1. En brugerundersøgelse blandt et repræsentativt udsnit på ca. 5.000 medlemmer af kommercielle danske fitness-centres kunder. Denne medlemsundersøgelse skal klarlægge fitness-sektorens kundegrupper og deres træningsmotiver.
  2. En række dybdegående kvalitative analyser af ca. ti konkrete eksempler på eksisterende, formaliserede, sundhedsrelaterede samarbejder mellem kommercielle fitness-centre og kommuner.
  3. En række kvalitative interviews med relevante aktører fra de to sektorer for at afdække og identificere barrierer og muligheder for at udbrede kendskabet til fitness-sektorens sundhedspolitiske potentiale.
  4. Projektet afsluttes i 2009 med afholdelse af et debatskabende seminar om den kommercielle fitness-sektors sundhedspolitiske rolle i et kommunalt perspektiv. Repræsentanter for udenlandske samarbejdsprojekter inviteres som oplægsholdere, og konkrete danske eksempler vises.
  5. Sammenfattende analyse og udgivelse af afsluttende rapport.

Projektet er støttet af TrygFonden og begynder primo 2008 med afsluttende afrapportering i april 2009. Mere information: Idrætsanalytiker Kasper Lund Kirkegaard, 3266 1035, kasper.lund@idan.dk.