Idan Artikel 09.06.2011

Økonomisk pres på klubfodbolden

De danske Superligaklubber har forbedret resultatet siden sidste år, men det skyldes primært, at FCK præsterer et markant forbedret driftsresultat. Der er fortsat underskud i alle klubber på nær to.

Det samlede underskud i de danske Superligaklubber er svundet ind siden sidste år, men det økonomiske pres på klubberne er fortsat større end i de seneste knap 20 år. Den samlede omsætning er dalende for første gang i flere årtier, og kun to klubber har overskud, herunder FCK, der har forbedret sit resultat markant i forhold til mareridtsåret 2009.

Finanskrisen har bidt sig fast

Finanskrisen kan mærkes. Det kan ses af nedenstående graf over Superligaklubbernes samlede omsætning og resultat.

Superligaen total i mio. kr. (inkl. transferaktiviteter)

Som det fremgår, har Superligaklubberne oplevet en mærkbar nedgang i den samlede omsætning fra 2,9 mia. sidste år til 2,4 mia. i seneste afsluttede regnskabsår, svarende til en samlet nedgang på lidt over 18 procent. En meget stor del af nedgangen skyldes Parken-koncernens generelle nedtur, der sidste år bød på store engangs-indtægter som følge af salg af feriehuse. I øjeblikket er koncernen inde i en omstillingsproces, hvor omsætningen ganske vist er faldet, men hvor den succesfulde deltagelse i Champions League samt FCK's suveræne fremfærd i Superligaen på den anden side giver grobund for optimisme i Parken. Parkens genopretningsplan er imidlertid stram, og der skal ikke mange fejlslag til, før koncernen igen kan komme i vanskeligheder.

Økonomisk fremgang på Fyn

Sæsonens sølvvindere fra OB var i sæsonen igennem en relativt uventet ledelsesmæssig udskiftning, da sportsdirektør Kim Brink og cheftræner Lars Olsen blev fyret af en enig bestyrelse efter 8. spillerunde i Superligaen. Forrige sæsons gode sportslige. men også økonomisk set rimelige resultater var tilsyneladende ikke nok for klubben, der indtog fjerde pladsen, da fyresedlerne faldt. Økonomisk set byder årsregnskabet på et underskud på 8,6 mio. kroner efter skat. 

Underskuddet kommer ifølge klubben blandt andet som følge af en generel sportslig satsning. I den forstand gentager OB historien fra sidste år, hvor et formodet overskud blev vendt til et underskud på grund af 'sportslige ambitioner'. OB ligger med de seneste års resultater, men også målt på de økonomiske nøgletal godt til og er fortsat et fremtidigt bud på en topklub. I år omsatte den fynske underholdnings- og eventkoncern for 260 mio. kroner, hvilket er en fremgang på lidt over 20 mio. kroner i forhold til 2009 regnskabet. Fuldstændig analogt til den sportslige andenplads indtager OB også andenpladsen blandt Superligaklubberne målt på omsætning.

AaB i alvorlige problemer

Den eneste gode nyhed for AaB i denne sæson var den mirakuløse redning fra nedrykning fra Superligaen i de allersidste minutter af den sidste spillerunde. Men selvom de økonomiske problemer havde været stort set uoverskuelige i tilfælde af nedrykning, er AaB's vanskeligheder langt fra ovre. Klubben er den af superligaens klubber, der er i de største økonomiske vanskeligheder. 

Allerede sidste års regnskab afslørede klubbens store problemer med et enormt underskud i forhold til omsætningen, og dette årsregnskab byder ikke på forbedringer. Samlet set har koncernen underskud på alle sine delområder: sportslige aktiviteter, collegevirksomhed og konference. Samlet ender underskuddet på 50,1 mio. kroner efter skat på baggrund af en omsætning på knapt 118 mio. kroner, hvor transferindtægter engangsindtægter mv. er talt med. Underskuddet i koncernen kan blandt andet henføres til afvikling af AaB Håndbold, engagementet i sportsbutikker samt finansielle udgifter. Ikke desto mindre forekommer AaB-koncernen som værende i decideret økonomisk krise. Set i forhold til de svigtende sportslige resultater er der tale om en meget vanskelig situation. Herunder har koncernen som led i omkostningstilpasningen solgt sine ejendomme på Hadsundvej samt foretaget forskellige omkostningsreducerende tiltag i AaB ishockey, AaB College og AaB Konference. Desuden er der skat en reduktion i antallet af medarbejdere i koncernen. Med henblik på at styrke de sportslige muligheder er oprettet selskabet Player Invest, hvor en række erhvervsfolk i Nordjylland har indskudt midler for at styrke truppen. Ifølge årsregnskabet vil de samlede tiltag kombineret med en aktieudvidelse styrke koncernen kapitalmæssigt, selvom der er usikkerhed om, hvorvidt alle aktier vil blive tegnet. Sker dette ikke, vil der blive behov for yderligere tilførsel af kapital.

AGF i modvind trods oprykning

I Aarhus er situationen også meget vanskelig. Selvom revisor ikke tager direkte forbehold i regnskabet, bemærkes det, at regnskabet er aflagt under forudsætning af fortsat drift. Selvom det samtidig bemærkes, at denne er sikret såfremt centrale forudsætninger holder, er det alligevel et faktum, at den hurtige oprykning samt den netop gennemførte aktieudvidelse har været en nødvendig forudsætning for, at Århus Elite har kunnet fortsætte. 

Selve nedrykningen til første division har været meget dyr. Efter frasalget af håndbold, basketball, floorball, badminton og danseaktiviteterne peger klubben dog selv på, at virksomheden er på rette spor. 

Flere røde jyske tal

Lidt længere nord på, i Randers, hvor damehåndboldligaholdet udviser gode økonomiske takter og tilsvarende sportslige resultater, hænger fodboldligaklubben mere i bremsen. Omsætningen steg fra 55,6 mio. kroner til 57 mio. kroner, men tilsvarende steg underskuddet fra 3,4 mio. kroner til 6 mio. kroner efter skat. Egenkapitalen er stadig positiv, men der vil ikke gå mange år, før den er spist op, hvis omkostningerne ikke tilpasses de realiserede indtægter. I sagens natur har klubbens nedrykning i den netop afsluttede sæson forstærket udfordringen. 

SønderjyskE realiserede et større underskud på knapt 15 mio. kroner. Det sker blandt andet på baggrund af eftergivelse af gæld til andre dele af de selskaber, der tidligere var samlet i et og som blandt andet talte håndbold og ishockey. Ikke desto mindre havde fodbolddelen et isoleret driftsunderskud på lidt over fire millioner kr. Omsætningen på fodbolddelen er desuden den mindste for superligaklubberne set under ét, hvorfor klubbens sportslige resultater i det lys forekommer tilfredsstillende.

Silkeborg

Bevæger vi os lidt mod nord igen, ser det noget bedre ud for Silkeborg IF, der klarede overlevelse i den bedste række i 2009/2010 sæsonen og kom ud med et mindre overskud på 77.000 kroner, hvilket er en markant forandring i forhold til forrige regnskabsår, der bød på et underskud på 7,1 mio. kroner efter skat. Med en omsætning på 65 mio. kroner ligger koncernen rimeligt til, og med den pæne placering som nummer fem ligner Silkeborg en klub med fornuftigt styr på såvel de økonomiske som sportslige dimensioner. 

Paradoksalt nok har klubbens ledelse i den netop afviklede sæson udtrykt tvivl om, hvorvidt Silkeborg på længere sigt har tilstrækkeligt opland til at begå sig i superligaen – en melding, der givetvis også hænger sammen med klubledelsens ønske om bedre stadionfaciliteter.

FCM

Selvom FC Midtjylland er bedre sportsligt placeret end Silkeborg, har klubben haft den økonomiske krise inde på livet de senere par år. Med et underskud på 52 mio. kroner efter skat, er der endnu et ganske langt stykke til balance. Omsætningen inklusive transferindtægter faldt således i forhold til 2009. 

Med en dalende egenkapital, er klubbens eventyr med en ny indisk storinvestor således interessant i forhold til en økonomisk konsolidering. Det er dog klart, at der stadig skal en meget stram omkostningsstyring til i koncernen, der hastigt lukkede sit kortvarige racingeventyr ned og heller ikke ligefrem har spundet guld på sit håndboldeventyret i damernes håndboldliga.

Vestegnen i minus

I Brøndby har året budt på store ledelsesmæssige udfordringer - herunder en cheftrænerfyring, to direktørfratrædelser samt fire af bestyrelsesfratrædelser - og årsregnskabet tegner heller ikke et billede af en forretning i topform. Indregnes transferindtægter i omsætningen, går koncernen tilbage i forhold til sidste år med 51 mio. kroner. Resultatmæssigt er der heller ikke det store at skrive hjem om for en klub med Brøndbys ambitionsniveau. 

Fra sidste års mindre overskud på godt fem mio. kroner. rammer Brøndby IF et underskud på 32 mio. kroner, så stort har underskuddet på Vestegnen faktisk ikke været siden den livstruende krise efter købet af InterBank i starten af 1990’erne. Længere nordpå, I FC Nordsjælland, er der ligeledes udfordringer. Klubben kom ud med underskud for tredje år i træk, og landede på minus 4,5 mio. kroner efter skat. Underskuddet kunne imidlertid have været endnu værre, hvis det ikke havde været for salget af Nicki Bille til spanske Villareal. Et lyspunkt i sæsonen var dog pokaltitlen, der blev hentet hjem efter en sejr over FCM i foråret. Omsætningsmæssigt går klubben tilbage fra 68,2 mio. kroner sidste år til 57,2 mio. kroner i år.

Uvejret er ikke ovre

Overordnet tegner gennemgangen af ligaklubbernes økonomi et dystert billede. Senest har Divisionsforeningen trukket forårets udbud af tv-rettighederne til Ligaen tilbage, fordi interessen fra tv-selskaberne ikke har været som forventet. Den igangværende aftale indbringer i alt 1,062 mia. kr. over tre år, og i den igangværende nervekrig mellem Divisionsforeningen og de potentielle købere lader tv-selskaberne det klart skinne igennem, at de har tabt penge på den igangværende aftale, lige som dalende seertal og tilskuertal i den igangværende sæson har været et problem. 

Samtidig stiger konkurrencen fra de store udenlandske ligaer på tv-fronten med fodbold fra Premier League og Primera Division tilgængeligt for seerne i metermål, så det bliver særdeles afgørende for klubberne, hvordan de lander den fremtidige tv-aftale med virkning fra sæsonen 2012/2013.