Idan Artikel 18.12.2020

Skuffelse i Danmark efter mild straf til Rusland i dopingskandale

En afgørelse fra den internationale sportsdomstol CAS har nedsat varigheden af de sanktioner, som WADA idømte Rusland som straf for manipulation af dopingdata. I Danmark kaldes afgørelsen både skuffende og bekymrende i forhold til antidopingsystemets fremtid.

Nøgleord: Doping

Skuffelse, ærgrelse og bekymring for øget splittelse i det internationale antidopingsystem. Det er nogle af reaktionerne i Danmark, efter at den internationale sportsdomstol, CAS, nedsatte varigheden af de sanktioner, som det internationale antidopingagentur WADA for et år siden udmålte til Rusland for et statsorganiseret dopingprogram og manipulation af dopingdata.

”Det er jeg ærgerlig over. Der er tale om meget alvorlige forhold, og jeg havde håbet, at CAS havde fulgt WADA’s linje hele vejen. Vi bakkede i sin tid også op om WADA’s afgørelse,” siger Morten Mølholm Hansen, der er direktør i DIF, som også er national olympisk komité i Danmark, i en pressemeddelelse

Afgørelsen fra CAS betyder, at Rusland bliver udelukket fra OL og VM i to år i stedet for de fire år, WADA foreslog, og ikke kan optræde med nationale symboler til OL i Tokyo næste år, vinter-OL i Beijing i 2022 og VM-slutrunden i fodbold samme år. Udelukkelsen gælder dog ikke internationale arrangementer på lavere niveauer end VM og OL.

Afgørelsen går på Rusland som nation og betyder, at Rusland ikke må byde på eller få tildelt OL, Paralympiske Lege eller VM-arrangementer og skal fratages værtskaber for arrangementer, der skal afvikles de næste to år med en væsentlig undtagelse: Hvis det af praktiske eller juridiske årsager er umuligt at flytte værtskabet til et andet land.

Det russiske flag må ikke flages ved OL, Paralympiske Lege og VM, og repræsentanter fra den russiske regering må ikke komme til de samme arrangementer, med mindre de bliver inviteret af et statsoverhoved.

Afgørelsen betyder imidlertid ikke, at russiske atleter er udelukket fra at stille op til OL, Paralympiske Lege og VM. De må gerne stille op, så længe de ikke har en igangværende dopingsanktion, men de må ikke optræde med russiske flag på tøjet, og Ruslands nationalsang bliver heller ikke spillet, hvis de skulle vinde.

Der er tale om en lempelse i forhold til WADA’s sanktioner, og det ærgrer direktøren for Anti Doping Danmark, Michael Ask.

”I WADA’s kendelse var der lagt vægt på, at russiske udøvere skulle kunne dokumentere, at de indgik i et troværdigt antidopingprogram. Dette substantielle krav er desværre udeladt i den nye kendelse. Det synes jeg skulle have været fastholdt i respekt for de mange udøvere, der kæmper for og har en rimelig forventning og krav om at konkurrere i en ren idræt,” siger han i en pressemeddelelse.

Afgørelsen vil øge splittelsen i internationalt antidoping arbejde

Hos Idrættens Analyseinstitut vurderer Jens Sejer Andersen, der er international chef for Play the Game, at afgørelsen fra CAS vil øge den dybe splittelse, der er opstået i det internationale samarbejde om antidoping som følge af den seks år lange russisk-internationale dopingskandale.

”På den ene side står hele den olympiske bevægelse anført af IOC, som nok er imod doping, men som ikke ønsker at skade de store idrætsbegivenheder, der er kilden til deres indtægter og globale gennemslagskraft. De holder typisk hensynet til de enkelte russiske atleter op som begrundelse for, at man ikke kan straffe kollektivt, men har nok også blik for at Rusland er en sportslig stormagt med stor indflydelse i idrættens egne forbund og IOC.”

På den anden side står ifølge Play the Game-chefen de folk, der til dagligt fører an i kampen mod doping, og de atleter, der døgnet rundt anstrenger sig for at efterleve dopingreglerne:

”De eksperter og politikere, som har investeret enorme ressourcer i at skabe en effektiv dopingbekæmpelse gennem de sidste tyve år, og de udøvere der ønsker en hård kurs mod snydere, er i stigende grad frustrerede over den olympiske verdens milde håndtering af Rusland. De har svært ved at forstå, at man ikke kan straffe myndighederne i den russiske regering og idrætsbevægelse, som står bag den største organiserede dopingsvindel, vi har set til dato.”

Som eksempel på splittelsen nævner han den nye lovgivning, den såkaldte 'Rodchenkov Act', som Kongressen i USA netop har vedtaget. Loven er et direkte angreb på WADA’s globale autoritet, fordi den tillader USA’s myndigheder at retsforfølge personer og virksomheder, som er involveret i snyd, der skader landets atleter – uanset hvor i verden bedraget finder sted. Samtidig truer USA med at droppe sine økonomiske bidrag til WADA.

”Vi kommer nok til at se et stigende pres på WADA for at gøre sig mere uafhængig af IOC, og der er også udbredt ønske om reformer af CAS, som ejes og drives af IOC. I denne og mange andre sager har forhandlingerne i CAS været hemmelige, og det er ikke engang sikkert, at vi får afgørelsens præmisser at se. Al den lukkethed er med til at nære mistankerne om, at både WADA og CAS er del af et aftalt spil styret af IOC,” siger Jens Sejer Andersen.

Læs mere

Læs Jens Sejer Andersens analyse af afgørelsen fra CAS hos Play the Game (på engelsk)

Lyt til Idans podcast ‘Tillægstid’ og episoden ’Russisk doping for retten: Står sportens fremtid på spil’ hvor Michael Ask, direktør i Anti Doping Danmark, og Jens Sejer Andersen, international chef i Play the Game, forklarer, hvad den russiske dopingsag handler om, og hvad der var på spil for Rusland, anti-doping arbejdet og international sport i sagen ved den internationale sportsdomstol, CAS.