Idan Artikel 04.02.2022

Facilitetsdatabasen får et markant løft og skal være mere brugervenlig

Lokale og Anlægsfonden og Idrættens Analyseinstitut har indgået en ny 4-årig aftale om Facilitetsdatabasen. De to samarbejds-partnere har afsat 2,2 millioner kr. til arbejdet, og planen er udvide databasen med nye facilitetstyper og lave flere aktuelle analyser ud fra de mange data.

Skrevet af: Redaktionen

Hvor ligger der tennishaller i hovedstadsområdet? Hvilke kommuner har den bedste dækning af fodboldbaner, og hvor mange privatejede fitnesscentre er der på landsplan? Det er spørgsmål, Facilitetsdatabasen kan give svar på.

Siden 2014 er næsten 12.000 faciliteter blevet registreret i Facilitetsdatabasen, som er Danmarks mest omfattende database over landets idrætsfaciliteter og rummer oplysninger om i alt 21 forskellige kategorier fra svømmeanlæg, fitnesscentre og badmintonhaller til mountainbikespor, vandsportskabelbaner og skatefaciliteter.Det er Lokale og Anlægsfonden (LOA) og Idrættens Analyseinstitut (Idan), der står bag databasen, og de to partnere forlænger nu samarbejdet med fire år og afsætter et beløb på 2,2 millioner kroner til projektet.

Facilitetsdatabasen skal være mere brugervenlig

Udover at sikre driften af databasen i perioden 2022-2025 vil Idan og LOA også udvikle Facilitetsdatabasen på flere områder.

Over de næste fire år skal databasen opdateres med tre nye facilitetskategorier, der blandt andet tager hensyn til nye trends inden for aktiviteter og befolkningens behov. Databasen bliver også opdateret med data om faciliteter på Færøerne og Grønland, efter at Idan og LOA har kortlagt motions- og fritidsvanerne begge steder.

Idan og LOA vil også have større fokus på at få de mange data i databasen gjort mere anvendelige ved blandt andet at gøre facilitetsdatabasens platform mere brugervenlig og samle en bredere palet af viden på facilitetsområdet på platformens hjemmeside.

Endelig vil Idan og LOA aktivt bruge databasen til at lave og formidle analyser, som kan bidrage til aktuelle diskussioner om idrætsfaciliteter eller komme med input til for eksempel kommunalvalg.

For Jon Gerner, der er direktør i Lokale og Anlægsfonden, er det vigtigt, at Facilitetsdatabasen fungerer som et redskab, der kan give kommuner, foreninger og andre, der arbejder med faciliteter et overblik over fritidsfaciliteterne i Danmark. Det kan styrke videns- og beslutningsgrundlaget, når de arbejder med at udvikle faciliteter til befolkningen, mener han:

”Med de nye tiltag vil vi samtidig arbejde for at udbrede brugbarheden af facilitetsdata, så de kommer ud at leve og kan bruges til planlægning af fritidsbyggeri over hele Danmark,” siger Jon Gerner.

Troels Rasmussen, direktør for Idrættens Analyseinstitut, glæder sig også til at komme i gang med at udbygge og synliggøre indholdet i Facilitetsdatabasen.

”Idrættens faciliteter er en central ramme om rigtig mange danskeres fritidsaktiviteter, og det er vigtigt fortsat at skabe overblik over og producere viden om faciliteterne. Dette partnerskab med LOA ligger i direkte forlængelse af vores ambition om at bringe viden og data endnu bedre i spil,” siger han. 

Læs lignende nyheder

Kvinder til crossfit
Idan Artikel 13.09.2021
Antallet af fitnesscentre er steget trods corona, men fremtiden er fortsat usikker
Orienteringspost
Idan Artikel 03.02.2020
Anlæg til outdooridræt er nu med i Facilitetsdatabasen
Kommercielt fitness center.
Idan Artikel 22.11.2019
Nyt studie indikerer, at der er plads til endnu flere kommercielle fitnesscentre
Håndbold på et halgulv
Idan Artikel 10.08.2021
Nyt facilitetsindeks: Små kommuner har stadig flest faciliteter pr. indbygger
Dame på spinningcykel
Idan Artikel 02.09.2019
Kun få udsving i antallet af faciliteter – med enkelte undtagelser
Fjerbold på gulvet.
Idan Artikel 02.09.2019
Facilitetsindeks rangerer kommuner i forhold til hinanden
Idan Artikel 18.03.2019
Kommunestatistik opdateret i facilitetsdatabasen
Idrætshal Sønder Nissum
Idan Artikel 19.10.2017
Ny database: Store forskelle på facilitetsdækning i land- og bykommuner

Læs mere om Facilitetsdatabasen

Facilitetsdatabasen
Idan

Facilitetsdatabasen