Idan Artikel 16.02.2017

Forældre er afgørende for børns fysiske aktivitet

Forældrene spiller en nøglerolle, når børn skal motiveres til at dyrke mere fysisk aktivitet. De er afgørende for valget af aktivitet, og de er centrale som rollemodeller og for at motivere og støtte deres børn, viser et nyt studie.

Skrevet af: Jonna Toft

Når forældre motiverer og støtter deres børn i at være fysisk aktive, er der større sandsynlighed for, at det lykkes. Det viser en gennemgang af international forskning, som forskere på Syddansk Universitet har lavet for Sundhedsstyrelsen.

Rapporten samler konklusionerne fra den internationale forskning om kampagner om fysisk aktivitet, der er rettet mod børn og unge. Målet var blandt andet at afdække, om man kan forny og forbedre kommunikationen til børn og unge om fysisk aktivitet.

En af konklusionerne er, at forældrene spiller en afgørende rolle for deres børns valg af fysisk aktivitet. De er centrale som rollemodeller og for at motivere og støtte deres børn til at bevæge sig mere. Studier viser desuden, at forældres uddannelsesniveau, holdninger, overbevisninger, egen adfærd og støtte til deres børn har stor indflydelse på børnenes holdninger og adfærd til fysisk aktivitet.

”Når vi vil have fat i børnene, kan vi se, at det er vigtigt, at vi fortsat kommunikerer med forældre og venner via de traditionelle massemedier, men også via f.eks. sociale medier. Både forældre og venner er vigtige, hvis børn skal være mere fysisk aktive i dagligdagen og dyrke mere motion”, konkluderer Tue Kristensen, der er projektleder på området for fysisk aktivitet i Sundhedsstyrelsen, på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Venskaber spiller en afgørende rolle i forbindelse med især teenageres fysiske aktivitet, og vennegruppen kan derfor bruges som virkemiddel til at øge teenageres aktivitetsniveau.

Selv om danske børn er aktive til sport, så er de samtidig blandt de mindst aktive i Europa, når det gælder om at være fysisk aktive i hverdagen.

Læs lignende nyheder

Motionsløbere gennem København
Idan Artikel 22.03.2024
Motionsløb i København er blandt de bedste i verden og tiltrækker mange udlændinge
Kvinde løber i København
Idan Artikel 03.10.2023
Efter coronakrisen: Idrætsbilledet har ændret sig, og det har gruppen af aktive også
Gruppe af seniorer løber
Idan Artikel 14.09.2023
Bevæg dig for livet: Flere er aktive i visionskommunerne, men selvorganiseret idræt er mere populært end foreningsidræt
Folk der løber i en park
Idan Artikel 13.03.2023
Idan undersøger, om coronakrisen har bidt sig fast i danskernes idrætsvaner efter, at samfundet er vendt tilbage til normalen
Kvinder i fitness
Idan Podcast 23.01.2023
Danskernes motions- og sportsvaner: Sociale relationer (5:5)
Ung kvinde i fitness
Idan Podcast 16.01.2023
Danskernes motions- og sportsvaner: Trivsel (4:5)
Ung mand i fitnesscenter
Idan Podcast 10.01.2023
Danskernes motions- og sportsvaner: Unge (3:5)