Idan Artikel 23.08.2023

Idan evaluerer det svenske elitesportssystem og dets konkurrenceevne

Den svenske regering har igangsat en evaluering af det svenske elitesportssystem, som Idan i samarbejde med professor Klaus Nielsen skal bidrage til. Den skal munde ud i en række anbefalinger med henblik på at fremtidssikre og videreudvikle elitesportssystemet.

Idrættens Analyseinstitut (Idan) vurderer løbende den danske konkurrenceevne i elitesport, og senest har der været zoomet ind på eliteidrætten i Finland. Nu er turen imidlertid kommet til Sverige, hvor den svenske regering har bedt om en vurdering af, hvordan deres elitesportssystem fungerer.

Idan skal bidrage til evalueringen med en analyse af det svenske elitesportssystem og herunder mulighederne for at opretholde konkurrenceevnen i de kommende år. Analysen vil primært fokusere på de olympiske og paraolympiske sportsgrene, men også sportsgrene, der ikke er på det olympiske program, men som er særligt kendetegnende for Sverige som for eksempel fodbold og bandy.

”Jeg er stolt over, at vi er blevet valgt til at stå for den eksterne komparative del af udredningen af svensk eliteidræt. På Idan har vi gennem mange år arbejdet med international eliteidræt, og den viden bringer vi ind i analysen af det svenske system og vil forsøge at vurdere styrker og svagheder ved de forskellige systemer, vi har i Norden,” siger Rasmus K. Storm, der er analyse- og forskningschef i Idan, og som skal lede evalueringen.

Evalueringens anbefalinger bliver udarbejdet af Centrum för Idrottsforskning (CIF), der udover at formidle svensk idrætsforskning, også gennemfører selvstændige analyser og finansierer idrætsforskning i Sverige.

"Det var helt naturligt for os at tage kontakt til Idan i forbindelse med denne opgave i betragtning af, hvad de tidligere har bidraget med på området. Det bliver spændende at følge evalueringen og tage del i den endelige rapport, der kommer til at bidrage til forståelsen og udviklingen af ​​svensk eliteidræt,” siger Christine Dartsch Nilsson, der er leder af CIF.

Evalueringen skal koncentrere sig om følgende spørgsmål:

 • Hvordan kan det svenske eliteidrætssystem karakteriseres, og på hvilke måder adskiller det sig fra de tilsvarende idrætssystemer i Danmark, Norge og Finland?
 • Er det svenske eliteidrætssystem effektivt i forhold til de andre nordiske lande med hensyn til international succes inden for relevante discipliner?
 • Hvad er styrkerne og svaghederne ved det svenske eliteidrætssystem i forhold til dets evne til at drive konkurrencedygtig og fremtidssikret eliteidræt?

Derudover vil evalueringen vurdere, hvor godt det svenske system forvalter sine ressourcer i forhold til:

 • Finansiering
 • Governance
 • Idrætsdeltagelsen i samfundet generelt
 • Talent- og trænerudvikling
 • Træningsfaciliteter
 • Støtte til atleters karriereudvikling under og efter deres tid som aktive
 • Adgang til nationale og internationale konkurrencer
 • Forskning

Resultaterne vil indgå i de kommende års politiske overvejelser om organisering, finansiering og reformer af det svenske system.

Læs lignende nyheder

Gyldne sportspokaler
Idan Artikel 28.06.2022
Ny rapport afdækker, hvorfor finsk elitesport har tabt terræn internationalt
Viktor Axelsen
Idan Artikel 02.02.2023
Trods store sportsresultater i 2022 er dansk konkurrenceevne i international eliteidræt svækket
Anne Marie Rindom på vandet
Idan Artikel 18.08.2021
Dansk eliteidræt fastholdt sit internationale niveau i Tokyo
Mads Pedersen, 2019. Foto: GettyImages/NurPhoto
Idan Artikel 08.03.2020
Mange medaljer til Danmark i 2019, men der er færre nye medaljekandidater

Læs mere om temaet

Mathias Gidsel spiller håndbold
Idan Tema

Dansk eliteidræt