Idan Artikel 18.08.2021

Dansk eliteidræt fastholdt sit internationale niveau i Tokyo

Dansk elitesports guldalder fortsatte ved det nyligt overståede OL, hvor danske atleter hentede lige så mange top 8-point som ved OL i Rio.

Skrevet af: Rasmus Klarskov Storm

Dansk elitesport gjorde en god figur ved de Olympiske Lege (OL) i Tokyo. Den usikkerhed, som opstod på grund af coronakrisen og udsættelsen af legene, havde ingen negativ effekt på de danske atleters præstationer. Med enkelte undtagelser levede medaljekandidaterne op til det forventede, og der var derudover et par gedigne overraskelser.

Det viser Idans analyse af den danske resultathøst i Japan, der er gennemført af Klaus Nielsen, professor ved Birkbeck, University of London, og Rasmus K. Storm, forsknings- og analysechef ved Idrættens Analyseinstitut (Idan).

Niveauet fra Rio blev tangeret

Danske atleter hentede 11 medaljer (3 guld, 4 sølv og 4 bronze) til Danmark. Det er ikke helt på højde med medaljehøsten i Rio (15), men målt på top 8-point endte de danske atleter på præcist samme niveau som i Brasilien, hvor det blev til 135 top 8-point. Top 8-point er en måde at opgøre et lands konkurrenceevne på, hvor nationen for hver sportsgren tildeles otte point for hver førsteplads, syv point for en andenplads og så fremdeles frem til et point for en ottendeplads.

Idan vurderer løbende konkurrenceevnen i dansk elitesport i lyset af de historiske resultater, og analysen viser, at OL i Tokyo blev en tilbagevenden til det høje resultatniveau, som Danmark har ligget på siden legene i London i 2012.

Med få mindre udsving i årene mellem de olympiske lege, er resultaterne siden 2012 og frem til 2021 udtryk for et stabilt højt og historisk godt niveau, der kan betegnes som en egentlig ’guldalder’ for dansk elitesport.

Resultaterne i perioden siden OL i Rio i 2016 kunne ellers give anledning til bekymring om, hvorvidt niveauet kunne fastholdes i OL i 2021, men det var der ingen grund til.

Målt både på medaljer og top 8-point klarede Danmark sig bedre i Tokyo end i de tilsvarende konkurrencer i de olympiske discipliner i de mellemolympiske år 2017-2020.  

Der er grund til optimisme frem mod Paris i 2024

Dansk elitesport er velorganiseret, og på trods af relativt beskeden offentlig finansiel støtte fortsætter arbejdet med at rekruttere og forædle talentmassen på et højt niveau. Præstationerne i Tokyo giver grundlag for optimisme frem mod OL i Paris i 2024.

Det er dog afgørende, at Danmark kan fastholde det nuværende, høje niveau i nogle af de traditionelle paradesportsgrene, som f.eks. cykling, og at nogle af disse kommer tilbage på sporet efter en klar tilbagegang de seneste år. Det gælder f.eks. i svømning.

Analysen, der fokuserer på de danske præstationer, følges op senere på året med en mere dybdegående vurdering af konkurrenceevnen, blandt andet i forhold til andre sammenlignelige nationer.

Hør Rasmus K. Storm præsentere de overordnede resultater af analysen

Download rapporten

Dansk sejler til OL Tokyo 2020 Foto: GettyImages/Phil Walter
Idan Udgivelse august 2021
Danske eliteresultater 2021

Læs lignende nyheder

BMX-kører Simone Tetsche Christensen
Idan Artikel 20.10.2022
Idan måler trivsel og tilfredshed blandt Team Danmark-atleter
Gyldne sportspokaler
Idan Artikel 28.06.2022
Ny rapport afdækker, hvorfor finsk elitesport har tabt terræn internationalt
Stangspringer
Idan Artikel 21.06.2022
Medlemsforeninger oplever begrænset udbytte af at være med i Dansk Atletik
Atletiktræner står med stopur
Idan Artikel 25.05.2022
Atleter er tilfredse med placeringen af trivselsfunktion hos Anti Doping Danmark
Håndboldherrerne til EM
Idan Kommentar 15.02.2022
Debat: Forestillingen om, at elite skaber bredde, er en virus, der er svær at slå ned
OL-vinter i Beijing 2022
Idan Artikel 21.01.2022
OL-relaterede podcasts med input fra Idan
Krista Pärmäkoski langrend
Idan Artikel 18.01.2022
Idan skal undersøge, hvorfor Finland ikke leverer tilfredsstillende sportsresultater
Kajakroere og Team Danmark-atleter klar til træning
Idan Artikel 16.12.2021
Ny rapport viser, at de fleste Team Danmark atleter trives

Læs mere om temaet