Idan Artikel 25.05.2020

Kampen mod matchfixing kræver politifolk med specialviden

Michael Ask, direktør for Anti Doping Danmark, vil i dialog med Rigspolitiet om at få flere politifolk med ekspertise i efterforskning af matchfixing, fortæller han i en episode af Idans podcast ‘Tillægstid’.

Der bør være flere politifolk i Danmark med ekspertise i matchfixing. Det mener Michael Ask, som er tidligere chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter og i dag er direktør i Anti Doping Danmark, der også er sekretariat for Danmarks nationale platform til bekæmpelse af matchfixing.

Michael Ask er sammen med spilekspert Chris Kronow Rasmussen gæst i en episode af podcasten ‘Tillægstid’ fra Idrættens Analyseinstitut, som sætter fokus på matchfixing som problem både i Danmark og internationalt og også ser på mulige løsninger.

”Når vi har en konkret sag med matchfixing i Danmark, er det lige nu det lokale politi, der kommer til at arbejde med sagen. Det er dedikerede politifolk, som gerne vil gøre det godt, men de har ikke nødvendigvis den baggrundsviden, man skal have om det her emne, og som man bør have, hvis man skal gøre det godt,” siger Michael Ask.

I marts 2020 afsluttede Midt- og Vestsjællands Politi en otte måneder lang efterforskning af en sag mod en række fodboldspillere fra FC Roskilde, som var blevet anklaget for matchfixing af deres daværende træner Christian Lønstrup. Der blev ikke rejst tiltale i den sag, men både Michael Ask og Chris Kronow Rasmussen er overbeviste om, at matchfixing er et problem, der er kommet for at blive og også vil dukke op i Danmark igen.

”Derfor vil jeg nu gå i dialog med Rigspolitiet for at få flere politifolk med ekspertise i at efterforske matchfixing i Danmark. Bare et par stykker, og det er ikke afgørende, hvor de sidder i landet,” siger han med henvisning til erfaringer fra Tyskland, hvor en efterforsker fra Bochum har udviklet ekspertise i matchfixing, som er efterspurgt i andre politikredse.

Amerikanske politifolk undervises i sports betting

Også andre steder i verden er bedre uddannet politi en vigtig del af kampen mod matchfixing. Chris Kronow Rasmussen har arbejdet med matchfixing i Danske Spil og er i dag tilknyttet en forskergruppe om matchfixing på University of New Haven i USA.

Som en del af det arbejde, er han med til at undervise kommende politifolk i USA i sports betting, efter at en række amerikanske delstater netop har gjort det lovligt at spille på sportsresultater.

”Vi prøver at forklare dem, hvad sports betting er, og hvordan man ser indikationer på matchfixing og hvidvask, som ofte foregår rundt om sports betting. Tanken er, at når en som Michael henvender sig til politiet med noget relateret til sports betting, så ved de godt, hvad det er,” fortæller Chris Kronow Rasmussen i podcast-episoden.

Lyt til podcasten

Match-fixing - sportens største trussel?

Hvor stort et problem har vi med match-fixing i Danmark, og er den danske model for bekæmpelse af match-fixing det rigtige setup? Det er nogle af de emner, som gæsterne debatterer i denne udsendelse. Du kan også høre mere om, hvordan match-fixing fungerer helt lavpraktisk – lige fra den simple kontakt via Facebook til en mere organiseret tur op ad Amagerbrogade, hvor der spilles forskellige beløb på samme kamp på de mange spillesteder.

Panelet debatterer også forskellige løsningsmodeller på nationalt og internationalt niveau og vender blandt andet ideen om, hvorvidt en overordnet instans vil kunne fungere inden for match-fixingområdet, som man f.eks. ser det på dopingområdet, hvor Det Internationale Antidopingagentur fastsætter de internationale antidopingregler for eliteidrætsudøvere verden over.

Panel:

  • Michael Ask, direktør i Anti Doping Danmark, der også er sekretariet for 'Den nationale platform til bekæmpelse af match-fixing'
  • Chris Kronow Rasmussen, spilekspert

Vært: Stanis Elsborg

Læs lignende nyheder

Målmand står i et fodboldmål.
Idan Podcast 18.05.2020
Match-fixing – sportens største trussel?
FBI ransager CONCACAF
Idan PtG Artikel 08.06.2023
ClearingSport: Næsten 200 eksperter foreslår et agentur mod korruption og kriminalitet i sportsverdenen
Håndboldherrerne
Idan Kommentar 23.01.2023
Matchfixing i håndbold: Hva’ ka’ WACA?
Mand der better
Idan Artikel 24.02.2022
Politisk aftale flytter sekretariatet for platform til bekæmpelse af matchfixing

Find flere afsnit af Tillægstid

Mand lytter til podcast
Idan

Podcasten Sport & Perspektiv