Idan PtG Artikel 08.06.2023

ClearingSport: Næsten 200 eksperter foreslår et agentur mod korruption og kriminalitet i sportsverdenen

Play the Game lancerer en ny rapport, der giver konkrete bud på, hvordan integriteten i international sport kan styrkes. Rapporten bygger på mere end 800 kommentarer fra førende eksperter, der foreslår at etablere et agentur mod korruption og kriminalitet i sport.

Skrevet af: Redaktionen

I mere end 20 år har internationale sportsskandaler skabt voksende bekymring om, hvordan topledere inden for den olympiske bevægelse håndterer den milliardindustri og politiske magtfaktor, som international sport er blevet.

Bestikkelse i kulisserne, organiseret kriminalitet, politisk manipulation, matchfixing og forskellige former for overgreb på atleter har regelmæssigt ramt avisoverskrifterne, mens nye og teknologisk avancerede former for økonomisk kriminalitet er på fremmarch.

"Det er åbenlyst, at misbrug, kriminalitet og korruption inden for sport ikke kun er farligt for sporten selv, men for samfundet som helhed. Når en sektor med så meget økonomisk, politisk og kulturel magt som sport bliver et tilflugtssted for lovovertrædere, er det farligt for demokratiet og retssikkerheden. Derfor er det nødvendigt, at regeringer og sportsverdenen finder frem til bindende mekanismer, der kan være med til at befri sporten for disse trusler," siger Jens Sejer Andersen, der er international chef i Play the Game.

For at finde et langt stærkere svar på udfordringerne end det, der er tilgængeligt i dag, lancerer Play the Game nu rapporten 'ClearingSport. På vej mod et agentur til bekæmpelse af korruption, kriminalitet og beskyttelse af integriteten i verdenssporten’.

Rapporten udspringer af, at en række førende internationale eksperter på sidste års Play the Game-konference opfordrede Play the Game til at starte en åben konsultationsproces, der skulle se nærmere på muligheden for et internationalt agentur mod alle former for korruption inden for sport – undtagen doping, som det internationale antidopingagentur, WADA, har haft ansvaret for siden 1999.

"Den meget udtalte opfordring fra vores deltagere kom som noget af en overraskelse for os. Vi har argumenteret for sådan et agentur siden 2006. Men det er blevet afvist – ikke kun af den internationale sportsbevægelse – hvilket var forventet – men også af regeringer, der ikke var villige til at investere mere tid og energi i det, de så som sportens selvforskyldte problemer," fortæller Jens Sejer Andersen.

Play the Game tog imod invitationen og sendte i januar i år en online undersøgelse til 251 eksperter og interessenter for at afdække, hvordan et globalt agentur mod korruption og kriminalitet kan etableres og opbygges som organisation.

"Responsen var overvældende. Ikke alene besvarede otte ud af ti spørgeskemaet, de gav også Play the Game mere end 800 kommentarer, der vidner om deres ekspertise, engagement og kreativitet," siger Jens Sejer Andersen.

"Vi har nu et unikt materiale produceret af nogle af sportsverdenens mest vidende mennesker, der analyserer, hvordan et internationalt agentur bedst kan løse den brede vifte af udfordringer, som sporten hidtil ikke selv har haft evne eller vilje til at håndtere effektivt."

Rapporten er forfattet af den tyske journalist Grit Hartmann, der har årtiers ekspertise i at arbejde med integritet i sportsverdenen. Sidste år udarbejdede hun en undersøgelse for Viola von Cramon, der er medlem af Europa-Parlamentet for gruppen De Grønne/Den Europæiske Fri Alliance, om de seneste historier om centrale korruptionsskandaler og hidtil iværksatte initiativer til bekæmpelse af international kriminalitet i sport. Denne undersøgelse lagde grundlaget for spørgeskemaet i den netop lancerede rapport.

Næste skridt tages på Play the Game-konferencen 2024

Undersøgelsen siger også en hel del om det idrætspolitiske klima, mener Jens Sejer Andersen:

”Den høje svarprocent er et tegn på den voksende utålmodighed og frustration blandt dem, der tager kampen mod kriminalitet i sport alvorligt. Og når omkring halvdelen vælger at svare anonymt, kan det meget vel afspejle deres formodning om, at det internationale idrætsmiljø ikke byder åben debat om følsomme emner velkommen,” siger han.

Rapporten 'ClearingSport' præsenterer ikke en hurtig løsning, men analyserer fordele og forhindringer forbundet med forskellige foranstaltninger. Baseret på input fra næsten 200 eksperter beskriver 'ClearingSport' forskellige handlingsplaner og mulige opgaver for et globalt agentur.

Formålet med 'ClearingSport'-rapporten er at lægge op til yderligere dialog mellem relevante aktører, og Play the Game vil fortsat forpligte sig til at drive processen. Et af de næste skridt vil blive taget på Play the Game-konferencen i 2024 fra 4. til 7. februar i Trondheim, Norge.

I forbindelse med Play the Games fremtidige arbejde med projektet erstatter navnet 'ClearingSport' den gamle arbejdstitel 'WACA: World Anti-Corruption Agency' af flere årsager, heriblandt:

  • 'ClearingSport' er aktivt, beskrivende og let at udtale.
  • Det er ikke en forkortelse, der skal forklares.
  • Det forbindes med begreberne 'clearing house' og gennemsigtighed.
  • Det kan ikke forveksles med WADA.
  • Det har sport i sit navn.

Download rapporten

FBI raids CONCACAF
PtG Udgivelse juni 2023

ClearingSport - Towards an agency countering crime and protecting integrity in world sport

Læs lignende nyheder

Håndboldkvinder fejrer sejr
Idan Kommentar 27.11.2023
Hvilke store sportsevents er de ‘rigtige’? Fem anbefalinger til det danske arbejde med store internationale sportsbegivenheder
Headset computer
Idan Artikel 28.08.2023
Idans idrætspolitiske podcast holder pause frem til april 2024
VM i cykling i Glasgow
Idan Artikel 07.08.2023
Ekspert: Dansk cykelsport kommer til at stå overfor et dilemma, når Abu Dhabi bliver værter for VM i cykling i 2028
Doha i Qatar
Idan Artikel 24.05.2023
DIF efter Qatar: Sådan bør dansk idræt håndtere uønskede værtskaber
Piger spiller fodbold
Idan Kommentar 22.05.2023
Kommuner går glip af mange gevinster, når de undlader at arbejde strategisk med faciliteter
Venner der løber
Idan Vifo Artikel 12.05.2023
Instituttet bidrager til ny kulturpolitisk redegørelse
Idan Podcast 28.03.2023
I gamblingens vold med Kenneth Thygesen
Kvinder i fitness
Idan Kommentar 01.02.2023
Indtænk idræt i sundhedspolitik, forsøg jer med frikommuner og brug coronaens drivkraft