Idan Artikel 22.03.2024

Motionsløb i København er blandt de bedste i verden og tiltrækker mange udlændinge

Løbsarrangøren bag Copenhagen Half og Copenhagen Marathon kunne i starten af året melde udsolgt til de to store, københavnske motionsløb. Løbene er populære blandt danskere, men væksten skyldes også en global tendens til motionsløbs-turisme, og at hovedstadens løb er kravlet op i rækkerne blandt internationale motionsløb.

Til dette års Copenhagen Half og Copenhagen Marathon har henholdsvis 27.000 og 15.000 løbere erhvervet sig et startnummer. Mens Copenhagen Half blev udsolgt på blot 39 dage, er det første gang, at alle startnumrene til Copenhagen Marathon er blevet revet væk. 

De fleste af startnumrene i år er solgt til danskere, men de københavnske løb er også populære blandt udenlandske motionsløbere, fortæller Dorte Vibjerg, der er administrerende direktør for Sparta Atletik & Løb, som står bag Copenhagen Half og Copenhagen Marathon.

"Da vi i 2015 afholdt Copenhagen Half for første gang var det med 12 pct. udenlandske løbere. Men lige inden vi rullede ind i corona, var vi faktisk helt oppe på 47 pct. udenlandske løbere på 2020 versionen, som desværre blev aflyst på grund af pandemien" siger hun.

Figur 1: Deltagere ved de københavnske motionsløb

Figur 1: Antal reelle, gennemførende deltagere ved Copenhagen Marathon og Copenhagen Half baseret på resultatlister. *2024 antal tilmeldte deltagere. Kilde: Henrik Lund Jensen

Henrik Lund Jensen er forfatter og ekspert på motionsløb, og han har i en årrække indsamlet data om motionsløb i ind- og udland, herunder tallene bag figur 1, der er baseret på offentliggjorte resultatlister.

Figuren viser, at deltagertallet for Copenhagen Half og Copenhagen Marathon foreløbigt toppede i 2019, inden corona-nedlukningerne satte en kæp i hjulet på de populære motionsløb, der begge blev aflyst i 2020. I 2021 lykkedes det dog Sparta på kort tid at stable Copenhagen Half på benene med et lavere antal deltagere.

”Rigtig mange af de udenlandske deltagere havde både i 2020 og 2021 overført deres startnumre, så da der i 2022 var mange internationale løbere, spurgte vi os selv, om det var en reel vækst? Eller er det bare fordi, der er nogen, som har overført på grund af corona?,” siger Dorte Vibjerg.

Derfor var det også både en lettelse og en stor glæde for løbsarrangøren, at de internationale løbere i 2023 udgjorde 38 pct. og 47 pct. af deltagerne på henholdsvis halvmaraton- og maratondistancen.

Næsten umuligt at få plads i Marathon Majors

En af grundene til, at så mange udlændinge er interesserede i at løbe i København kan være, at en række af verdens største motionsløb allerede er udsolgt. Det gælder for eksempel Berlin Marathon, der først afvikles i september 2024, og som sidste år havde 47.912 deltagere. Det samme mønster ses hos de kendte Marathon Majors i London, Tokyo, Boston, Chicago og New York City, fortæller Henrik Lund Jensen

Han forklarer, at det som motionist kan være svært overhovedet at få lov at deltage i de store maratonløb, hvor der ofte er kvalifikationskrav og trækkes lod om at få tildelt et startnummer. Desuden kræver det ofte, at man har den store pengepung fremme. Et startnummer til disse motionsløb kan nemlig nemt koste omkring 4.000 kr., påpeger han.

I modsætning til disse priser koster et startnummer til løbene i København under 1.000 kr.

”Da nogle af de større løb er meget svære at få plads i - og samtidig ekstremt dyre - udgør Copenhagen Half og Copenhagen Marathon et fint alternativ. København er simpelthen blevet en ny destination for mange løbere. Tidligere har der været mange svenskere og nordmænd med, men nu er antallet af nationer vokset, især på grund af deltagere fra Sydeuropa,” siger Henrik Lund Jensen. 

Han estimerer, at op imod 100 nationer er repræsenteret ved de to københavnske løb.

Startlinje ved Copenhagen Marathon

Det er første gang nogensinde at arrangørerne af Copenhagen Marathon i 2024 har meldt udsolgt af de 15.000 startnumre. 48 pct. af dem er købt af udlændinge. Foto: Sparta Billeder

Stor indsats for at lokke udenlandske løbere til København

Succesen er ikke kommet af ingenting. Sparta har arbejdet hårdt for at øge interessen blandt udenlandske løbere, efter at Danmark var vært for VM i halvmaraton i 2014. Dengang besluttede man at arrangere Copenhagen Half som et tilbagevendende arrangement fra og med 2015.

På grund af motionsløbets rødder i VM var fokus helt fra starten på at få flere internationale deltagere. Derfor var det ifølge Dorte Vibjerg også essentielt, at det lykkedes Sparta Atletik & Løb at få en label på Copenhagen Half i 2015 og siden en label på Copenhagen Marathon i 2017.

”En label er en certificering af løbet, som tildeles af World Athletics. For at erhverve sig kvalitetsstemplet skal man leve op til en række krav omkring organiseringen, blandt andet at ruten er fuldstændig trafikfri, at der er tv-produktion og et vist sportsligt niveau i elitefeltet,” fortæller Dorte Vibjerg.

Hun mener, at kvalitetsstemplet var vigtigt for at løfte Copenhagen Half og gøre det attraktivt for det internationale publikum. Dels fordi det beviser, at løbet er velorganiseret, og dels fordi et motionsløb bliver mere attraktivt af, at der bliver løbet rigtig stærkt. I de følgende år mener hun, at arrangementerne også nød godt af, at København blev en mere populær rejsedestination.

”Wonderful Copenhagen har også sat fokus på vores events og støttet os med den internationale markedsføring. De lagde mere vægt på destinationen, og det satte skub i væksten blandt det internationale publikum,” siger Dorte Vibjerg.

Næstbedst i klassen

Ifølge Dorte Vibjerg har det ikke været uden betydning, at Copenhagen Half blev udsolgt på rekordtid i 2024. På kun 39 dage var alle startnumrene solgt. Det satte skub i salget af startnumrene til Copenhagen Marathon, der kort tid efter blev revet væk. Ifølge hende vækster de københavnske løb generelt også mere i deltagertal lige nu end deres europæiske kolleger.

”Denne vækst betyder, at vi nu er næstbedst i klassen på maratondistancen. Vi kommer aldrig til at blive lige så store som London eller Berlin Marathon, men vi er tæt på at ligge lige under og er de næste i hierarkiet. Det er en utrolig attraktiv position for os,” siger Dorte Vibjerg.

Henrik Lund Jensen mener, at det er de udsolgte europæiske løb, som har gjort det muligt for de københavnske løb at klatre op i hierarkiet, og at det er i laget under de største løb, at deltagerantallet vækster i disse år.

Ifølge Henrik Lund Jensen er anden del af forklaringen på væksten i København selve løbeoplevelsen.

”Udover at København er tilgængelig med både billetter og transport, så laver Sparta et professionelt løb, hvor der er publikum, som hepper og skaber en god stemning langs hele ruten. De formår at give alle en god oplevelse. For de internationale løbere er det den samlede rejse og oplevelse, som betyder noget,” siger Henrik Lund Jensen.

Dorte Vibjerg fortæller, at man i Sparta har fokus på at kontrollere antallet af deltagere for at sikre den gode løbeoplevelse.

”Nu står vi med udsolgt og ønsker at løfte deltagerantallet på Copenhagen Half op til 30.000 i 2025 og op til 35.000 i 2026, når vi igen har VM i halvmaraton. Men vi skal hele tiden have øje for, at der er luft til den enkelte løber. Vi må ikke blive så store, at folk ikke længere synes, der er plads dem,” siger Dorte Vibjerg.

Fra undersøgelser blandt deltagerne ved Dorte Vibjerg, at folkefesten i de københavnske gader er noget, som de internationale løbere bemærker, og som får dem til at anbefale løbene til andre. Dog trækker gode transportmuligheder og hoteller også op hos det internationale publikum.

”Vores undersøgelser viser, at det især er byen og organiseringen, som trækker. København har en god infrastruktur, hvor det er nemt at komme fra lufthavnen, ind til hotellet og på løbsdagen med metroen til startområdet. Det gør det let og stressfrit at komme til start på en dag, hvor vores deltagere gerne vil fokusere på at skulle præstere,” fortæller Dorte Vibjerg.

Hun forventer, at ca. 40 pct. af de udenlandske deltagere i 2024 vil være gengangere fra tidligere år, og at antallet af løbere, som kommer tilbage til København, umiddelbart er stigende. 

Publikum hepper på motionsløbere

Udlændinge lokkes blandt andet til København på grund af publikum, som skaber en festlig stemning langs ruten. Foto: Sparta Billeder

Løbeturné på halvmaratondistancen

Da København i 2014 var vært for VM i halvmaraton, var det første gang, man havde afviklet VM med et massefelt, hvor motionsløbere også kunne deltage. Arrangementets 30.000 tilmeldte deltagere gjorde det til så stor en succes, at de følgende års værtsbyer kopierede den københavnske model. Det blev starten til et stærkt europæisk netværk, som i 2019 lancerede Super Half-serien.

”Super Half-serien er en europæisk pendant til Marathon Majors, bare på halvmaratondistancen. Det er motionsløb med label, som har samme størrelse som Copenhagen Half og finder sted i gode turistbyer, som man kan rejse til for en overkommelig pris,” fortæller Dorte Vibjerg.

Konceptet stiller en særlig Super Half-medalje i udsigt til alle løbere, som gennemfører de seks motionsløb inden for en periode på fem år. Allerede ved lanceringen i 2019 oplevede Copenhagen Half en øget interesse som følge af det nye samarbejde, der også skal være med til at booste den generelle interesse for halvmaratondistancen.

Siden genåbningen efter corona er flere løbere blevet grebet af at rejse på denne måde og opleve nye steder gennem motionsløb, fortæller Dorte Vibjerg.

”Vi vil godt stadig give folk muligheden for, at de næsten kun løber et løb om året, men det vi ser i praksis er, at der er mange, som stræber efter at gennemføre Super Half på én sæson” siger Dorte Vibjerg.

Udover København, Valencia og Cardiff inkluderer Super Half serien også Prag, Lissabon og Berlin.

Læs lignende nyheder

mand løber med baby i stroller
Idan Artikel 19.08.2024
Ny rapport: Sæsonvariationer og livsbegivenheder gør, at vi skifter ud og ind af idrætten
Eiffeltårnet i Paris med OL ringe
Idan Artikel 25.07.2024
OL-eksperter fra Idrættens Analyseinstitut og Play the Game
Banelandsholdet i cykling til OL 2016
Idan Artikel 24.07.2024
OL 2024 prognose: Danmark høster 13 medaljer i Paris
Unge træner GRÅK
Idan Vifo Artikel 21.05.2024
Træningstilbud for sårbare unge styrker trivslen og udvides nu til FGU-elever
Nicolai Højgaard og Rory McIlroy
Idan IFFT Kommentar 07.05.2024
Stanis Elsborg: "Skal dansk idrætsliv agere platform for Dubai-styrets politiske PR?"
Håndboldkvinder fejrer sejr
Idan Kommentar 27.11.2023
Hvilke store sportsevents er de ‘rigtige’? Fem anbefalinger til det danske arbejde med store internationale sportsbegivenheder
Kvinde løber i København
Idan Artikel 03.10.2023
Efter coronakrisen: Idrætsbilledet har ændret sig, og det har gruppen af aktive også
Gruppe af seniorer løber
Idan Artikel 14.09.2023
Bevæg dig for livet: Flere er aktive i visionskommunerne, men selvorganiseret idræt er mere populært end foreningsidræt