Idan Artikel 10.09.2018

Motivationen er større ved floorball end spinning

Midaldrende kvinder, der går til floorball, har en højere indre og ydre motivation end de kvinder, der går til spinning, viser et studie på Københavns Universitet. Det skyldes formentlig det sociale element i holdspil. Motivationen har betydning for, om de fortsætter.

Skrevet af: Jonna Toft

Floorball kræver et teknisk fokus, og så er der mange sociale interventioner mellem deltagerne. Det er formentlig en af forklaringerne på, at midaldrende kvinder oplever floorball som mere motiverende end spinning.

En gruppe forskere på Københavns Universitet har undersøgt den indre og ydre motivation hos 66 midaldrende kvinder i en tolv ugers periode, hvor de enten spillede floorball eller gik til spinning.

Indre motivation er, når man udfører aktiviteten, fordi man finder den interessant eller sjov. Ved ydre motivation udfører man aktiviteten for at opnå noget, fx belønning eller anerkendelse.

Alle deltagere havde været fysisk inaktive i mindst et år, de havde altså dyrket mindre end én times motion om dagen. Generelt har midaldrende kvinder svært ved at opnå nok fysisk aktivitet i hverdagen.

Floorball blev valgt som holdspilsaktivitet, fordi det har en høj grad af interaktion, teknisk udfordring, intensitet, og så er der en gensidig afhængighed: Man kan kun spille, når de andre også dukker op. Spinning blev valgt, fordi det er en populær individuel træningsform for midaldrende kvinder.

Studiet viste, at kvinderne i floorballgruppen havde et højere niveau af indre og ydre motivation under forsøgsperioden end kvinderne i spinning-gruppen, og det har en indflydelse på, hvorvidt kvinderne fortsætter med aktiviteten.

Johan Wikman, som stod for undersøgelsen, siger på Center for Holdspil og Sundheds hjemmeside:

"Det betyder, at hvis vi vil opnå deltagelse i fysisk aktivitet over længere tid, har vi brug for aktiviteter, som er interessante og sjove for os. Og her er det, i hvert fald for størstedelen af os, en god ide at forsøge os med holdaktiviteter, hvor vi har fokus på aktiviteten og får hygget os med de andre på holdet. Det vil give bedre chancer for vores deltagelse end at gå ned i fitnesscenteret og kæmpe med det på egen hånd".

Læs mere

Læs mere hos Center for Holdspil og Sundhed: Floorball er mere motiverende end spinning for midaldrende kvinder

Læs lignende nyheder

Motionsløbere gennem København
Idan Artikel 22.03.2024
Motionsløb i København er blandt de bedste i verden og tiltrækker mange udlændinge
Kvinde løber i København
Idan Artikel 03.10.2023
Efter coronakrisen: Idrætsbilledet har ændret sig, og det har gruppen af aktive også
Gruppe af seniorer løber
Idan Artikel 14.09.2023
Bevæg dig for livet: Flere er aktive i visionskommunerne, men selvorganiseret idræt er mere populært end foreningsidræt
Folk der løber i en park
Idan Artikel 13.03.2023
Idan undersøger, om coronakrisen har bidt sig fast i danskernes idrætsvaner efter, at samfundet er vendt tilbage til normalen
Kvinder i fitness
Idan Podcast 23.01.2023
Danskernes motions- og sportsvaner: Sociale relationer (5:5)
Ung kvinde i fitness
Idan Podcast 16.01.2023
Danskernes motions- og sportsvaner: Trivsel (4:5)
Ung mand i fitnesscenter
Idan Podcast 10.01.2023
Danskernes motions- og sportsvaner: Unge (3:5)
Kvinder går tur
Idan Podcast 05.01.2023
Danskernes motions- og sportsvaner: Trends og tendenser (2:5)