Idan Artikel 16.10.2019

På Sjælland er der flere om hver idrætsfacilitet

Idrætsfaciliteter på tværs af kommunerne er ikke ligeligt fordelt i forhold til antallet af borgere, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik. Langt flere indbyggere deles om faciliteterne i hovedstadsområdet og i Aarhus Kommune sammenlignet med resten af landet.

En ny opgørelse foretaget af Danmarks Statistik viser, at der er relativt flere idrætsfaciliteter i Jylland end på Sjælland. Desuden viser undersøgelsen, at ikke alle faciliteter er ligeligt fordelt på tværs af kommunerne i forhold til indbyggertallet. Den aktuelle statistik er baseret på data fra Idrættens Analyseinstitut og Lokale og Anlægsfondens Facilitetsdatabase.

I 2019 er der mere end 1.600 store idrætshaller i Danmark, men alt efter landsdel er der forskel på antallet af indbyggere, som deles om hver hal. I flertallet af de jyske kommuner er der mindst fem haller pr. 10.000 indbyggere. I kommunerne i København-området og i Aarhus Kommune – som den eneste uden for Region Hovedstaden ‒ er der typisk mindre end to idrætshaller pr. 10.000 indbyggere.

Tendensen til, at der er flere idrætsfaciliteter pr. indbygger uden for de store byer, er også gældende, når faciliteter som fodboldbaner, svømmehaller og fitnesscentre bliver undersøgt. Danmarks Statistik konkluderer derfor, at uanset hvilken form for idræt borgerne vil dyrke, må flest indbyggere på Sjælland deles om faciliteteterne – og særligt i Region Hovedstaden.

Når det gælder kommuner med flest fitnesscentre pr. 10.000 indbyggere, er Region Nordjylland overrepræsenteret. Fem ud af ti af disse kommuner er beliggende i regionen, og i blandt andet Frederikshavn Kommune og Thisted Kommune er der mere end fire fitnesscentre pr. 10.000 indbyggere. Til sammenligning er der færre end to centre pr. 10.000 indbyggere i alle kommuner i Region Hovedstaden.

21 kommuner har mindst én svømmehal pr. 10.000 indbyggere, hvoraf 14 kommuner er jyske. Andre kommuner er blandt andet Nordfyns, Langeland og Bornholm.

Læs mere på Facilitetsdatabasen

Facilitetsdatabasen
Idan

Facilitetsdatabasen

Læs lignende nyheder

Idan Artikel 04.04.2024
Ballerup Kommune sætter gang i udviklingen af lokal idrætspark
Mand på bibliotek
Idan Vifo Artikel 29.02.2024
Idan undersøger borgernes tilfredshed med idrætsanlæg og kulturfaciliteter i Gentofte Kommune
Kajakker i København
Idan Artikel 04.01.2024
Nyt partnerskab vil give kommunerne data, som kan styrke deres arbejde på idræts- og fritidsområdet
Dreng sparker fodbold på frossen bane
Idan Artikel 15.12.2023
Forenings- og selvejende faciliteter er skyld i de jyske kommuners høje placering på Idans Facilitetsindeks 2023
Topmøde i Køge
Idan Artikel 05.12.2023
Flere og flere kommuner baserer arbejdet med fremtidens idrætsfaciliteter på viden og borgerinddragelse
Søndermarken
Idan Artikel 30.11.2023
LOA: Bedre viden om brugernes behov kan give socialt bæredygtige faciliteter
Padelspiller med træner
Idan Artikel 31.10.2023
Facilitetsindeks 2023: Ny metode betyder, at nogle kommuner står bedre i indekset end tidligere
Piger spiller fodbold
Idan Kommentar 22.05.2023
Kommuner går glip af mange gevinster, når de undlader at arbejde strategisk med faciliteter