Idan Artikel 16.10.2019

På Sjælland er der flere om hver idrætsfacilitet

Idrætsfaciliteter på tværs af kommunerne er ikke ligeligt fordelt i forhold til antallet af borgere, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik. Langt flere indbyggere deles om faciliteterne i hovedstadsområdet og i Aarhus Kommune sammenlignet med resten af landet.

Skrevet af: Anne la Cour Thysen

En ny opgørelse foretaget af Danmarks Statistik viser, at der er relativt flere idrætsfaciliteter i Jylland end på Sjælland. Desuden viser undersøgelsen, at ikke alle faciliteter er ligeligt fordelt på tværs af kommunerne i forhold til indbyggertallet. Den aktuelle statistik er baseret på data fra Idrættens Analyseinstitut og Lokale og Anlægsfondens Facilitetsdatabase.

I 2019 er der mere end 1.600 store idrætshaller i Danmark, men alt efter landsdel er der forskel på antallet af indbyggere, som deles om hver hal. I flertallet af de jyske kommuner er der mindst fem haller pr. 10.000 indbyggere. I kommunerne i København-området og i Aarhus Kommune – som den eneste uden for Region Hovedstaden ‒ er der typisk mindre end to idrætshaller pr. 10.000 indbyggere.

Tendensen til, at der er flere idrætsfaciliteter pr. indbygger uden for de store byer, er også gældende, når faciliteter som fodboldbaner, svømmehaller og fitnesscentre bliver undersøgt. Danmarks Statistik konkluderer derfor, at uanset hvilken form for idræt borgerne vil dyrke, må flest indbyggere på Sjælland deles om faciliteteterne – og særligt i Region Hovedstaden.

Når det gælder kommuner med flest fitnesscentre pr. 10.000 indbyggere, er Region Nordjylland overrepræsenteret. Fem ud af ti af disse kommuner er beliggende i regionen, og i blandt andet Frederikshavn Kommune og Thisted Kommune er der mere end fire fitnesscentre pr. 10.000 indbyggere. Til sammenligning er der færre end to centre pr. 10.000 indbyggere i alle kommuner i Region Hovedstaden.

21 kommuner har mindst én svømmehal pr. 10.000 indbyggere, hvoraf 14 kommuner er jyske. Andre kommuner er blandt andet Nordfyns, Langeland og Bornholm.

Læs mere på Facilitetsdatabasen

Facilitetsdatabasen
Idan

Facilitetsdatabasen

Læs lignende nyheder

Piger spiller fodbold
Idan Kommentar 22.05.2023
Kommuner går glip af mange gevinster, når de undlader at arbejde strategisk med faciliteter
Håndboldkvinder
Idan Artikel 02.05.2023
Idan analyserer kommunernes facilitetspolitikker: De fleste har visioner, men flere mangler handlingsplaner, og politikkerne er i flere tilfælde ikke aktuelle
Kunstgræsbane
Idan Artikel 20.03.2023
EU vil forbyde kunstgræsbaner med gummigranulat af miljøhensyn, men et nyt forskningsprojekt viser, at det måske ikke er nødvendigt
Kvinder i fitness
Idan Kommentar 01.02.2023
Indtænk idræt i sundhedspolitik, forsøg jer med frikommuner og brug coronaens drivkraft
Kvinder i fitness
Idan Artikel 19.01.2023
Nyt fra Facilitetsdatabasen: Antallet af fitnesscentre er stagneret og væksten sat på pause
Mand i svømmehal
Idan Artikel 27.10.2022
Energikrise: Idrætsanlæg har brug for politikernes hjælp, men de skal også selv være en del af løsningen
Sej mand spiller padel
Idan Artikel 03.10.2022
Padel er især populært blandt unge mænd, og bølgen har ikke toppet endnu
Padel spillere
Idan Artikel 06.09.2022
Facilitetsdatabasen rummer nu også anlæg til padel, bowling og squash