Idan undersøger borgernes idræts- og bevægelsesvaner i Gentofte Kommune
I 2016 undersøgte Idrættens Analyseinstitut borgernes idrætsvaner i Gentofte Kommune. Nu har kommunen igen henvendt sig til Idan for at få en status på udviklingen i 2025. Resultaterne skal bruges til at følge op på kommunens idræts- og bevægelsespolitik.
I 2016 undersøgte Idrættens Analyseinstitut (Idan) borgernes idrætsvaner i Gentofte Kommune. Nu har kommunen igen bedt Idan tage temperaturen på borgernes motions- og sportsvaner i 2025.
Undersøgelsen indgår som en del af evalueringen af kommunens idræts- og bevægelsespolitik ’Gentofte i Bevægelse’, som Idan samtidig gennemfører.
Gentofte Kommune vedtog i 2017 politikken Gentofte i Bevægelse, som løber frem til 2029 og skal evalueres hvert fjerde år. Politikken bygger på fem fokusområder:
- Et mangfoldigt idrætsliv
- Faciliteter og byrum
- Foreningsidræt
- Talent- og eliteidræt
- Partnerskaber.
Evalueringen i 2025 skal give en status på den aktuelle situation i kommunen og vurdere resultaterne af udvalgte indsatser i perioden 2021-2025. Målet er både at sikre kvalitet i det fremadrettede arbejde og identificere muligheder for justeringer af politikken i næste periode.
Herunder skal evalueringen:
- synliggøre og vurdere resultater af kommunens idræts- og bevægelsespolitik i udvalgte indsatsområder,
- give en samlet status på situationen inden for de fem fokusområder, og
- vurdere, om politikken er på rette spor i forhold til nye tendenser og behov.
En central del af evalueringen er at måle udviklingen i motions- og sportsvanerne i Gentofte Kommune.
I 2016 viste en tilsvarende undersøgelse, at 75 pct. af de voksne borgere dyrkede sport eller motion, mens det samme gjaldt for 83 pct. af børnene i alderen 7–15 år. Derudover blev der i 2018, 2019 og 2020 gennemført lokale målinger blandt voksne som led i kommunens deltagelse i Bevæg dig for livet-samarbejdet.
“Gentofte Kommune er en meget aktiv kommune. Vi kan se på de tidligere undersøgelser, vi har lavet, at kommunen ligger højt i statistikkerne om idrætsdeltagelse,” fortæller Maja Pilgaard, som sammen med Rasmus K. Storm projektleder på evalueringsprojektet og borgerundersøgelsen.
Undersøgelsen af motions- og sportsvanerne i 2025 gennemføres med to spørgeskemaer, som sendes til et repræsentativt udsnit af henholdsvis voksne borgere og børn i alderen 7–15 år. Spørgeskemaerne dækker borgernes overordnede idrætsdeltagelse, aktivitetsniveau, brug af faciliteter og organiseringsformer – f.eks. om aktiviteterne foregår i forening, privat regi, selvorganiseret eller i skolen.
Projektet gennemføres i foråret 2025 og afsluttes med et kortfattet evalueringsnotat, der afrapporterer delmål i idræts- og bevægelsespolitikken - herunder udviklingen i sports- og motionsvanerne - som kan bruges i kommunens videre politiske og strategiske arbejde.
Resultaterne forventes klar i efteråret 2025.