Idan

Idan undersøger udvikling og økonomi i Dansk Atletik Forbund

Sammen med konsulentfirmaet LSP Resolve skal Idrættens Analyseinstitut understøtte Dansk Atletik Forbund i arbejdet med at finde ud af, hvordan specialforbundet bør udvikle sig for at redde sin økonomi.

Undersøgelsen er afsluttet.

Dansk Atletik Forbund (DAF) har de seneste år haft store økonomiske udfordringer, og det skal et nyt samarbejde med Idrættens Analyseinstitut (Idan) og LSP Resolve (LSP) ændre på. Parterne har startet en proces for at finde de løsninger, som både giver sorte tal på bundlinjen og skaber en fremtidssikker udvikling for specialforbundet og dets 288 medlemsforeninger.

De fem faser i undersøgelsen

LSP driver processen, mens Idan står for dataindsamling, research og analyse. Den analytiske del følger fem faser, som fokuser på hvert sit område:

 1. Spørgeskema blandt medlemsforeninger
  Først modtager samtlige af de 288 medlemsforeninger i DAF et spørgeskema, hvor de kan bidrage med deres holdninger til atletikforbundets nuværende situation og fremtid.

 2. Analyse af eksisterende data og viden om motionsløbere
  Fase to handler om at undersøge, hvordan DAF kan blive mere relevante og skabe mere attraktive tilbud for de mange danskere, der løber eller har deltaget i et motionsløb såsom Royal Run.

  Selve analysen skal blandt andet bygge på kortlægning af og data fra en række motionsevents. Kombineret med medlems- og foreningstal skal det give et indblik i tendenserne bag de løbetilbud, som er populære blandt danskerne.

  Samtidig inddrager analysen også viden fra Bevæg dig for livet og de idræts- og motionsvaneundersøgelser, som Idan har lavet. Det skal tegne et billede af den historiske udvikling samt geografiske og demografiske forskelle indenfor løb og klassiske atletikdiscipliner. 

 3. Analyse af økonomiske modeller fra andre cases/specialforbund
  Idan laver også en analyse af udvalgte specialforbund med lignende udfordringer – både i ind- og udland. Det kan for eksempel være forbund med en aktivitetsform, som også foregår både organiseret, kommercielt og selvorganiseret ligesom løb.

  Det er også i denne fase, at analysen dykker ned i den aktuelle økonomiske situation i DAF og tager afsæt i konkrete regnskaber og budgetter. 

 4. Fokusgruppeinterviews med udvalgte medlemsforeninger
  Som led i researchen og en del af at udarbejde mulige scenarier for den fremtidige udvikling involverer Idan/LSP relevante aktører og videnspersoner gennem interviews.

 5. Workshops med styregruppen
  Løbende i processen vil Idan og LSP  planlægge en række workshops med en styregruppe, som nedsættes i samarbejde med DAF. Styregruppen får løbende indsigt i researchen og skal arbejde hen mod at udvælge det scenarie, som de tror mest på kan vende den økonomiske situation og skabe udvikling i DAF og de mange medlemsforeninger i Danmark.

Processen begynder i marts 2022 og forventes at være færdig i august samme år.

Chefanalytiker, ph.d.

Maja Pilgaard

Idrætsvaner, idrætspolitik, udsatte, kommuner

Læs mere

Løbere på løbebane. Foto: Gettyimages/Matt Lincoln
Idan Artikel

Dansk Atletik vil vende økonomien med hjælp fra medlemsforeningerne