Idan Artikel 07.04.2022

Flere mænd end kvinder er vendt tilbage til foreningerne i coronakrisens andet år

Mens landets idrætsforeninger mistede næsten 90.000 medlemmer i 2020, viser nye medlemstal fra DIF og DGI, at frafaldet ser ud til at være bremset i 2021, hvor 12.000 af de mistede medlemmer nu er tilbage i foreningerne.

Skrevet af: Cecilie Hedegaard Bak

Idrætsforeninger har haft svære kår under coronakrisens skiftende restriktioner, og det kommer også til udtryk i DIF og DGI’s medlemstal for 2021, der netop er blevet offentliggjort. Opgørelsen viser, at medlemstallet er steget med cirka 12.000 fra 2020 til 2021, hvilket svarer til en stigning på 0,55 pct. Men det skal ses i lyset af udviklingen i 2020, hvor næsten 90.000 medlemmer forsvandt fra idrætsforeningerne.

”Det er positivt, at det ser ud til, at idrætsforeningerne har sat en prop i medlemsfrafaldet. Men det står også klart, at der er lang vej endnu, før vi rammer det niveau, som vi så før coronakrisen,” fastslår Steffen Rask, der er analytiker i Idrættens Analyseinstitut (Idan).

Dykker man ned i medlemstallene, er det tydeligt, at nogle idrætsgrene har vækstet, mens andre må kigge langt efter fremgangen. Efter syv år med faldende medlemstal kan fodboldklubberne for eksempel nu glæde sig over at have tiltrukket næsten 34.000 nye medlemmer siden 2020.

Derimod må blandt andet gymnastikforeningerne i øjnene, at medlemmerne mildest talt fosser ud af foreningerne. Siden 2019 har gymnastikforeningerne således mistet mere end 42.000 medlemmer, men spørger man Steffen Rask, er der en god forklaring, og det er en del af en større tendens.

”De indendørs idrætter har i højere grad end udendørsidrætterne været ramt af de restriktioner, som coronakrisen bragte med sig i 2021. I vintermånederne har restriktionerne været hårdere, og indendørs idrætter som gymnastik har altså haft sværere betingelser end de udendørs idrætter som fodbold, der i sommerhalvåret har kunne køre uden de store forhindringer,” siger Steffen Rask. 

Derfor er det naturligt, at danskerne i højere grad har meldt sig til fodbold, golf og kano og kajak end til gymnastik, håndbold og badminton, forklarer Steffen Rask.

Mændene er vendt tilbage – det er kvinderne ikke

Det kan samtidig været noget af forklaringen på, hvorfor det i højere grad er mændene, der er vendt tilbage til foreningerne, mens det gælder for langt færre kvinder, der i stedet er faldet fra.

”Ser vi på vores idrætsvaneundersøgelser, så tiltrækker gymnastik i højere grad piger og kvinder, mens fodbold har bedre fat i drenge og mænd. Derudover er motionsformer som yoga, fitness, løb og gå- og vandreture populære hos kvinderne, og det foregår ikke nødvendigvis i en idrætsforening,” siger Steffen Rask.

Han er derfor heller ikke bekymret for, at kvindernes sundhed står på spil.

”I vores coronaundersøgelse fra oktober sidste år kunne vi se, at folk lige så stille begyndte at vende tilbage til deres normale aktiviteter i takt med, at restriktionerne blev ophævet, så måske skal vi bare give vinteraktiviteterne chancen for at komme tilbage på fuldt blus uden restriktioner,” siger Steffen Rask.

Til gengæld bør man være opmærksom på, at børnene er nogle af dem, som er sivet fra foreningerne, påpeger Steffen Rask. Mens der er forsvundet knap 10.000 medlemmer i aldersgruppen 7-12 år, har foreningerne også mistet mere end 5.000 medlemmer i aldersgruppen 13-18 år.

”Det må vi sige er overraskende. Normalt betegner vi denne målgruppe som den mest foreningsaktive målgruppe og foreningernes kernemålgruppe, men det er altså særligt blandt børnene, der er sket frafald,” siger Steffen Rask.

Læs lignende nyheder

Stangspringer
Idan Artikel 21.06.2022
Medlemsforeninger oplever begrænset udbytte af at være med i Dansk Atletik
Oplæg på Idan Forum
Idan Artikel 10.05.2022
Når forældre er aktive i en forening, stiger chancen for, at deres børn også er det
Rundvisning på Musholm
Idan Artikel 08.03.2022
Skræddersyede løsninger kan give personer med særlige behov et aktivt fritidsliv
Børn spiller håndbold
Idan Kommentar 08.02.2022
Debat: Kan de store modtagere af tipsmidlerne beholde deres dominans?
Kvinder laver mavetræning på halgulvet
Idan Artikel 10.12.2021
Undersøgelse viser, der er ønske om styrketræning i foreninger men få faciliteter
En kvinde og to mænd løber i skoven
Idan Artikel 08.11.2021
Naturen er fortsat en populær arena for motionsaktiviteter
Børn i svømmehallen
Idan Artikel 06.10.2021
Børn med autisme deltager sjældent i foreningsidræt
Børn smiler til kameraet i rundkreds
Idan Artikel 23.09.2021
Aalborg Kommune vil skabe fysisk aktive fællesskaber for unge i landdistrikterne