Idan Artikel 24.09.2022

Stanis Elsborg modtager Gerlev-prisen for 2022

Senioranalytiker Stanis Elsborg får årets Gerlev-pris for sit innovative arbejde med at skabe debat om idrætspolitiske emner. Underviser i bevægelse, Finn Bygballe, modtager også Gerlev-prisen for sin nytænkende og inspirerende tilgang til bevægelse.

Stanis Elsborg, senioranalytiker i Idrættens Analyseinstitut og Play the Game, svarer ofte på spørgsmål fra danske journalister om aktuelle idrætspolitiske emner, og når han ikke gør det, stiller han selv spørgsmål i den idrætspolitiske podcast 'Sport & Perspektiv', der udgives i kanalen Mediano 2.

Det arbejde er blevet bemærket på Gerlev Idrætshøjskole og Center for Leg og Bevægelse, som nu giver Stanis Elsborg Gerlev-prisen for hans "innovative bidrag til at analysere, debattere og skabe alternativer til den herskende idrætskulturelle praksis og for hans måde at forholde sig nysgerrigt, kritisk og udviklende til idræt."

"Stanis Elsborg har i de seneste år været en markant stemme i den idrætspolitiske debat og har fornyet og etableret et veltunet rum for debat om idræt, sport og kultur," siger Frederik Ullerup, forstander på Gerlev Idrætshøjskole og medlem af priskomitéen for Gerlev-prisen.

Gerlev-prisen gives til personer og initiativer, der tør anfægte den etablerede idrætspolitiske orden, og det har Stanis Elsborg ikke bare gjort i podcasten 'Sport & Perspektiv' og gennem mange medieoptrædener, men også med sit arbejde med hjemmesiden Idraetshistorie.dk og bogen' Med kroppen ind i kulturen - Idrætshistoriske strejflys", som han har bidraget til med professor Hans Bonde som hovedforfatter.

"Når den kommercielle sport viser sig som en attraktiv arena for at bringe andre dagsordner frem i det skjulte, er det afgørende, at vi som samfund evner at nuancere og perspektivere sportens formål og forholdet mellem afsender og modtager. Det medvirker Stanis Elsborg i stor grad til, og derfor modtager han Gerlev-prisen," siger Frederik Ullerup.

Sportens aktører lytter

For Stanis Elsborg er det vigtigt at fortælle om sportens skyggesider for at kunne se fejlene, udbedre dem og på den måde gøre sport og idræt til det bedste sted for børn, unge og voksne.

"At modtage Gerlev-prisen er en meget stor opmuntring til det arbejde, og jeg er meget beæret over det selskab, jeg nu bliver en del af," siger han.

Gerlev-prisen blev indstiftet i forbindelse med Gerlev Idrætshøjskoles 40-års jubilæum i 1978 og er blevet uddelt hvert år siden. Sidste års modtager var Kasper Hjulmand, men listen af prismodtagere tæller også Play the Game, der fik prisen i 2008, og grundlæggeren af Play the Game, Jens Sejer Andersen, der fik prisen i 2003 samtidig med nordmanden Hans B. Skaset.

På Idrættens Analyseinstitut er direktør Troels Rasmussen superglad og stolt over, at Stanis Elsborg modtager årets Gerlev-pris, og han påpeger, at arbejdet med at kaste lys på nogle af sportens skyggesider er vigtigere end nogensinde.

"Det er en svær balancegang at italesætte sportens politiske udfordringer på en måde, så budskaberne bliver hørt og taget alvorligt. Her er Stanis blevet en tydelig stemme, som sportens aktører lytter til, og som nu bliver inviteret ind i sportens maskinrum for at diskutere dilemmaer og udfordringer. Samtidig har Stanis formået at formidle indviklet politisk stof på en direkte og forståelig måde. Gerlev-prisen er et velfortjent skulderklap for det gode arbejde,” siger Troels Rasmussen.

Finn Bygballe hædres for livsværk

Gerlev Idrætshøjskole og Center for Leg og Bevægelse giver også Gerlev-prisen til underviser i bevægelse, Finn Bygballe. Han har i en menneskealder været toneangivende inden for bevægelse i blandt andet dans og gymnastik og har gennem mere end 40 år undervist i bevægelse på højskoler, i foreninger og på forskellige uddannelsesinstitutioner.

"Vi giver Gerlev-prisen til Finn Bygballe for hans særlige evne til at åbne bevægelsesfaget op for alle tænkelige målgrupper ved at gøre det komplicerede nemt. Han har en særlig sans for praksis, hvor han har formået at udvikle idrættens kvaliteter ved at skabe sammenhæng mellem bevægelse, musik og kunst," siger Martin Lykkegaard, underviser på Gerlev Idrætshøjskole og medlem af priskomitéen.

Troels Rasmussen er helt enig med priskomitéen i valget af Finn Bygballe som prismodtager:

”Finn Bygballe har i en menneskealder kæmpet for at skabe bevægelsesglæde og gode oplevelser med dans, gymnastik, bevægelse og kunst. Det er også et rigtig godt valg til årets Gerlev-pris,” siger han.

Lyt til episoder af 'Sport og Perspektiv'

Headset computer
Idan Artikel 28.08.2023
Idans idrætspolitiske podcast holder pause frem til april 2024
Idan Podcast 09.05.2023
I hælene på FIFA og Qatar med Jan Jensen
Idan Podcast 28.03.2023
I gamblingens vold med Kenneth Thygesen
Idan Podcast 26.02.2023
Sportspampernes skræk - den journalistiske pioner Andrew Jennings
Idan Podcast 21.01.2023
Mælkemanden fra Nepal med Jeppe Laursen Brock
Idan Podcast 02.09.2022
Qatar 2022: Om mediernes rolle med TV2 og Politiken
Putin og Infantino
Idan Podcast 20.05.2022
International idrætspolitik med DIF's formand Hans Natorp
Xi Jinping Kina
Idan Podcast 18.01.2022
OL i Beijing 2022: Et indblik i Kina og Xi Jinping med Lene Winther
DBU talerstol
Idan Podcast 22.12.2021
DBU's afskedsgave med Christian Heide-Jørgensen
Idan Podcast 30.11.2021
Mellem tavshed og løgn med Lars Werge
Dansker svømmer butterfly
Idan Podcast 02.11.2021
Under overfladen med Jan Harkamp
Bjarne Riis på cykel
Idan Artikel 12.10.2021
Tavshedens pris med Olav Skaaning Andersen
Sheikh Ahmed Al-Fahad Al-Ahmed Al-Sabah og Joseph S. Blatter
Idan Podcast 21.09.2021
Kongemageren fra Kuwait med Jan Jensen
Mennesker i Indien
Idan Podcast 31.08.2021
Verdens største dopingbagmand med Jeppe Laursen Brock
Demonstration mod Super League
Idan Podcast 30.04.2021
Super League: Død eller levende?
Lance Armstrong og Michael Rasmussen til Tour de France
Idan Podcast 26.03.2021
Debat: Bør dopingen sættes fri?