Idan

Idan skal evaluere eliteidrætten i Finland

Det finske Uddannelses- og Kulturministerium har bedt Idrættens Analyseinstitut om at evaluere det finske elitesportssystem. Evalueringen er en del af en større udredning, der skal vurdere, om de finske resultater i international elitesport er tilfredsstillende.

Undersøgelsen er afsluttet.

Indtil midten af 1950’erne lå Finland lunt i svinget, når det kom til at hive medaljer med hjem fra blandt andet OL, og for 70 år siden kunne finnerne således fejre hele 22 medaljer på hjemmebane ved OL i Helsingfors i 1952. Siden da er det gået ned af bakke for de finske atleter, der måtte nøjes med to bronzemedaljer ved det seneste OL i Tokyo.

Det centrale spørgsmål er nu, hvorfor det finske eliteidrætssystem ikke leverer så mange gode internationale resultater som før i tiden? Det skal Idrættens Analyseinstitut (Idan) se nærmere på i en ny evaluering af eliteidrætten i Finland. Idan skal desuden sammenligne udviklingen i landets konkurrenceevne med andre nordiske lande som Norge, Danmark og Sverige.

Evalueringen fokuserer resultatmæssigt på perioden fra Berlinmurens fald i 1989og frem til i dag, men vurderer også udviklingen i et længere historisk perspektiv, da Finland frem til midten af 1950’erne som sagt var yderst succesfulde i de olympiske discipliner. Evalueringen inddrager desuden internationale parasport-resultater.

Idan vil undersøge Finlands internationale konkurrenceevne ved at sammenligne antallet af medaljer samt såkaldte top 8-point (hvor en førsteplads tildeles 8 point, nummer to 7 point .... og nummer otte 1 point) med andre nationer, der har deltaget ved OL.

”Vi kommer også til at kigge nærmere på sportsgrene, der er relevante i en finsk kontekst, men som ikke nødvendigvis er på OL-programmet,” siger Rasmus K. Storm, der er analyse- og forskningschef i Idan.

Holder det finske elitesportssystem stadig?

Projektet er bestilt af det finske Uddannelses- og Kulturministerium, og Idan skal nu se på effektiviteten i det finske elitesportssystem og derudfra vurdere, om der grund til at ændre i den måde, som det nuværende system er organiseret og finansieret på.

I nogle perioder har de finske atleter klaret sig godt international og i andre perioder dårligt.

”Det kan der være flere årsager til, men i store træk kommer vi til at se på, om der er noget i den interne organisering, der kan forklare problemet, eller om svaret snarere skal findes i den internationale eliteidræt, hvor nogle nationer måske har oprustet og har klaret sig ekstra godt,” forklarer Rasmus K. Storm,

Analysen kommer til at sammenligne de såkaldte ’gode’ og ’dårlige’ perioder og se nærmere på sammenhængen med den internationale konkurrencesituation og den interne organisering af det finske elitesportssystem i forhold til for eksempel fordeling af ressourcer.

Projektet ligger i forlængelse af tidligere forskning

Idan samarbejder med professor Klaus Nielsen, Birkbeck - University of London om projektet, der forventes afsluttet i forsommeren 2022. Rasmus K. Storm og Klaus Nielsen har arbejdet sammen på flere projekter om dansk og international eliteidræt - blandt andet i form af årlige analyser af dansk konkurrenceevne i international eliteidræt.

Denne evaluering ligger derfor i naturlig forlængelse af de undersøgelser, Idan tidligere har lavet af dansk og international idræt og ikke mindst Danmarks konkurrenceevne.

Analyse- og forskningschef, ph.d.

Rasmus K. Storm

Sportsevents, eliteidræt, sportsøkonomi

Download rapporten

Trophys
Idan Udgivelse juni 2022

Elite sports in Finland

Nyheder om projektet

Anne Marie Rindom på vandet
Idan Artikel 18.08.2021
Dansk eliteidræt fastholdt sit internationale niveau i Tokyo
Mads Pedersen, 2019. Foto: GettyImages/NurPhoto
Idan Artikel 08.03.2020
Mange medaljer til Danmark i 2019, men der er færre nye medaljekandidater
Caroline Wozniacki
Idan Artikel 02.02.2019
Frem eller tilbage? Hvor godt klarede dansk eliteidræt sig i 2018?
Viktor Axelsen
Idan Artikel 09.01.2018
Er dansk konkurrenceevne i international elitesport svækket?
Børn der danser
Idan Artikel 02.12.2022
Ny undersøgelse af idrætsefterskoler fokuserer på elevernes oplevelse af fællesskab
De grønne pigespejdere
Vifo Idan Artikel 28.11.2022
Spejder og FDF, sang og musik samt kreative aktiviteter tiltrækker børn og unge, der ikke trives
Glade tilskuere til Landsstævne
Idan Artikel 22.11.2022
Turismeomsætning på 49,5 mio. kr. gør ikke landsstævnet til en god forretning

Temaside om eliteidræt

Mathias Gidsel spiller håndbold
Idan Tema

Dansk eliteidræt