Idan Artikel 14.05.2018

Fornyet debat om kronprinsens IOC-arbejde

Diskussionen om kronprins Frederiks arbejde i IOC er blusset op igen. Men hvad er baggrunden? I sin nylige bog om kronprinsens IOC-karriere afdækker Lars Jørgensen de første politiske reaktioner efter kronprinsens kontroversielle støtte til russisk OL-deltagelse i 2016. Vi bringer et større uddrag.

Skrevet af: Redaktionen

(Opdateret 15. maj 2018)

Kronprins Frederiks IOC-medlemskab er igen genstand for idrætspolitisk debat efter kronprinsens opbakning til russisk deltagelse ved OL i 2016 på tværs af regeringens linje.

Først meldte statsminister Lars Løkke Rasmussen offentligt ud i et interview med Politiken, at man har forsøgt at ramme samspillet mellem regeringen og kronprinsen 'lidt fastere ind'. Dernæst afviste Kulturministeriet endnu engang at give aktindsigt i korrespondancen, ministeriet havde med kongehuset op til OL.

Det seneste afslag kommer, efter at Folketingets Ombudsmand har afvist ministeriets argument om, at der var tale om en intern brevveksling som led i ’statsstyret’, da kronprinsen blev indvalgt i IOC som privatperson. Nu har ministeriet igen afvist aktindsigt. Den gang med henvisning til bl.a. rigets udenrigspolitiske interesser og nødvendigheden af at beskytte væsentlige private og offentlige interesser.

Den seneste udvikling får Play the Games internationale chef, Jens Sejer Andersen, til i Ekstra Bladet at rette kritik af både ministeriet og det politiske flertal, som bakker op om kronprinsens IOC-arbejde, mens magasinet Ræson i sit seneste nummer spørger, om IOC-medlemskabet er et opgør med en næsten 100-årig forestilling om kongehusets apolitiske rolle.

Desuden har Søren Søndergaard fra Enhedslisten stillet to spørgsmål til statsministeren (se boksen).

Men hvad er baggrunden for hele debatten? I sin nylige bog ’Konge af en anden verden’ giver Lars Jørgensen et detaljeret indblik i hele det politiske efterspil, som kronprinsens enegang i IOC fik på Christiansborg.

Med tilladelse fra forfatteren bringer vi her det fulde kapitel ’Et politisk efterspil’

Læs mere

Bogen ’Konge af en anden verden’ kan købes som e-bog eller trykt hos udgiveren Books on Demand, i boghandlere og hos flere online-boghandlere.

Læs også Jens Sejer Andersens anmeldelse af bogen: Kronprins i klemme

Læs lignende nyheder

Håndboldkvinder fejrer sejr
Idan Kommentar 27.11.2023
Hvilke store sportsevents er de ‘rigtige’? Fem anbefalinger til det danske arbejde med store internationale sportsbegivenheder
Headset computer
Idan Artikel 28.08.2023
Idans idrætspolitiske podcast holder pause frem til april 2024
VM i cykling i Glasgow
Idan Artikel 07.08.2023
Ekspert: Dansk cykelsport kommer til at stå overfor et dilemma, når Abu Dhabi bliver værter for VM i cykling i 2028
Doha i Qatar
Idan Artikel 24.05.2023
DIF efter Qatar: Sådan bør dansk idræt håndtere uønskede værtskaber
Piger spiller fodbold
Idan Kommentar 22.05.2023
Kommuner går glip af mange gevinster, når de undlader at arbejde strategisk med faciliteter
Venner der løber
Idan Vifo Artikel 12.05.2023
Instituttet bidrager til ny kulturpolitisk redegørelse
Idan Podcast 28.03.2023
I gamblingens vold med Kenneth Thygesen
Kvinder i fitness
Idan Kommentar 01.02.2023
Indtænk idræt i sundhedspolitik, forsøg jer med frikommuner og brug coronaens drivkraft