Idan Artikel 16.04.2020

Idan undersøger, hvordan coronakrisen påvirker danskernes motionsvaner

Undersøgelsen af coronakrisens betydning er en optakt til næste runde af instituttets store motions- og sportsvaneundersøgelse, der starter til efteråret.

Skrevet af: Kirsten Sparre

Idrættens Analyseinstitut (Idan) undersøger nu, hvilken effekt coronakrisen har på danskernes motions- og sportsvaner. Mens idrætsforeninger og fitnesscentre holder lukket, er hjemmetræning og onlinetræning blevet populært, men spørgsmålet er, om krisen har ført til nye vaner, der vil påvirke aktivitetsniveauet også efter krisen.

I løbet af de kommende dage gennemfører Epinion 1.000 interviews blandt et repræsentativt udsnit af voksne danskere med spørgsmål om, hvad de dyrkede af sport og motion før coronakrisen, og hvad de laver nu, hvor Danmark er lukket ned. 

“Vi vil også gerne undersøge, hvordan man har organiseret sig i forhold til at være aktiv, altså om man har lavet noget gennem en forening – for eksempel online – om man har været aktiv alene, sammen med familien eller andre, eller om man måske er gået helt i stå,” fortæller senioranalytiker Helene Kirkegaard fra Idan.

Med undersøgelsen håber Idan at finde ud af, hvordan motions- og sportsvaner har ændret sig under krisen, og om der er blevet etableret nogle nye vaner, som danskerne måske vil tage med sig ind i tiden efter coronanedlukningen.

Helene Kirkegaard er projektleder på den kommende version af Idans populære motions- og sportsvaneundersøgelse, som går i gang til efteråret. Her er det planen at følge deltagerne løbende igennem et år for at se, hvordan deres motionsvaner udvikler sig, og i den forbindelse er det også vigtigt at vide, hvilken betydning coronakrisen har haft for danskernes motions- og sportsvaner.

”Det er en lille forsmag på den store undersøgelse, men den kan stadig give os en god indikation på, hvor vi var før krisen, og hvad der skete under nedlukningen. Vores kommende undersøgelse kan så sige noget om, hvor vi havner henne bagefter,” siger Helene Kirkegaard.

Dataindsamlingen forventes at være færdig i slutningen af april 2020.

Læs mere om temaet og find resultaterne her

Fitness
Idan Tema

Idrætsvaner