Idan Artikel 08.02.2021

Mange flere er begyndt at køre mountainbike under coronakrisen

Naturstyrelsen melder om øget trafik på mountainbikesporene i de danske statsskove, og det kan meget vel skyldes coronakrisen, mener analytiker i Idrættens Analyseinstitut.

Skrevet af: Cecilie Hedegaard Bak

De fleste idrætsanlæg og fitnesscentre har stået mennesketomme det meste af 2020. Til gengæld har der været godt gang i de danske statsskove på mountainbikesporene. Det viser tal fra Naturstyrelsen, der har sat automatiske tællere op rundt omkring i de danske skove, som melder om øget trafik på sporene i 2020 sammenlignet med 2019.

I Rold Skov er de automatiske tællere blevet passeret 40.797 gange i 2020, hvilket svarer til en stigning på 65 pct. fra 2019. Den største aktivitet ses i juni måned, hvor mere end 6.000 passerede tællerne, hvilket er 179 pct. flere end i 2019. Det samme gør sig gældende i Hareskoven, hvor man har oplevet en stigning på 49 pct., mens der har været 42 pct. flere mountainbikekørere i Silkeborgskovene.

”Stigningen handler selvfølgelig om, at vi på grund af coronakrisen var ekstra meget ude i naturen sidste år. Men en anden faktor er helt sikkert også, at der er kommet et større fokus på at skabe gode muligheder for bevægelse i naturen – herunder også anlæggelsen af mountainbikespor, i takt med at flere og flere dyrker deres aktiviteter uden for de traditionelle idrætsfaciliteter som haller og boldbaner,” siger Steffen Rask, der er analytiker i Idrættens Analyseinstitut (Idan).

Det nyder man godt af i Skørping, der er hjemsted for Rold Skov – Danmarks andenstørste skov. Hvor coronakrisen for mange erhverv har betydet søvnløse nætter og underskudsforretninger, så melder Hasse Kristensen, ejer af Rold Skov Cykel Shop, om sorte tal på bundlinjen. Kulsorte faktisk.

”Det har været et helt vildt år. Vi har øget vores omsætning med 50 pct. fra 2019 til 2020, selvom 2019 også var et godt år. Vi oplevede, at folk var blevet sendt hjem fra arbejde, at de gik og kedede sig og ville ud i naturen. De har jo heller ikke kunne bruge penge på rejser, og så fik mange jo udbetalt indefrosne feriepenge, og det kan vi umiddelbart også se har haft en positiv effekt,” siger Hasse Kristensen.

Flere danskere dyrker outdooridræt

Tendensen går igen, hvis man dykker ned i de første tal fra ’Danskernes motions- og sportsvaner 2020’. I 2016, da undersøgelsen sidst blev lavet, svarede 6 pct. af danskerne, at de dyrkede MTB, gravel bike, BMX eller lignende, mens det tal var steget til 9 pct. i 2020.

Generelt set er der sket en stigning i de motionsformer, der dyrkes udendørs, såsom landevejscykling, løb og gåture. Hvor meget af udviklingen, der skyldes coronakrisen og det nedlukkede indendørs foreningsliv, er svært at svare på, men den har helt sikkert spillet ind på resultaterne, siger Steffen Rask.

”Det er selvfølgelig en ekstraordinær situation med coronakrisen, men det ser ud til, at nogle af de tendenser, vi har set i de seneste år – blandt andet den her outdoor-bølge, hvor aktiviteter i skov og natur er blevet endnu mere populært – er blevet forstærket yderligere af restriktionerne, hvor mange idrætsfaciliteter, foreninger og andre muligheder for at dyrke idræt har været lukket ned. Og så har mange vendt sig mod de aktiviteter, man stadig kan dyrke i naturen,” siger han.

Læs også artiklen 'Dobbelt så mange er hoppet på mountainbiken under coronakrisen'

Læg lignende nyheder

Mand til crossfit laver step ups på kasse
Idan Artikel 01.11.2021
Idrætsdeltagelsen er på vej op, efter at idrætsfaciliteterne er åbnet igen
Kvinde er forpustet efter løn
Idan Artikel 27.04.2021
Flere danskere dropper motionen på grund af manglende overskud
Små børn på rulleskøjter
Idan Artikel 13.04.2021
Idrætsforeninger mistede medlemmer i 2020, men flere var aktive andre steder
Idan Artikel 12.04.2021
Webinar: Danskernes idrætsvaner før, under og efter coronakrisen
Idan Artikel 12.03.2021
Coronakrisen har ændret vores bevægelsesvaner
Børn sidder i sofaen med skærme
Idan Artikel 03.03.2021
Børn og unges fysiske aktivitet er faldet markant under nedlukningen
Superligafodbold
Idan Artikel 01.03.2021
Forsøg med hurtigtest af tilskuere til ligakampe mangler politisk godkendelse
To kvinder går tur i sneen
Idan Artikel 12.02.2021
Idrætsdeltagelsen er mindre påvirket nu end under den første nedlukning

Læs mere om temaet

Fitness
Idan Tema

Idrætsvaner