Idan Artikel 18.01.2022

Idan skal undersøge, hvorfor Finland ikke leverer tilfredsstillende sportsresultater

Det finske Uddannelses- og Kulturministerium har bedt Idrættens Analyseinstitut om at evaluere det finske elitesportssystem. Evalueringen er en del af en større udredning, der skal vurdere, om de finske resultater i international elitesport er tilfredsstillende.

Nøgleord: Eliteidræt Norden

Den finske befolkning er næsten lige så stor som den danske. Alligevel er antallet af vundne medaljer ved de seneste sommer-OL markant lavere for de finske atleter end for de danske. Sådan har det ikke altid været. Indtil midten af 1950’erne lå Finland lunt i svinget, når det kom til at hive medaljer med hjem fra blandt andet OL, og for 70 år siden kunne finnerne således fejre hele 22 medaljer på hjemmebane ved OL i Helsinki i 1952. Ved det seneste OL i Tokyo måtte den finske delegation dog nøjes med to bronzemedaljer.

Det centrale spørgsmål er nu, hvorfor det finske eliteidrætssystem ikke leverer så mange gode internationale resultater som før i tiden? Det skal Idrættens Analyseinstitut (Idan) se nærmere på i en ny evaluering af eliteidrætten i Finland. Idan skal desuden sammenligne udviklingen i landets konkurrenceevne med andre nordiske lande som Norge, Danmark og Sverige.

Evalueringen fokuserer resultatmæssigt på perioden fra Berlinmurens fald i 1989 og frem til i dag, men vurderer også udviklingen i et længere historisk perspektiv, da Finland frem til midten af 1950’erne som sagt var yderst succesfulde i de olympiske discipliner. Evalueringen inddrager desuden internationale parasport-resultater.

Holder det finske elitesportssystem stadig?

Projektet er bestilt af det finske Uddannelses- og Kulturministerium, og Idan skal nu se på effektiviteten i det finske elitesportssystem og derudfra vurdere, om der grund til at ændre i den måde, som det nuværende system er organiseret og finansieret på.

I nogle perioder har de finske atleter klaret sig godt international og i andre perioder dårligt.

”Det kan der være flere årsager til, men i store træk kommer vi til at se på, om der er noget i den interne organisering, der kan forklare problemet, eller om svaret snarere skal findes i den internationale eliteidræt, hvor nogle nationer måske har oprustet og har klaret sig ekstra godt,” forklarer Rasmus K. Storm, der er analyse- og forskningschef i Idan.

Analysen kommer til at sammenligne de såkaldte ’gode’ og ’dårlige’ perioder og se nærmere på sammenhængen med den internationale konkurrencesituation og den interne organisering af det finske elitesportssystem i forhold til for eksempel fordeling af ressourcer.

Projektet ligger i forlængelse af tidligere forskning

Idan samarbejder med professor Klaus Nielsen, Birkbeck - University of London om projektet, der forventes afsluttet i forsommeren 2022. Rasmus K. Storm og Klaus Nielsen har arbejdet sammen på flere projekter om dansk og international eliteidræt - blandt andet i form af årlige analyser af dansk konkurrenceevne i international eliteidræt.

”Evalueringen er en naturlig forlængelse af den forskning i dansk og international eliteidræt, som Idan har produceret gennem de seneste 10 år. Jeg er stolt over, at internationale aktører har fået øje på det og valgt os til at gennemføre opgaven,” siger Rasmus K. Storm.

Læs lignende nyheder

Male Swedish athlete
Idan Artikel 25.04.2024
Ny rapport: Invester mere og organiser eliteidrætten anderledes, hvis Sverige skal vinde medaljer
Female swimmer from Sweden
Idan Artikel 24.04.2024
New report: Invest more and organise elite sport differently for Sweden to win medals
Team Danmark atleter
Idan Artikel 20.03.2024
De fleste atleter trives, men over halvdelen har overvejet karrierestop
Jonas Vingegaard bliver hyldet
Idan Artikel 20.02.2024
Dansk elitesport er tilbage på sporet, og udsigter til medaljer ved OL i Paris er positive
Emma Aastrand Jørgesen
Idan Kommentar 11.09.2023
Dansk konkurrenceevne i international eliteidræt er udfordret. Men hvorfor er medaljer vigtige?
Sofie Heby Pedersen
Idan Artikel 05.09.2023
Idan evaluerer samarbejdet med Team Danmark om talentudvikling i Aalborg Kommune
Svensker spiller curling
Idan Artikel 23.08.2023
Idan evaluerer det svenske elitesportssystem og dets konkurrenceevne
Team Danmark atleter
Idan Artikel 26.06.2023
Dilemma: Bør Team Danmark fokusere på kortsigtede resultater eller tidlig talentudvikling?

Læs mere om temaet

Mathias Gidsel spiller håndbold
Idan Tema

Dansk eliteidræt