Idan Artikel 18.01.2022

Idan skal undersøge, hvorfor Finland ikke leverer tilfredsstillende sportsresultater

Det finske Uddannelses- og Kulturministerium har bedt Idrættens Analyseinstitut om at evaluere det finske elitesportssystem. Evalueringen er en del af en større udredning, der skal vurdere, om de finske resultater i international elitesport er tilfredsstillende.

Skrevet af: Cecilie Hedegaard Bak
Nøgleord: Eliteidræt Norden

Den finske befolkning er næsten lige så stor som den danske. Alligevel er antallet af vundne medaljer ved de seneste sommer-OL markant lavere for de finske atleter end for de danske. Sådan har det ikke altid været. Indtil midten af 1950’erne lå Finland lunt i svinget, når det kom til at hive medaljer med hjem fra blandt andet OL, og for 70 år siden kunne finnerne således fejre hele 22 medaljer på hjemmebane ved OL i Helsinki i 1952. Ved det seneste OL i Tokyo måtte den finske delegation dog nøjes med to bronzemedaljer.

Det centrale spørgsmål er nu, hvorfor det finske eliteidrætssystem ikke leverer så mange gode internationale resultater som før i tiden? Det skal Idrættens Analyseinstitut (Idan) se nærmere på i en ny evaluering af eliteidrætten i Finland. Idan skal desuden sammenligne udviklingen i landets konkurrenceevne med andre nordiske lande som Norge, Danmark og Sverige.

Evalueringen fokuserer resultatmæssigt på perioden fra Berlinmurens fald i 1989 og frem til i dag, men vurderer også udviklingen i et længere historisk perspektiv, da Finland frem til midten af 1950’erne som sagt var yderst succesfulde i de olympiske discipliner. Evalueringen inddrager desuden internationale parasport-resultater.

Holder det finske elitesportssystem stadig?

Projektet er bestilt af det finske Uddannelses- og Kulturministerium, og Idan skal nu se på effektiviteten i det finske elitesportssystem og derudfra vurdere, om der grund til at ændre i den måde, som det nuværende system er organiseret og finansieret på.

I nogle perioder har de finske atleter klaret sig godt international og i andre perioder dårligt.

”Det kan der være flere årsager til, men i store træk kommer vi til at se på, om der er noget i den interne organisering, der kan forklare problemet, eller om svaret snarere skal findes i den internationale eliteidræt, hvor nogle nationer måske har oprustet og har klaret sig ekstra godt,” forklarer Rasmus K. Storm, der er analyse- og forskningschef i Idan.

Analysen kommer til at sammenligne de såkaldte ’gode’ og ’dårlige’ perioder og se nærmere på sammenhængen med den internationale konkurrencesituation og den interne organisering af det finske elitesportssystem i forhold til for eksempel fordeling af ressourcer.

Projektet ligger i forlængelse af tidligere forskning

Idan samarbejder med professor Klaus Nielsen, Birkbeck - University of London om projektet, der forventes afsluttet i forsommeren 2022. Rasmus K. Storm og Klaus Nielsen har arbejdet sammen på flere projekter om dansk og international eliteidræt - blandt andet i form af årlige analyser af dansk konkurrenceevne i international eliteidræt.

”Evalueringen er en naturlig forlængelse af den forskning i dansk og international eliteidræt, som Idan har produceret gennem de seneste 10 år. Jeg er stolt over, at internationale aktører har fået øje på det og valgt os til at gennemføre opgaven,” siger Rasmus K. Storm.

Læs lignende nyheder

Per Rud, sportsdirektør
Idan Artikel 14.03.2023
Fodboldprojekt i Køge: Vi vil være en klub for de fleste og de bedste
Team Danmark atlet
Idan Artikel 08.03.2023
Ny Idan-rapport giver indblik i Team Danmarks atleters trivsel og oplevelse af grænseoverskridende adfærd
ROC atleter til vinter-OL
Idan Kommentar 06.03.2023
En olympisk fred – på Ruslands betingelser?
Viktor Axelsen
Idan Artikel 02.02.2023
Trods store sportsresultater i 2022 er dansk konkurrenceevne i international eliteidræt svækket
Piger på løbebane
Idan Artikel 12.12.2022
Nyt studie: Symptomer på spiseforstyrrelse er udbredt i dansk eliteidræt
BMX-kører Simone Tetsche Christensen
Idan Artikel 20.10.2022
Idan måler trivsel og tilfredshed blandt Team Danmark-atleter
Gyldne sportspokaler
Idan Artikel 28.06.2022
Ny rapport afdækker, hvorfor finsk elitesport har tabt terræn internationalt
Stangspringer
Idan Artikel 21.06.2022
Medlemsforeninger oplever begrænset udbytte af at være med i Dansk Atletik

Læs mere om temaet

Mathias Gidsel spiller håndbold
Idan Tema

Dansk eliteidræt