Idan Artikel 02.07.2020

Nyt lovforslag skal forhindre krænkelser af eliteatleter

Team Danmark skal etablere en uafhængig instans, som atleter og trænere skal kunne henvende sig til i tilfælde af uacceptabel adfærd i træningsmiljøer, der er tilknyttet Team Danmark. Det er et af punkterne i et nyt lovforslag fra regeringen.

I april 2019 løb DR-dokumentaren 'Svømmestjerner - under overfladen' over skærmen. Det blev startskuddet på den såkaldte svømmesag, hvor det kom frem i lyset, at offentlige vejninger og kontroversielle træningsmetoder i en tiårig periode havde fundet sted i svømmeunionen.

I februar måned offentliggjorde Kammeradvokaten så rapporten 'Undersøgelsen af forholdene for elitesvømmere i Dansk Svømmeunion', hvor både Dansk Svømmeunion og Team Danmark fik kritik. Det resulterede blandt andet i, at den daværende direktør for svømmeunionen, Pia Holmen Christensen, mistede sit job.

I en pressemeddelelse fra Kulturministeriet meddeler kulturminister Joy Mogensen, at regeringen som konsekvens af ’svømmesagen’ har sendt et lovforslag til høring, der fremover skal sikre atleterne trygge rammer og styrke deres stemme.

I lovforslaget foreslås det blandt andet, at det skrives direkte ind i loven, at Teams Danmark har pligt til at føre tilsyn med, at specialforbund og andre samarbejdspartnere overholder Team Danmarks regler og retningslinjer. Det foreslås desuden, at Team Danmark skal etablere en uafhængig instans som atleter, trænere og andre kan henvende sig til, hvis de oplever uacceptabel adfærd i træningsmiljøerne. Denne uafhængige instans skal desuden referere direkte til Team Danmarks bestyrelse.

"Krænkelser og mistrivsel hører slet ikke hjemme i dansk elitesport. Der er ingen tvivl om, at det er benhårdt at dyrke idræt på eliteniveau, men det skal ske på en ansvarlig måde, hvor der også er fokus på atleternes trivsel. Med de foreslåede ændringer af eliteidrætsloven, er det mit håb, at der fremover vil blive grebet langt hurtigere ind, hvis der opstår sager om grænseoverskridende træneradfærd eller lignende," siger kulturminister Joy Mogensen.

Ændringer i sammensætningen af Team Danmarks bestyrelse

Lovforslaget foreslår også ændringer i den måde, som Team Danmarks bestyrelse er sammensat på. I 2016 blev den daværende direktør for Dansk Svømmeunion, Pia Holmen Christensen, udpeget til at indgå i Team Danmarks bestyrelse, men det vil ikke være muligt fremover. I det nye lovforslag vil man fremme integriteten i dansk idræt ved at forhindre, at medlemmer af Team Danmarks bestyrelse ikke samtidig må være ansat i Danmarks Idrætsforbund (DIF) eller specialforbund under DIF eller være medlem af bestyrelsen i et specialforbund under DIF.

Atleternes interesser skal også være bedre repræsenterede i Team Danmarks bestyrelse, mener regeringen. Ifølge lovforslaget skal mindst to af de otte medlemmer være nuværende eller tidligere eliteidrætsudøvere og/eller eliteidrætstrænere, hvilket fremgår af Team Danmarks vedtægter i dag og lovens forarbejder. Som noget nyt tilføjes desuden, at det også kan være en person med særlig indsigt i eliteatleters forhold, som ikke nødvendigvis selv er eller har været udøver eller træner på eliteniveau

Lovforslaget skal efter planen fremsættes i Folketinget i efteråret 2020 med henblik på, at loven kan træde i kraft fra januar 2021.

Læs mere:

Find høringsmaterialet her.

Læs Kammeradvokatens rapport 'Undersøgelsen af forholdene for elitesvømmere i Dansk Svømmeunion'

Læs lignende nyheder

Banelandsholdet i cykling til OL 2016
Idan Artikel 24.07.2024
OL 2024 prognose: Danmark høster 13 medaljer i Paris
Amerikanske atleter
Idan Artikel 08.07.2024
Nyt notat: USA og Europa i medaljekapløb ved OL i Paris
Male Swedish athlete
Idan Artikel 25.04.2024
Ny rapport: Invester mere og organiser eliteidrætten anderledes, hvis Sverige skal vinde medaljer
Female swimmer from Sweden
Idan Artikel 24.04.2024
New report: Invest more and organise elite sport differently for Sweden to win medals
Team Danmark atleter
Idan Artikel 20.03.2024
De fleste atleter trives, men over halvdelen har overvejet karrierestop
Jonas Vingegaard bliver hyldet
Idan Artikel 20.02.2024
Dansk elitesport er tilbage på sporet, og udsigter til medaljer ved OL i Paris er positive
Emma Aastrand Jørgesen
Idan Kommentar 11.09.2023
Dansk konkurrenceevne i international eliteidræt er udfordret. Men hvorfor er medaljer vigtige?
Sofie Heby Pedersen
Idan Artikel 05.09.2023
Idan evaluerer samarbejdet med Team Danmark om talentudvikling i Aalborg Kommune

Læs mere om temaet

Mathias Gidsel spiller håndbold
Idan Tema

Dansk eliteidræt